Sunday, April 21, 2024

Sister Death (2023)


Režija: Paco Plaza
Uloge: Aria Bedmar, Maru Valdivielso, Luisa Merelas
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt19175696/
Trailer: https://youtu.be/Ze6plKbzkY0?si=w1MkxzShMlt_3jhK

Sister Death (u originalu Hermana Muerte) je španski paranormalni horor koji je zapravo prequel filma Veronica iz 2017. godine. Takođe, ovo je film koji ćete zbog vrlo slične teme, aktera i okruženja verovatno porediti sa mnogo poznatijim i izvikanijim The Nun (mnogi će čak tvrditi kako je ovo zapravo njegov klon) ali je istina nešto drugačija i, što je najzanimljivije – poraznija po američki hit film. No, krenimo redom, od uvoda filma koji opisujemo...


Sve počinje prologom koji datira iz 1939. godine gde u formi oštećenog starog crno-belog snimka posmatramo kako Sveti Duh opseda jednu devojčicu. Meštani prepoznaju šta je u pitanju i počinju slepo pratiti devojčicu koja ih vodi u nekakvom transu i vođena drugim očima... Deset godina kasnije sestra Narcisa pristiže u jedan manastir na španskoj periferiji koji je zapravo verska škola za devojčice koje su u nedavnom ratu ostale bez roditelja. Nju dočekuju mati Superior i sestra Sagrario, odaju joj priznanje na svemu iz prošlosti i žele joj bogougodnu dalju saradnju ali Narcisa već na samom početku doživljava nešto neobjašnjivo. Dok pokušava da se poveže sa decom koju treba da podučava, i dok se sve više razmimoilazi sa svojim nadređenima, ona vidi sve više sumnjivih stvari koje je teraju da dublje zagrebe ispod površine starog manastira i ispita njegovu prošlost... Ta prošlost je mnogo mračnija nego što je Narcisa mogla i zamisliti pa će je saznanja šokirati iako ni sama nije bez određene turbulentne prošlosti. Jer, nije teško pogoditi – Narcisa je upravo ona ista devojčica koju smo posmatrali u uvodu filma, devojčica koja je na zaprepašćenje naroda pokazala neke neobjašnjive moći...


Slično kao The Nun, ili bolje reći slično kao stotine horora pre njega, i Sister Death koristi religiozni horor u odgovarajućem nemodernom okruženju kako bi stvorio jezivu atmosferu i uplašio gledaoce, između ostalog. E baš to „ostalo” sreću kvari američkom predstavniku jer španski film ne pokušava gledaoca uplašiti jeftinim CGI jumpscareovima već svoju jezu crpi iz mnogo kvalitetnijeg i autentičnijeg okruženja, u mnogo uverljivijim likovima a potom i u mnogo potresnijoj priči koja korene vuče iz istorije koja se na tom podneblju zaista dogodila. Upravo zbog toga Sister Death je mnogo strašniji od Opatice iz Pakla, poseduje mnogo atmosferičnije okruženje a njegov završetak i konačni rasplet će vam ostati mnogo duže u sećanju od napadnih animacija u Rumuniji. Istovremeno, ovaj film će vam pokazati i gde se trenutno nalazi američki a gde evropski horor, zašto je onaj prvi sve slabiji, zašto deluje kao da mu scenarije piše AI a na koncu i zašto uvek prednost treba dati evropskom hororu, bez obzira što je onaj prekookeanski hvaljeniji i hypovaniji... Jednostavno, gotovo da nema aspekta u kojem ovaj film ne odnosi prevagu nad mnogo poznatijim američkim kolegom.


Trebalo bi istaći ambijent u kojem se sve odigrava a koji deluje vrlo autentično, poput pravog starog manastira na polovini prošlog veka. Kamera i režija do maksimuma koriste lokaciju servirajući gledaocima pregršt neanimiranih kadrova koji ne samo da se dešavaju na otvorenom prostoru, u okolini starog zdanja, već i u memljivim hladnim prostorijama u kojima obitavaju sestre i deca koja žive u manastiru. Posebna poslastica je silazak u mračne podzemne odaje koje kriju neke svoje tajne a verujemo da će vam nekoliko kadrova filma biti zaista jezivo iako ne deluju previše napadno. Gluma dodatno podiže ceo utisak na viši nivo jer su svi likovi na visini zadatka. Ipak, moramo pohvaliti Ariu Bedmar u glavnoj ulozi jer smo upravo zbog njene izvedbe u svakom trenutku zastarani za sudbinu sestre Narcise. Da je filmske pravde Aria bi bila jedna od svetskih horor kraljica... A ukoliko bismo baš hteli da tražimo dlaku u jajetu filmu bismo zamerili da je prolog mogao biti provučen kroz neki dodatni retro filter ili da je kompletan film mogao biti snimljen u widescreen formatu. Takođe, delovi filma su neoriginalni ili predvidljivi.


Sister Death je religiozni horor film starog kova koji će veoma prijati svim fanovima ovakvih filmova, iako je ponuda na tržištu filmova o manastirima i opaticama nikada veća. Nadamo se da će se ovaj sada već serijal nastaviti i da ćemo u dogledno vreme gledati nova dešavanja iz ovog „univerzuma”.

+ ambijent, lokacija, atmosfera
+ Aria Bedmar u glavnoj ulozi
+ veoma ubedljiv završetak filma
+ kvalitetno izvedene jezive scene
— na trenutke dosta predvidljiv
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment