Friday, April 3, 2015

Dark Space (2013)


Režija: Emmett Callinan
Uloge: Alana Dietze, Steve West, Tonya Kay
Pogledajte još: Elysium (2013)

Nema sumnje da će film ovakvim coverom dopreti do određenog broja SF i horor fanova ali isto tako nema sumnje da će velika većina onih koji ga pogledaju ostati razočarana, pod uslovom da uopšte i pruži šansu filmu dužu od 15 minuta. Vizuelna jeftinoća i glumački amaterizam nisu ništa u poređenju sa velikim glupostima koje se konstantno vide, sa nejasnoćama, nerezonskim postupcima i tonama pitanja koja izbijaju iz svakog viđenog kadra. Na papiru radnja ovog filma savršeno funkcioniše i ima smisla ali u praksi on deluje kao neki Asylumov mockbuster popularnog SF horor hita.


Na papiru radnja je sledeća: negde u nedefinisanoj budućnosti, kada je putovanje rent-a-raketom između galaksija sasvim uobičajena stvar, grupa klinaca zaluta u neistraženi deo galaksije i silom prilika se spušta na zabranjenu planetu koju naseljava nepoznata agresivna rasa. U praksi to je malo drugačije: tipični slasher uvog niskobudžetnog modernog teen filma prenet je u intergalaktički ambijent. Grupa antipatičnih klinaca se vozi iznajmljenom svemirskom raketicom, pije se taj alkohol, duva se ta trava, zeza se & provodi, što deluje odvratno i glupo čak i u kombiju koji vozi kroz šume Nevade a u svemiru deluje još gluplje. Kada skinu limiter maksimalne brzine, „da ne bi vozili sporo brzinom od 10X kao neka baba“, umesto na Centauri 5 planeti (koja je verovatno savršena za duvanje & sex) završavaju u nepoznatoj galaksiji, na nepoznatoj planeti, odsečeni od komunikacija i ispovređivani. Na planeti ima kiseonika, kao da je samo to dovoljno za život, ali ima i stanovnika nepoznate rase ali divljačkih namera. No, na planeti ima i još koječega i kojekoga.


Gledalac koji proguta jeftin izgled svemirskog broda, starinska sedišta bez pojaseva i još gomilu rupa i rupica tokom uvodnog putovanja, teško će progutati sletanje na nepoznati planet koji izgleda, pogađate, isto kao i Zemlja. Dobro, kadrovi na toj „nepoznatoj planeti“ deluju bolje nego da ga je budžet filma (mršavih 750k dolara) animirao ali ipak bi prekaljeni SF fan očekivao nešto zanimljivije i originalnije. Nepoznata planeta, vladina zavera i primitivna rasa jesu nešto što može biti (pa i jeste) delimično zanimljivo ali se klipani u glavnim ulogama konstantno trude da i to malo zanimljivog stalno ruiniraju. Ukoliko znate kako se ponašaju glupi klinci u prosečnom teen slasheru onda znajte da su ovde intergalaktički duvači još gluplji. Oni ni za trenutak ne čuju spodobe koje im se približavaju kroz šumu, kada vrše nuždu odlaze dva kilometra daleko, udaljavaju se od broda bez ikakve potrebe, umeće snalaženja im je katastrofalno ali su im odluke zato izuzetno glupe i svaki čas pitaju „hello, ko je to?“ kada čuju šuškanje iz pravca šume.


Osim što vidimo lika koji hoda sa otvorenim prelomom noge vidimo i gomilu neprirodnih i usiljenih razdvajanja, samo da bi se stvorio pogodniji plen. Gluma se kreće od podnošljive do katastrofalne a moram reći da se ni jedan lik ne izdvaja ubedljivošću. Ono što neprestano nervira je loša gluma panike aktera. Ubeđen sam da bi prosečan Zemljanin bio uspaničeniji da se izgubi na autoputu nego što su ovi klinci kada se izgube na drugom kraju galaksije, bez kiseonika i sa gangrenom na nozi. Film ima nekoliko manje-više lepih devojaka i to je vizuelni maksimum koji gledalac može dobiti. Što se tiče specijalnih efekata oni su Asylumovsko-SyFyovski. Spodobe su jeftinije animirane, čak se i razlikuju u nekim scenama, a njihov izgled nije dovoljno jasan (šta će im kokošije noge?). Kada dođe do tarapane i besomučnog puškaranja malo toga se uopšte vidi na ekranu jer mali budžet rezultuje neprestanim drmanjem kamere od koga gledalac efikasnije dobija morsku bolest nego od nekog found footagea.


Predugačak opis za slab film. Ipak, ako ste pasionirani ljubitelj SF-a i SF-horora a tolerantni ste na mali budžet možete dati šansu ovom filmu. Moja prepuruka je da ga ipak pogledate u društvu jer su brojna pitanja koja lebde iznad priče i rupe koje zjape oko iste vrlo pogodne za neprestano komentarisanje, što ovom filmu može podići koeficijent zanimljivosti.

+ zanimljiva ideja na papiru
+ dobar za gledanje u društvu
— izuzetno jeftin izgled
— klišei; nerezonska ponašanja
— scene u kojima se malo šta vidi


 Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment