Thursday, February 18, 2016

Halloween II (1981)


Režija: Rick Rosenthal
Uloge: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence, Charles Cyphers
Pogledajte još: Halloween (1978)

John Carpenter je odbio da režira nastavak svog neočekivanog hita iz 1978. godine a preporučio je producentima da režisersku palicu preuzme Tommy Lee Wallace. Ovaj je to odbio (da bi sledeće godine režirao kontroverzni Halloween III: Season of the Witch) a Carpenterova rezervna opcija je bio tada gotovo nepoznati Rick Rosenthal. Scenario za nastavak je već bio gotov ali se u poslednji čas dodatno modifikovao: Carpenter i Debra Hill su inicijalno zamislili da se sequel dešava nekoliko godina nakon prvog filma a u njemu je Myers trebao progoniti Laurie Strode u zgradi. Takođe, bilo je planirano da se Halloween II snima u 3-D tehnici (staroj 3-D, ne ovoj novoj) ali se i od toga, srećom, odustalo.


Mislim da su promene u scenariju načinjene u veoma dobrom pravcu: Halloween II počinje samo minut nakon završetka prethodnika a upravo neposredno nastavljenu priču volim da gledam. Naravno, ovo kažem iz pozicije gledaoca koji je oba dela filma „overio” u nekoliko dana razmaka a ne iz pozicije nekoga ko je na nastavak čekao tri godine. Mada, ne verujem da je iko očekivao nastavak Halloweena 1, tim pre što kraj 70-ih i početak 80-h nije prolazio u znaku recikliranja starih horor ideja i besomučnog nastavljanja iole uspešnih filmova (kao što je to danas slučaj).


Rick Rosenthal je kopirao Carpenterov stil pa tako nakon modifikovane stare špice gledamo otvaranje filma kadrovima koji su veoma slični onima iz legendarnog prologa prethodnika. Ovoga puta gledamo POV scene Myersovog ulaska u jednu kuću i krađe noža kojim on nastavlja svoj krvavi pohod i nizanje žrtava malenog i do ove večeri mirnog gradića. Policajac i dr. Loomis pokušavaju da lociraju pomahnitalog krvoloka dok ambulantna kola odvoze Laurie u lokalnu bolnicu. Myers prati svoju nesuđenu žrtvu do bolnice a u ovom objektu se odigrava i veći deo Halloween II.


Halloween II u većem delu svog toka zaista izgleda kao nastavak Halloweena 1 i kao film čija se radnja zaista dešava iste večeri. Jedina vizuelna razlika je u frizuri tri godine starije Jamie Lee Curtis dok se stilski film razlikuje u pojedinim stvarima. Atmosfera iz prethodnika je donekle nestala, ne samo zbog drugog čoveka iza kamere već i zato što radnja više nije originalna a opšti metež i haos u gradu nikako ne pogoduju stvaranju sumornih kadrova, kakvim je obilovala prva polovina prethodnika dok se dešavala na pustim i žutim lišćem prekrivenim ulicama gradića. Još jedna otežavajuća okolnost nastavka je što se on kompletno dešava tokom noći.


Manjak specifične atmosfere na nadoknađen količinom ubistava i brutalnošću kojom Myers prilazi svakoj svojoj žrtvi. Halloween II je pravi slasher, dakle ono što ni prethodnik nije u potpunosti bio: ovde se ubistva ređaju kao na pokretnoj traci a Myers ne časi ni časa već kontinuirano seje smrt, od komšiluka do bolnice. Da bi uspeo u svojim namerama (čitaj: da ga ne bi otkrili i likvidirali pre polovine filma) Myers (tj. autor filma) koristi brojne kliše scene (razdvajanja, čudno pustu bolnicu itd.) a problem nije toliko u ovim scenama koliko u tome što smo slične ili iste hiljadama puta gledali u filmskim decenijama koje su usledile.


Ubistva su veoma maštovita, raznovrsna i toliko upečatljiva da su mi ostala u pamćenju i nakon svih ovih godina (poslednji put sam ovaj film gledao pre najmanje dve decenije). U nekim momentima se pomalo preteralo (naprimer, ubistvo skalperom) ali je činjenica da je film veoma dinamičan, napet, brutalan, krvav i - mnogo eksplicitniji od prethodnika. Naravno, ovo je bilo i za očekivati jer je u njega uloženo mnogo više novca. Upravo zbog ovoga, ali i zbog očekivanja gledalaca, Myersa ima mnogo više u krupnom planu a mnogo manje u senkama. Uostalom, zašto bi se skrivao kada je došao do pred kraj svoje misije.


Halloween II naprosto briljira u prikazu malenog gradića koji je najednom upao u haos tokom sasvim obične Noći veštica. Atmosfera grada je dosta pomešana i konfuzna; dok se maskirana deca provode zbijajući raznorazne šale a omladina se vraća iz večernjeg provoda u pozadini se dešava nešto mnogo opasnije i tragičnije. Policijski automobili sa upaljenim rotacijama, zavijanje sirena ambulantnih kola i TV ekipe koje uživo izveštavaju samo povremeno razbijaju monotoniju redovne situacije ali i pokazuju koliko su nekada informacije sporo putovale. Veoma je teško poverovati da bi danas bila moguća situacija ovog filma i atmosfera u gradiću.


Jedna od retkih mana filma je preterivanje jer se od Michaela Myersa u drugom delu filma napravilo neuništivo čudovište. Autori filma su sledili 6 metaka koje je Myers dobio u finalu prethodnika i mirno odšetao sa travnjaka pa je ovde on dobio još 6, od čega dva u glavu a zatim i čitav niz udaraca, paljenja... Tu je i karakteristični Myersov spori hod kojim uporno sustiže svakog begunca koji mahnito trči. Pomalo trapavo deluje i objašnjenje zašto Myers proganja upravo Laurie ali je nekakva poveznica očigledno morala biti učinjena. Pretpostavljam da je i to rezultat promena na scenariju, ne samo zbog lokacije već i zbog sequela koji u vreme snimanja originala nije ni bio planiran.


Halloween II je i pored nekoliko sitnijih mana veoma dobar nastavak, gotovo odličan. On je po kvalitetu veoma blizu legendarnom prethodniku pa ga bez većih problema možete pogledati neposredno nakon njega a da nemate ustisak kako posmatrate lošiji nastavak (otaljavanje posla, uzimanje love itd. - utisak kakav gotovo redovno imamo kod gledanja novijih sequela).

+ gotovo odličan nastavak legendarnog filma
+ zadržan vizuelni stil prethodnika; likovi
+ brojna brutalna, krvava i maštovita ubistva
+ prepoznatljiva muzika; atmosfera u gradiću
— nije toliko jeziv; povremena preterivanja


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment