Wednesday, September 26, 2012

V/H/S (2012)


Režija: Matt Bettinelli-Olpin, David Bruckner, Tyler Gillett, Justin Martinez, Glenn McQuaid, Joe Swanberg, Chad Villella, Ti West, Adam Wingard
Uloge: Calvin Reeder, Lane Hughes, Adam Wingard
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2105044/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=YuMljKWvP9Q
Pogledajte još: The Tapes (2011)

Oh God, please no more found footage horor movies! Zaista je u poslednje vreme opšta najezda „namerno“ snimljenih jeftinih filmova, snimljenih amaterskim kamerama a sve u cilju da se dočara „realnost“. U većini sličajeva od realnosti nema ni „R“ a pozadina svega je da najzad može da se snimi film bukvalno bez filmske opreme.


Umesto da se ulažu znatna sredstva u scenu, make-up, efekte, osvetljenje i ostalo sada može da se za male pare snimi film „po istinitom događaju“, sa obaveznim dugačkim i bespotrebnim uvodom, a u ostatka filma će se slabo šta videti od drmusave kamere. Ipak, na uloženih nekoliko „crvenih“ dobije se tri puta više te i nečudi da umesto da nestanu sa scene ovakvih filmova je sve više. Šta onda tera relativno poznate režisere horor žanra (između ostalih i režisere filmova I Sell the Dead, The Innkeepers, A Horrible Way to Die) da svoj doprinos daju found footage omnibusu pod nazivom V/H/S? Posle gledanja ove dvosatne dosade to mi ni najmanje nije bilo jasno, ali što kaže neka strana poslovica – ako nemate objašnjenja zašto neko radi to što radi znajte da je u pitanju novac.


V/H/S je sastavljen iz nekoliko priča, povezanih sa još jednom koja se odvija između njih. Priče nisu ni na koji način povezane jedna sa drugom i deluju prilično nabacano, što se zna dešavati u filmovima sastavljenim od više kratkih priča, samo sa tom razlikom što su ovakvi filmovi obično zanimljivi i sa manje „praznog hoda“. Ako ste do sada gledali neke FF filmove onda treba da znate da je ovaj film još manje zanimljiv od njih. Pošto u FF žanru imamo obavezan dosadni uvod u ovom filmu ga gledamo 6 puta, uvek ispočetka u svakoj priči. Šest puta gledamo dosadne i odvratne tinejdžere koji „bleje“ u provodu, na putovanjima ili gde već, psuju, pljuju, piju, drogiraju se, pokazuju sise, a sve da bi se dočarala realnost i što spontaniji i realniji događaj koji sledi. Ono što sledi je u većini slučajeva OK i prilično je zanimljivo, ali je problem što se zbog dobrih 15-20 minuta horora mora gledati dva sata dugačak film prepun odvratnih likova u još odvratnijem ponašanju. Ukoliko mislite da je omer količine horora i ukupne dužine trajanja filma zadovoljavajući slobodno pogledajte film jer on poseduje nekoliko dobrih i upečatljivih scena.


Možda sam premalo pisao o tematici priča ali dovoljno je reći da su sve sličnog uvoda, nivoa napetosti i svaka poseduje preokret. Zbog svega ovoga ne može se ni raspoznati to da su priče radili različiti ljudi i film je toliko ujednačen da ga je mogao raditi i samo jedan reditelj. Svaka priča kulminira sa nekom neočekivanošću i obrtom, recimo neočekivan završetak izleta, neočekivano ponašanje devojke iz grada, neočekivana veza dvoje mladih, neočekivani završetak žurke itd. Neke od ovih priča nemaju baš smisla (poput priče o spašenoj devojci koja likvidira svoje spasitelje), neke su nelogične (priča o vraćanju na mesto zločina), neke su prilično glupe (priča o putovanju dvoje mladih po američkoj periferiji) a neke neubedljive (priča o vezi preko noname verzije skypea), a tek jedna je koliko-toliko vredna gledanja (priča o pogrešnoj devojci za seks). O kvalitetu slike, drmanju kamere i 101-oj vrsti smetnji na VHS traci zaista ne vredi govoriti; ko je do sada imao muke sa gledanjem sličnih filmova ovde će imati još više.


Da je kojim slučajem film upola kraći, a da su izbačeni dosadni delovi, bio bi mnogo bolji. Da su likovi neki drugi a ne odvratni tinejdžeri opet bi bio mnogo bolji. Da su izbačene dve-tri glupe priče takođe bi bio bolji. Ovako imamo sat ipo vremena smaranja i iščekivanja nekoliko strašnih scena koje se dešavaju na svakih dvadeset minuta. Kao i obično kada je hit ili „hit“ film u pitanju savetujem vam da pokušate da ga pogledate ali budite upozoreni.

+ kulminacija svake priče je relativno zanimljiva
+ svaka priča poseduje neočekivani završetak i obrt
— veći deo filma je dosadan i bespotreban
— većina likova je odvratna sa odvratnim ponašanjem
— neiskorišten potencijal filma u svim segmentima

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment