Tuesday, April 18, 2017

Quarries (2016)


Režija: Nils Taylor
Uloge: Nicole Marie Johnson, Carrie Finklea, Leisha Hailey
Pogledajte još: Backcountry (2014)

Na samom početku filma Quarries vidimo dva antipatična tipa kako odlaze u neku šumu zbog provoda, fotografisanja, lova ili nečeg trećeg. Mnogo bitnije po nas - saznajemo kako u dotičnoj šumi dejstvuje misteriozni snajperista koji za tili čas neutrališe prvog tipa dok drugog kasapi razulareni pomoćnik tog istog snajperiste... Nakon ovoga sledi nastavak filma koji će grupu likova, potpuno očekivano, odvesti na ono isto mesto gde su brutalno skončala dva tipa iz uvoda a kako bi sve bilo još zanimljivije i napetije u pitanju je grupa žena...


Medicinska sestra Kat stiže na mesto okupljanja poslednja, nevešto obrazlažući zašto je došlo do toga. Ipak, ono što prvo upada u oči su brojne masnice koje Kat ima po čitavom telu a nakon nekoliko minuta študiranja gledalac zaključuje kako je nju u kamp dovezao brat samo da bi njegova sestra utekla od svog nasilnog momka. I druge devojke koje se pripremaju za ovo planinarenje, šumarenje ili kampovanje, kakogod, imaju svoje razloge za beg u prirodu a poroci, veze i lične tragedije su samo neki od njih. Uglavnom, devojke se skupa sa vođom puta (koja je jedina starija i u pešačenju brdima iskusnija žena) upućuju u neku zabit gde će nešto raditi iz nekih razloga a ako vam ovaj opis deluje neodređeno znajte da je to u filmu zaista tako. Razlozi za odlazak u prirodu ostaju prilično nejasni, kao i mnogo drugih stvari u ovom filmu, pa bi se njegova veoma jednostavna radnja mogla ukratko opisati rečima - sedam golorukih žena (ako se nisam zabrojao) čitav film beži od (čini mi se) istog broja naoružanih muškaraca koji hoće da ih ubiju iz nekih svojih privatnih razloga...


Autor Quarries je pokušao da napravi višeslojni metaforični film koji šalje poruke na više nivoa ali se dosta toga izgubilo usled nejasne radnje filma, brojnih nedorečenih stvari i predvidljivih situacija. Recimo, nejasno ostaje zašto grupa odvratnih, skoro mutiranih ljudi želi da ubija svako živo biće koje kroči u ovu (njihovu, jel') šumu. Dobro, svi vrlo dobro znamo da većina masovnih ubica i umobolnika ni ne mora imati neki razlog da bi krenula u svoj krvavi pir ali za jedan ozbiljan film je svakako bolje da nekakvog razloga bude kako bi se izvukla neka poenta. Ovako gledalac može samo da pretpostavlja ko je u ovoj grupi krvoloka ko, ko je kome šta i zašto svi prljavi i krvoločni kakvi jesu čitaju obaveznu molitvu pre lova na ljude. Nejasne ostaju i neke pozadinske priče prisutnih likova ženskog pola (kako devojaka tako i vođe), požar koji besni u okolini je kasnije nebitan a i ostali sporedni likovi nemaju nikakvu funkciju u daljem toku filma. Autor je jednostavno započeo mnogo toga a onda se predomislio, usled nedostatka sredstava naprečac završio svoj film ili jednostavno pomislio da za bilo kakvim dovršavanjem ili pojašnjenjima nema nikakve potrebe.


Poseban problem (pogotovo po iskusnije gledaoce) je što Quarries zaista ne nudi ništa novo na zadatu temu i nema bukvalno nijedan originalan kadar, pa čak ni kadar koji biste iz bilo kog razloga zapamtili. Jeste, dobar deo filma je dobro snimljen, dešava se u zaista prelepim ali zloslutnim šumama, gledamo bezbroj lepih kadrova koji su veoma kvalitetno snimljeni a ceo film je obogaćen pristojnom muzičkom podlogom koja svakako pojačava osećaj nelagode. Međutim, nijednog iznenađenja ovde nema jer se od samog početka zna ko će biti the final girl (veoma dobar izbor za glavnu glumicu), zna se kojim će redom biti odstreljene devojke, zna se sudbina nekih drugih sporednih likova a veoma su predvidljive i neke scene ubistava i to zbog - budžeta filma. Reklo bi se da je iz skromnog budžeta autor filma izvukao maksimum, gluma je sasvim pristojna, ambijent prelep ali za veliki broj specijalnih efekata (čitaj: scena ubistava) naprosto nije bilo dovoljno. Upravo zbog toga u kasnije toku filma ne vidimo nijedno ubistvu u krupnom kadru a ne vidimo ni neke druge scene koje su bile suviše komplikovane i skupe za ovu ekipu (padanje u provaliju).


Neću vam reći kako je Quarries loš film jer on to nikako nije, njegovo gledanje ne izaziva napade dosade ali ne izaziva ni bilo koja druga osećanja a bilo je mogućnosti za tako nešto. U pitanju je psihološka horor triler drama sa brojnim porukama na temu izbegavanja suočavanja sa problemima i ljudima koji su veće zveri od bilo kojih divljih životinja ali nisam siguran koja je poenta njegovog završetka i vrelog asfalta kao spasa za modernog čoveka. Bez obzira koliko sam našao mana ovom filmu na polju tehničkih karakteristika njegovi osnovni problemi su u domenu neoriginalnog i nedorečenog scenarija a onda i brojnih stereotipa i klišea koji narušavaju ugođaj. Jednostavno - uz malo truda i dorade ovo je mogao biti bolji film.

+ prelepe ali vrlo zloslutne šume
+ Nicole Marie Johnson kao Kat
+ određena doza napetosti; muzika
— neoriginalna i nedorađena radnja
— sumnjive poruke; stereotipi i klišei


 Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment