Sunday, November 6, 2016

Lights Out (2016)


Režija: David F. Sandberg
Uloge: Teresa Palmer, Gabriel Bateman, Maria Bello
Pogledajte još: The Babadook (2014)

Priča o filmu Lights Out počela je još 2013. godine kada je David F. Sandberg (bez onog "F" u imenu) snimio istoimeni trominutni filmčić koji je odmah pustio online. Filmčić je u narednim godinama pregledan više miliona puta pa je sve rezultiralo potpisivanjem ugovora kojim su bogati producenti (James Wan) pružili priliku gospodinu Sandbergu da svoje kratko švedsko delo pretoči u američki komercijalni film. Kratak film svakako možete pogledati na Youtube servisu a nakon gledanja oba može se reći da je dugometražni Lights Out sasvim logično proširen u očekivanom smeru.


Ideja ovog filma je krajnje jednostavna ali veoma efektna: dom jedne žene srednjih godina je na meti spodobe po imenu Diana, mračne kreature koja se krije duboko u tami. Naravno, Diana nije iz čista mira zaposela baš ovu porodicu i baš njihov dom a gledalac će u kasnijem toku filma doznati istorijat ovog mračnog monstruma koji je nekada davno bio (skoro) sasvim normalno ljudsko biće a sada je mahnito željno između ostalog i osvete. Osim majke dom naseljava i njen maloletni sin, čisto da bi se zadovoljili moderni standardi PG-13 horor filmova, a do nedavno i njegov otac. Naime, za ukućane je i dalje tajna ali gledaoci su videli u uvodu filma kako je za misterioznu smrt oca zaslužna - Diana. Diane se klinac toliko plaši da danima ne spava, nastaju problemi sa budnošću na času pa zbog toga mora da reaguje čak i školski psiholog. Zašto Diana ne likvidira klinca po kratkom postupku, kao što je likvidirala i njegovog oca, već ga muči danima i mesecima - ostaje tajna, ali biće da je to učinila svesna učestvovanja u horor hitu pod nazivom Lights Out.


Osim majke i sina u filmu više nego ravnopravno učestvuje i polusestra klinca (čiji je otac svojevremeno takođe netragom i iznenada nestao - imate jedan pokušaj da pogodite ko je zaslužan za to) i njen dečko, koji joj je podrška (dok je njen odnos prema njemu veoma zanimljiv i zahtevao bi poduži osvrt). Uglavnom, klinac izmoren noćnim Dianinim aktivnostima i nespavanjem, kao i ludostima svoje majke, beži kod svoje polusestre a nakon toga nastaje prava borba za starateljstvo nad klincem, potpomognuta i „pravičnim” američkim sistemom. Nebitno to, polusestra Rebecca nakon nekog vremena počinje da veruje malom bratiću kako pati od istih problema zbog kojih je i ona sama svojevremeno pobegla od kuće a ovo mi je svakako bio jedan od najmanje uverljivijih momenata filma. Naprosto ne verujem u mogućnost da samo jedno noćno iskustvo sa Dianom bude sasvim potisnuto u zaborav a ako nije potisnuto zašto sestrica nije po defaultu poverovala bratiću?


Što se samog filma tiče on je na mene ostavio iznenađujuće dobar utisak jer sam zaista očekivao neki mnogo jaloviji, prosečniji i dosadniji film, prepun kompjuterskih animacija. Sam tok filma mi se veoma dopao, tempo je zavidne brzine a trajanje nije dugačko (jedva oko 75 minuta) što sveukupno proizvodi film bez dugačkog uvoda, bez nepotrebnih skretanja sa glavne teme, bez dugačkih dijaloga/monologa, bez previše flashbackova a sa efektnim i brzim svršetkom. Glavnom utisku je svakako pomogla i odlična glumačka postava na čelu sa Teresom Palmer u ulozi sestre, koja pleni ne samo svojim metalskim izgledom (obratite pažnju na Ghost postere u njenoj sobi) već i glumom te opštim ponašanjem (izuzev onog prema svom momku ali to je već neka druga priča). Lights Out je Teresin film ali zavidan kvalitet glume pruža i Maria Bello u ulozi majke dok su sporedni glumci podnošljivi, što je za današnji američki komercijalni horor zaista pohvala. Ovde čak i klinac nije iritantan mada ima svojih momenata koji podižu pritisak gledaocima.


Na polju horora Lights Out ima štošta da pruži, iako je deklarisan kao PG-13 film, i to najpre pametnim horor scenama i izbegavanju zamki. Jedna u osnovi jednostavna priča o stvorenju iz mraka i niz ne baš originalnih situacija pretočeni su u zaista jeziv splet događaja koji zaista mogu da štrecnu gledaoca. Skrivanje agresivne Diane u mračnim ćoškovima oveće kuće stvara niz napetih situacija, ne samo zbog toga što likovi moraju da paze kako se ne bi našli u mraku (ili čak u pomračini!) već i zbog toga što film servira niz napetih borbi oko bilo kakvog pa i najmanjeg izvora svetlosti. S druge strane, specifični izvori svetlosti obasjavaju drugu stranu priče i otkrivaju neke davno zakopane (zapravo zagrebane) tajne. Davno se nisam susreo sa nekim cenzurisanim horor filmom, jer PG-13 horor je upravo to - cenzurisani film prilagođen mlađim uzrastima, koji generiše toliko napetih i jezivih scena; jedan od razloga za to može biti i što je Lights Out dosta ozbiljan film koji poseduje ozbiljnu mentalnu poruku ali i to što su autori izbegli zamku CGI animacija.


Animacija u ovom filmu ima iznenađujuće malo, Diana se gotovo ni za trenutak ne vidi u celini & celosti a ono malo njenih udova koji izviruju na svetlost baterija, svetiljki i sveća deluju veoma uverljivo. Iako se dobar deo radnje ovog filma dešava u mraku on nikada nije mrkli pa sa lakoćom možete pratiti film i razaznati šta se to na ekranu dešava. Sitnice koje sreću kvare su upotreba agresivnih zvučnih efekata, u nekoliko situacija bezrazložno razdvajanje aktera i aktivnosti Diane koja je u svojim ljudskim danima definitivno bila električar: nema te svetiljke, lampe, osigurača ili elekričnog sistema koji ona ne može ugasiti ili onesposobiti. Deluje da bi sa lakoćom oštemovala zidove i počupala sve one gajtane za struju samo kada bi ukućani aktivirali neko besno kućno osvetljenje. Takođe, ostala su mi pomalo nejasna pravila po kojima se Diana pojavljuje i menja lokacije, kao što mislim i da su neke scene iz prošlosti trebale biti prikazane u obliku kratkih flashbackova, čisto u cilju lakšeg shvatanja pozadine filma.


Lights Out je svakako jedan od boljih ovogodišnjih filmova, ne toliko dobar da bi ga gromoglasno hvalili na sva usta ali potpuno vredan vremena koje ste u njega uložili. Koliko god ovom filmu pronalazili mana (a ima ih) on zaista spada u vrh ovogodišnje horor produkcije a iz toga možete zaključiti i kako je film (dosta) dobar i kako je nova produkcija (prilično) slaba. U svakom slučaju preporučujem da ga pogledate jer je ono što ćete videti u njemu svakako vrhunac PG-13 produkcije.

+ zavidan broj napetih i jezivih momenata
+ jednostavna priča servirana na odličan način
+ Teresa Palmer kao Rebecca; manjak animacija
— ponekad dosta agresivni zvučni efekti; klišei
— bezrazložna razdvajanja; nekoliko nejasnoća


 Ocena: 7/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Poslednja rečenica zaključka me je definitivno kupila da pogledam film. Nadam se da se neću razočarati. Hvala na opisu. :)
    P.S. Tek sada videh prema slikama da sam ustvari permutovao Lights out sa hororom Don't breathe (njega sam ustvari hteo da ti preporučim). Kako god, dobio sam još jedan film na spisku za pogledati.
    Marko Jovanović

    ReplyDelete
  2. Film je za preporuku. Treba ga odgledati svakako. Ovo sto je napisano je skroz okej. Svaka cast

    ReplyDelete
  3. Veoma dobar film. Preporuka za gledanje 9/10

    ReplyDelete