Thursday, November 10, 2016

Under the Shadow (2016)


Režija: Babak Anvari
Uloge: Narges Rashidi, Avin Manshadi, Bobby Naderi
Pogledajte još: Djinn (2013)

Iako se plasira pod engleskim nazivom Under the Shadow ovo je zapravo britansko-jordansko-katarska koprodukcija, dakle proizvod kakav pretpostavljam da nikada nije viđen u horor žanru. S obzirom da je jezik filma persijski originalni naziv je - زیر سایه, mada mislim da će vam više ležati onaj međunarodni :) Da stvar bude još komplikovanija i zanimljivija film je debitantsko autorsko delo iranskog filmskog autora Babaka Anvarija a radnja se dešava u Teheranu tokom iransko-iračkog rata sredinom 80-ih godina prošlog veka.


Upravo u središtu tog ratnog sukoba se zatekla mlada majka Shideh sa svojom ćerkicom Dorsom. Život jedne urbane žene, koja je u mladosti načinila izvesne „greške” priključujući se opciji koja je zagovarala određene društvene promene i revoluciju, nikako ne bi bio lak ni u mirnodopskim uslovima a u situaciji podeljenog grada koji se danonoćno zasipa neprijateljskim bombama pogotovo. Život u jednoj stambenoj zgradi se svakodnevno prekida alarmima za uzbunu nakon kojih svi žitelji stanova silaze u podrum; gotovo svi vojno sposobni muškarci su na ratištu a među poslednjima je otišao i Shidehih suprug, inače lekar, ostavljajući suprugu i ćerkicu same u izuzetno velikom stanu. Situacija se pogoršava kada se u zgradu doseljava jedan nemi dečak čiji su roditelji nastradali. Na opšte zaprepašćenje majke devojčica može da razgovara sa nemim dečakom a on joj saopštava da po njih dolazi zlo po imenu Djin i da mu ne mogu uteći. Kako se zgrada usled intenziviranja ratnih dejstava bude praznila tako će i problemi ove dve ukućanke postajati ozbiljni, sve do dolaska famoznog Djina. 


Kao što do sada niste gledali koprodukciju ovih zemalja verovatno niste gledali ni horor film smešten za vreme trajanja ovog dugačkog rata koji je besneo tokom detinjstva današnjih 40-godišnjaka. Ma koliko ovaj period radnje filma bio neeksploatisan sumnjam da će mlađoj populaciji biti zanimljiviji od bilo kojeg drugog nebitnog rata koji je nekada davno protutnjao ekranima TV prijemnika ali ako vam je ovaj sukob ostao u podsvesti jer ste silom prilika pratili retke vesti jedinog kanala nekadašnje državne televizije (čekajući takođe retke crtane filmove, recimo onaj u 11:05h) film vam može biti malo razumljiviji i bliži. Oni ostali mogu pokušati da razumeju datu situaciju u podeljenom gradu, informisati se o tom velikom i dugačkom sukobu a onda i posmatrati film kroz vizuru urbane žene zarobljene u konzervativnom Iranu. Brojne situacije koje doživljava Shideh  spadaju u činjeničnu istoriju, dokumentarac a naposletku i u horor, nešto drugačije vrste nego većina sa ovih stranica naprosto zato što je istinit i tiče se stvarnog života žena (pa i ne samo njih) u toj zemlji (plus revanšizmu totalitarnog sistema).


Ovako skrojena radnja, koja se umnogome bazira na prikazu sukoba, problemima tamošnjih urbanih žena i odnosima među ukućanima dovodi do toga da je Under the Shadow u svojoj prvoj polovini gotovo čista drama, doduše sa veoma sumornom i teškom atmosferom koja nagoveštava da nešto turobno tek predstoji. Kada film preraste u pravi psihološki horor, a to ćete znati po prvoj jump scare sceni koja će vam saterati srce u pete, gledalac ne zna šta se dešava u glavama aktera, pre svega Shideh, a šta je rezultat ataka Djina i svih njegovih oblika. Film ne sadrži mnogo animacija, sadrži nekoliko efektnih jump scare scena ali zato briljira na polju atmosfere, zvučnih efekata i osećanju klaustrofobije, ne samo u prostorijama zgrade u kojoj se akterke nalaze već i u samoj državi. Mnogo jezivije od klasičnih horor scena su neke druge koje prikazuju tadašnju iransku svakodnevnicu, naprimer probijanje krova zgrade bombom i vađenje iste. Takođe, zvuk sirene za uzbunu je jeziviji od Djin karakondžule koja je najčešće samo odenuta plahtom.


Narges Rashidi u glavnoj ulozi je skoro odlična a klinka koja igra Dorsu simpatična ali zna da bude vrlo iritantna, baš kao većina dece u modernim horor filmovima. Za to svakako zasluge ima i scenario ali dotični ne mogu preterano kritikovati jer je prevashodno okrenut metaforama, koje su i definitivno glavni adut i cilj filma. Sam vremenski period je dobro oslikan mada u određenim stvarima ne deluje sasvim autentično, kao kada je reč o oblačenju i frizuri glavne glumice. Naravno, ne znam kako je izgledala sredina 80-ih u Teheranu, kakva je bila moda i kakav je nameštaj pravljen a stvar je delimično popravljena upotrebom pastelnih boja i autentičnih sekvenci koje najčešće gledamo na TV prijemniku (i video rekorderu koji mora biti sakriven od očiju vlasti i njenih špijuna). U svakom slučaju Under the Shadow je dosta dobar film, u nekim stvarima i veoma kvalitetan, ali zbog svoje specifične priče i poruke neće dopreti do šire gledalačke publike. No, oni koji vole spore, specifične i egzotične psihološke horor filmove ovde mogu naći svojih atmosferičnih sat ipo.

+ nestandardan period radnje i tema filma
+ atmosfera, zvuk i osećanje klaustrofobije
+ poruka filma i socijalno- društveni komentar
— mogao biti malo definisaniji i strašniji
— scenario trpi zbog dominantnih metafora


 Ocena: 6/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Upravo gledam film i "slučajno" uđoh na blog da vidim ima li recenzije. Kad eto, odlična kao i uvek. Hvala!

    ReplyDelete