Wednesday, April 15, 2015

The Town That Dreaded Sundown (1976)


Režija: Charles B. Pierce
Uloge: Ben Johnson, Andrew Prine, Dawn Wells
Pogledajte još: The Evictors (1979)

The Town That Dreaded Sundown je američki triler slasher film zasnovan na istinitim događajima koji su se dešavali tokom proleća 1946. godine u Texarkani, Texas. Tokom nekoliko vikenda počevši od 22. februara pa do 3. maja dešavala su se, kako su novinari tada nazivali, „Texarkana Moonlight“ ubistva. Maskirani ubica, koga je štampa prozvala "Phantom Killer" ili "Phantom Slayer", napadao je usamljene parove u okolini grada a samo retki su uspeli da prežive. Ovaj film se zasniva na tim događajima ali sadrži i određene delove koji su samo mit ili sadrže ubistva iz drugih perioda okruga. Podrobnije objašnjenje celih događaja postoji na wikipediji ali to nije neophodno pročitati da bi se pogledao i razumeo ovaj film.


The Town That Dreaded Sundown je urađen u stilu dokumentarnog filma, gde narator uvodi gledaoca u priču, dajući tako kompletnom ugođaju osećaj da gledamo nešto što se zaista dogodilo. Uvod filma sadrži napade na prve dve žrtve, ljubavni par koji je otišao automobilom u obližnju šumu na mali hanky panky. Iako se par nakon ovog incidenta izvukao ceo događaj dovodi do pojačane policijske patrole. Kada se sledećeg vikenda opet dese nova ubistva policijska akcija je već uzela maha ali je područje delovanja maskiranog ubice toliko veliko a tragova toliko malo da se bukvalno ne zna gde će sledeće udariti. Na policijsku poteru i metode koje su tadašnji organi reda koristili u potrazi za serijskim ubicom je potrošeno više od polovine filma što će odgovarati samo gledaocima koji mogu da podnesu triler filmove i krimi misterije. Deo ove potrage jeste zanimljiv ali će slasher fanovi ipak ostati delimično kratkih rukava. No, treba imati na umu da ovo nije tipični slasher film već jedan od prvih filmova koji su svrstani u ovaj podžanr.


Razloga za ovakvo kombinovanje žanrova ima i u potrebi da se prate istiniti događaji a u njima nije bilo mnogo materijala za jedan punokrvni slasher (osam žrtava od kojih je pet ubijeno). Kada dođe do slasher scena one su odlične: ubica sa maskom na licu je vrlo jeziv a ubistva vrlo brutalna. Posebno jezivo deluje podatak da su mnoge žrtve bile izgrižene po telu ali nije do kraja jasno da li su bile i silovane. Neka ubistva su pomalo čudna (ubistvo trombonom) ali je gotovo svako izuzetno napeto. Napetost u filmu je na izuzetnom nivou a atmosferi doprinosi i ruralno orkuženje grabičnog pojasa Texasa i Arkanzasa. Tokom prve polovine filma kiša koja neumorno pada stvara posebno sumoran ugođaj. Završetak filma neće zadovoljiti današnje slasher fanove iz mnogo razloga, ali kao što sam već rekao - The Town That Dreaded Sundown nije (samo) proizvog fikcije autora već se (barem u onim glavnim crtama) oslanja na stvarne događaje.


S tim u vezi imam i jednu veliku zamerku: hajde da poverujemo da se sve odigralo upravo tako kako film kaže, ali da je moguće da je policija bila baš tako neozbiljna kako deluje u filmu? Ukoliko jeste nije ni čudo da u kombinaciji sa primitivnom tehnikom i tehnologijom nikada nije ni uhvatila ubicu. Meni se ipak čini da su komični detalji ubačeni samo da bi se razvodnila slasher komponenta a time film postao pitak i za one koji baš ne podnose horor a takvih je sredinom 70-ih svakako bilo više nego danas. Uglavnom, malo koja komična scena je zaista smešna jer većina njih izgleda gotovo dečije. Posebno nepotreban je sam režiser ovog filma koji se našao u ulozi smotanog policijskog pomoćnika. Dotični zaboravlja ključ, krivuda automobilom po putu a naposletku i upada skupa sa glavnim detektivom automobilom u jezero. Apsolutno de-mode scene koje više priliče nekoj komediji od pre pola veka, recimu filmovima o čuvenom francuskom žandarmu. 


Ako zažmurite na jedno oko, a povremeno i na oba, i zanemarite na povremeno apsolutno nepotrebnu parodiju policije The Town That Dreaded Sundown može biti sasvim pristojan film, napet, brutalan i vrlo atmosferičan. Dodatni plus, za one koje to zanima, je vrlo realan prikaz sredine 40-ih godina prošlog veka, sa velikim brojem automobila i krupnih kadrova istih.

+ napet, brutalan, jeziv i istinit slasher
+ maskirani ubica izgleda zastrašujuće
+ atmosfera, ambijent, vremenski uslovi
— apsolutno nepotreban i zastareo humor
— ubrzane scene, prikaz policije i likova


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment