Sunday, April 9, 2017

The Uninvited (1944)


Režija: Lewis Allen
Uloge: Ray Milland, Ruth Hussey, Donald Crisp
Pogledajte još: Dead of Night (1945)

The Uninvited je paranormalna američka misterija snimljena ratne 1944. godine a jedan je od prvih dugometražnih filmova koji je paranormalno prisustvo prikazao sa realne, dakle jezive strane. Film je svojevremeno pokupio par nagrada, dobro je produciran (naravno, za ono vreme) a nekoliko specijalnih efekata koje poseduje su doprineli da bude cenzurisan na području Britanije. Od publike i kritike je bio dobro prihvaćen a mnoga poznata imena iz sveta filma (Martin Scorsese i Guillermo Del Toro, naprimer) su ga uvrstili u svoje Top 10 liste najstrašnijih i najuticajnijih filmova.


Stvar koja mi se uvek dopada kod starijih filmova se dešava i u slučaju The Uninvited: uvod filma je veoma kratak a dešavanja počinju da se odmotavaju bez mnogo pripreme i bespotrebnih događanja. To povremeno deluje malo naivnije ali svakako štedi gledaočevo vreme a njegov mozak ostaje pošteđen nevažnih detalja. Roderick i njegova sestra Pamela kupuju veliku staru napuštenu kuću koja im se svidela na prvi pogled. Kuća je sagrađena blizu visoke litice koju zapljuskuju talasi okeana, dovoljno je udaljena od bilo kakve civilizacije, što bi Rodericku trebalo osigurati potreban mir za komponovanje, a dovoljno je velika da svaki ukućanin nađe svoj topli i prijatni kutak. Da, samo što na iznenađenje Pamele i Rodericka ukućana ima više od dvoje... Veoma brzo se ispostavlja da je kuća zaposednuta i da je još uvek nastanjuje duh tragično nastradalog bivšeg stanara. Roderick će se odmah dati na istragu koja bi trebala rešiti ovaj „problem”: on će početi da otkriva detalje stare tragedije a kada to bude saznao ni naoko čudno ponašanje dede i njegove unuke, od kojih je i kupio staro zdanje, neće biti toliko nelogično.


Ono što prvo upada u oči u ovom filmu (osim crno-bele fotografije i retro formata slike) je stara kućerina pod nazivom Windward House koja se nalazi na zaista fenomenalnoj ali zastrašujućoj lokaciji. I sama pomisao da živite na jednom mestu koje je skoro na dohvat ogromnih talasa izaziva jezu a na ono šta bi se tek moglo desiti tokom olujnih noći ne smemo ni pomisliti... Sama kuća zaista jeste lepa, velika i prostrana, sa pogledom na okean, ali cenim da su scene unutar nje snimljene negde u holivudskim studijima (u nekoliko kadrova se izrazito primećuje animirana pozadina eksterijera) ali se nije teško uživeti u ovaj lokalitet koji najviše podseća na onaj iz The Woman in Black (stare verzije). Prisustvo koje obitava u ovoj kući (iliti duh) se oglašava i primećuje na skoro isti način kako to i danas vidimo u filmovima: otvaranjem i zatvaranjem vrata, jecajima u sitne sate, amorfnom (animiranom) pojavom a onda i nekim zanimljivim momentima, poput onih kada je u određenim prostorijama temperatura mnogo niža nego u ostalim ili kada sveže ubrano cveće odjednom počne da vene.


Motion capture tehnika u kojoj vene sveže ubran buket cveća jedan je od uspelijih kadrova u filmu ali je prilično jasno da je u vreme snimanja ovog filma to bila prilično skupa tehnika pa se u nastavku filma više ne vidi. Vidi se animirani prikaz duha koji je iznenađujuće uspeo i ne deluje baš toliko zastarelo, pogotovo ako imamo u vidu starost filma; danas je teško poverovati da se dotičnog paranormalnog entiteta neko toliko uplašio da je morala reagovati britanska cenzura ali ko bi ga znao, možda će za pola veka i današnji koljački filmovi budućim generacijama biti strašni i šokantni kao neki crtani film. Uglavnom, The Uninvited nije previše vizuelno ostario, makar ako ga poredimo sa SF filmovima naredne decenije. Sam film u principu nije mnogo strašan jer, i pored toga što The Uninvited važi za prvi ozbiljni paranormalni horor, on sadrži određeni broj komičnih momenata koji danas više ne funkcionišu jer predstavljaju pravi muzejski eksponat humora. Ko bi ga znao da li je tih godina vladala moda komike u hororima (verovatno jeste) ili su autori hteli da opuste gledaoce kako ih ne bi doveli u životnu opasnost strašnim scenama koje slede...


S obzirom da je ovo poluhoror i polumisterija, ali imajući u vidu i godište filma, očekivano je da jezivijih scena ima nekoliko a da se većina filma odvija kroz dijaloge, međusobne kontakte, istrage i druge slične scene. Verujem da će većini gledalaca film zbog ovoga biti nedovoljno atraktivan ali sam ga ja pronašao zanimljivim i zbog jedne druge stvari. Zaista je interesantno da The Uninvited sadrži mnogo scena koje se i dan danas pojavljuju u horor filmovima i koje važe za klišeje. Ne znam da li su te scene bile kliše i u vreme pojave ovog filma ali znam da gledamo konstantna razdvajanja likova, neke druge nelogične poteze, kućnog ljubimca koji oseća nečije prisustvo, dolazak medijuma, upotrebu Ouija table... Očigledno da je The Uninvited nametnuo neke standarde koji i danas važe u paranormalnim horor filmovima a većinu scena koju ćete videtu u njemu ste videli u toliko drugih ghost filmova da bukvalni remake apsolutno nije ni potreban.


The Uninvited je misteriozni starinski horor film koji ne izgleda baš toliko demode kao što mu kaže datum proizvodnje i koji je prvo zadovoljstvo gledati iako nije (više) strašan. On je i vrlo dobro odglumljen od strane glumačke postave koja je odavno napustila ovaj svet. U glavnoj ulozi se pojavljuje Ray Milland (Panic in Year Zero!, Premature Burial) ali posebne emocije izaziva pojava Gail Russell, talentovane lepe devojke u svojoj prvoj većoj ulozi koja joj je i prokrčila put do slave. Nažalost, za vreme snimanja ovog filma se i odala porocima koji su doveli do kraja njenog života u 36. godini.

+ paranormalni horor koji nije mnogo ostario
+ prelepa ali jeziva lokacija Windward House
+ uspela pojava duha i motion capture efekat
+ glumačka postava a naročito Gail Russell
— komični elementi; danas više nije strašan


 Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment