Monday, June 11, 2012

Pandorum (2009)


Režija: Christian Alvart
Uloge: Dennis Quaid, Ben Foster, Cam Gigandet
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1188729/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=yMEhkTxs3_E
Pogledajte još: The Dark Lurking (2010)

Za ovaj film sam na više mesta čitao veoma pozitivne kritike pa su i moja očekivanja bila u skladu s tim. Još jedan razlog više da ubuduće ne čitam nikakve previewe pre gledanja jer oni bude lažnu nadu u meni kao gledaocu & čoveku, a na kraju se dobije samo tek prosečan film sa davno prežvakanim temama, osrednjom glumom i prosečnim efektima.


Evo priče: desetar Bower (Ben Foster) se budi iz hibernacije posle ko zna koliko vremena i bez pamćenja. Uspeva da probudi poručnika Paytona (Dennis Quaid) koji takođe ima amneziju. Njih dvojica pokušavaju da pronađu ostale preživele, ali ne mogu da stupe u kontak sa nikim jer komunikacija i elektronika ne rade zbog kvara na reaktoru. Bower kroz ventilacione cevi pokušava da dopre do drugih prostorija i do reaktora i usput pronalazi još preživelih, koji su se davno probudili i već uspeli da osnuju neki pojedinačni pokret otpora protivu ljudoždera koji žive na brodu. Yep, ljudožderi. Ubrzo će Bower imati bliski susret s njima a gledaci saznaju da je ovo osim SF-a i horor film.


Do kraja filma se dešava samo jedno: tumaranja mračnim hodnicima nerealno enormnog svemirskog broda koji je, navodno, projektovan da može da leti neprekidno dok na njemu život proživi nekoliko generacija ljudi. Zbog tog tumaranja film je vizuelno monoton i prilično zamoran za gledanje jer u nekim scenama ni povećavanje gamme na monitoru neće pomoći da se stvari bolje vide. Monotoniju upotpunjuje i prilično nezanimljiva radnja jer se grupa naših junaka tokom celog filma probija do reaktora bežeći i boreći se protiv ljudoždera. Ne verujem da postoji bilo koji gledalac horor ili SF žanra da nije pogledao barem jedan film sa slično tematikom, sa varijacijom na temu ljudožder/čudovište/stvorenje/vanzemaljac/zaraženi.


U celu priču su ubačeni još i neki virusi i zaraze, no ništa od toga ne deluje previše ubedljivo ni zanimljivo. Priznajem, film relativno drži pažnju i to pre svega da bi smo videli šta će biti na kraju sa svemirskim brodom, a ne da bi saznali pozadinu priče. Posebna priča su ljudožderi za koje je ostalo prilično nejasno otkud oni na brodu i čime se hrane već godinama (hrane se posadom u hibernaciji ali mi se čini da je to vrlo ograničen lanac ishrane). Ljudožderi su urađeni pristojno, u nekim scenama malo „skokovito“ poput motion capture efekata iz 80-ih, ali scene sa njima su ipak najzanimljivije u filmu. Takođe treba pohvaliti okruženje jer je svemirski brod jako dobro urađen/renderovan. Što se glumačke postave tiče nekoliko poznatih imena je dobro odradilo posao a neki su to katastrofalno uradili, i tu prvenstveno mislim na žensku ulogu.


Sve u svemu, kada sve saberemo i oduzmemo film je prosečan i prema tome mu i sleduje prikladna ocena. Ne vidim razloga za nikakav hype ali ni za žestoku kritiku: ko voli ovakve filmove može ga pogledati ali posle gledanja filma gledalac neće biti bogatiji nikakvim novim iskustvom.

+ mnoštvo kvalitetnih lokacija na svemirskom brodu
+ borbe sa ljudožderima
— nezanimljiva i mnogo puta viđena priča
— mračne scene i slabija gluma pojedinaca
— ljudožderi na svemirskom brodu?

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment