Sunday, April 19, 2015

The Dead 2: India (2013)


Režija: Howard J. Ford, Jonathan Ford
Uloge: Joseph Millson, Meenu Mishra, Anand Krishna Goyal
Pogledajte još: The Dead (2010)

The Dead 2: India je zombi horor film napisan i režiran od strane braće Ford i nastavak je vrlo dobrog filma The Dead iz 2010. godine. Radnja nastavka se direktno nadovezuje na završetak prethodnika mada je mesto dešavanja potpuno drugačije. Virus zombitisa je, sasvim očekivano, prešao iz mnogoljudne Afrike u još mnogoljudniju Aziju gde je über-mnogoljudna Indija savršeno mesto za još jednu sličnu zombi tragediju. Film koristi oproban format pripovedanja koji je korišten u dobro prihvaćenom prethodniku ali, nažalost, film ima više mana nego što ih je imao pre pet godina.


Opet je u centru pažnje (sasvim očekivano) Amerikanac, električni inženjer zadužen za servisiranje vetrenjača, koji je u emotivno-ljubavnoj vezi sa Indijkom koja je (opet sasvim očekivano) u drugom stanju. Dospeće virusa i masovna zaraza koja hara gradovima i selima Indije zatiče naš zaljubljeni par na velikoj udaljenosti: dok je Indijka u prenaseljenom i prenatrpanom siromašnom delu grada njen voljeni je na udaljenoj peščanoj periferiji. Kako se virus ubrzano širi a snage bezbednosti oružjem pokušavaju da suzbiju masovni kanibalizam na ulicama Rajasthana i Maharastre tako naš baja svim silama pokušava da stigne do svoje Indijke i spasi je odvođenjem na sigurnu, tj. američku teritoriju. Po svojoj postavci priča u The Dead 2: India je gotovo preslikana iz one viđene u The Dead 1; umesto aviona i sina ovde je krajnji cilj kome se teži devojka sa nerođenim sinom i avion a umesto odraslog kolege podrška našem Amerikancu je indijski mališan, što nije baš najsrećnije rešenje. Osim što nas mestimično bombarduje ne baš previše ubedljivom patetikom mališan sasvim očekivano ne briljira svojom glumom ali nerealno oduševljava poznavanjem terena i svih njegovih tajni.


Da je u pitanju neki čičica ne bih prigovarao ali da desetogodišnji klinja poznaje stotine kvadratnih kilometara kao svoj džep deluje neverovatno. Druga stvar koja mi nije legla je sama ljubav između Indijke i Amerikanca. Neću da kažem da tako nešto nije moguće samo u ovom primeru ne izgleda previše verovatno. U svakom slučaju film ne poseduje preveliki emotivni naboj pa sam mišljenja da bi stara dobra potraga za sasvim običnim avionom bila mnogo bolje rešenje. Odluka da se radnja filma dešava u Indiji je sasvim na mestu; teritorija koja je nekoliko puta manja a nekoliko puta naseljenija od Sjedinjenih Država je kao stvorena za širenje brze zaraze. Problem je što se autentični lokaliteti i priroda Indije ne koriste do maksimuma kao što je to bilo sa predelima Afrike u prethodniku. Ima tu zanimljivih i originalnih shotova ali kao da je napravljen korak unazad. Korak unazad je napravljen i kada je kamera u pitanju jer nije korištena filmska kamera od 35mm koja stvara potpuno drugačiji zrnasti efekat i podseća na stare dobre filmove od pre nekoliko decenija. Do koje god kopije filma da dođete slika će biti delimično blurovana i inferiorna u odnosu na prethodnika.


Kamera je i dalje na nivou, neke scene su maestralno režirane i sadrže odličnu, gotovo epsku atmosferu a muzička podloga je adekvatna i nenametljiva. Pozitivni su sami zombiji. Sasvim suprotno modernim trendovima zombiji u Indiji su isti kao u Africi, dakle spori ali mnogobrojni, što sasvim priliči zemlji sa populacijom od 1,2 milijarde. Iako se likovi kreću po priličnim prostranstvima nema bukvalno nijednog sigurnog kutka na koji bi se mogli skloniti, odmoriti i okrepiti. Zombiji imaju malu brzinu ali savršen njuh što dovodi do više napetih situacija ali malo onih strašnih. Specijalni efekti su jeftini ali funkcionalni a zombiji dosta uverljivo izgledaju i poseduju vrlo odgovarajući pogled. Mnogo veći problem od mestimično ojeftinih efekata je kamera koja se u akcionim scenama drma, njiše i ljulja preko zdrave logike. Ukoliko se nastavi trend kojim je horor filmska industrija krenula za nekoliko godina tokom odgovarajućih scena nećemo više ništa ni videti jer će se napetost odlikovati još većim šejkingom a gledaoci će pre gledanja filma morati da piju tablete protiv morske bolesti.


The Dead 2 funkcioniše kao mali zombi film sa limitiranim budžetom ali samo ukoliko niste skoro gledali prethodnika jer ukoliko jeste gledanje nastavka će vam delovati kao gledanje opet (skoro) istog filma. Plus, što su neke pozitivne karakteristike prethodnika neopravdano netragom nestale.

+ lokaliteti Indije; režija i povremena atmosfera
+ zombiji su spori i prilično dobro izgledaju
— slabi dijalozi; veštačka ljubavna priča
— gotovo preslikan prethodni film
— u mnogim stvarima kaska za prethodnikom


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment