Thursday, April 9, 2015

Hansel Vs. Gretel (2015)


Režija: Ben Demaree
Uloge: Brent Lydic, Lili Baross, Aqueela Zoll
Pogledajte još: Henjel gwa Geuretel (2007)

Verovatno još uvek ima interesovanja za Ivicom i Maricom kada Asylum istrajava na recikliranju recikliranih ideja iz ionako recikliranih blockbustera. Hansel Vs. Gretel je još jedan Asylumov „hit“, nastavak mnogo kvalitetnijeg i zanimljivijeg Hansel & Gretel, koji je bio mockbuster popularnog Hansel & Gretel: Witch Hunters. Ma koliko bio naklonjen ovoj producentskoj kući (jer od njihovih jeftinih filmova ionako ništa ne očekujem, iz čega sledi da se ne mogu razočarati već samo suprotno) činjenica je da je Hansel Vs. Gretel vrlo loš film, apsolutno nepotreban i gotovo amaterski u svim aspektima.


Priča se pokušala nasloniti na onu iz prethodnika ali je veliki problem što se ne naslanja na bajku gotovo ni u jednom promilu. Godinu dana nakon prethodnih dešavanja, kada su uhvatili i pobedili zlu vešticu Lillith, Hansel putuje po Americi i bori se protiv preostalih veštica koje se pojavljuju u raznim oblicima i poseduju raznolike moći. Gratel živi sa bakom i vodi pekaru, ali što je mnogo važnije za film – potpala je pod veštičije čarolije pa joj Hansel, kada dođe, više nije brat i prijatelj već neprijatelj koga se trudi da pobedi kako bi postala najmoćnija od svih moćnih veštica. Eto razloga za „vs“ u naslovu filma. Nažalost, koliko god ovako napisan uvod na papiru izgledao zanimljivo on to u praksi nije ni najmanje.


Priča je naivna, dobrim delom amaterska, pretežno nezanimljiva a slab scenario ne doprinosi da se gledalac makar za trenutak uživi u dešavanja na ekranu. Dijalozi su neubedljivi, postupci likova usiljeni a njihove odluke više nerealne nego nerezonske. Gluma je na vrlo niskom nivou i tek u dva slučaja bi se mogla oceniti kao prolazna. Istina je da se neki glumci trude da izvuku što više iz slabog scenarija ali im on uz kompletnu produkciju to nije dozvolio. Film izgleda jeftino od samog početka, scene su upadljivo snimane u studiju ili u zadnjem dvorištu Asylum headquatersa a pojedini specijalni efekti nepotrebno i loše animirani. Kao i obično bilo kakvi svetlosni efekti u ovoj produkciji se animiraju a već prvi koji budete videli će vas verovatno odvratiti od daljeg gledanja.


Kompletan film je toliko neubedljiv da ni za trenutak nećete pomisliti da gledate prave likove od krvi i mesa već ćete konstantno imati osećaj da gledate netalentovane glumce koji se pristojno blamiraju da bi pošteno zaradili svoj honorar od ~300$. Za razliku od prethodnika koji je upravo bio zanimljiv zbog bizarnog pogleda na poznatu bajku Hansel Vs. Gretel sadrži potpuno apsurdnu priču kojom niko ne može biti zadovoljan. Ovde nema ni jedne Dee Wallace koja bi delimično izvukla filma ali ni šumske kućice što bi trebalo da se podrazumeva u jednom Hansel & Gretel filmu. Bonus problem je što je glumačka postava promenjena u odnosu na prethodnika. Osim što je zamenjena Dee Wallace zamenjena je i glumica koja igra Gratel; valjda je ona iz prethodnika bila skuplja za 100$ od ove.


Pa, ako ništa drugo, glumica koja se našla u ulozi nove Gratel je vrlo lepa a to je uz nekoliko specijalnih efekata koji se vide pred kraj filma gotovo jedino pozitivno što Hansel Vs. Gretel nudi. Nažalost, faktor zabave je ovde zaista na minimumu pa nikako ne preporučujem da ovo pogledate.

+ nekoliko efekata; Gratel je lepuškasta
— apsurdna priča i vrlo slab scenario
— faktor zabave sveden na minimum
— loša gluma, likovi, postupci, dijalozi
— scenografija, većina efekata, izgled filma


Ocena: 2/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment