Tuesday, September 10, 2019

Thriller (2018)


Režija: Dallas Jackson
Uloge: Noah Abbott, Johnny Alexander, Jessica Allain
Pogledajte još: Prom Night (2008)

Thriller je film kojem sam naziv navodi da je u pitanju horor triler, mada pojedinci kažu i kako je u pitanju slasher. Film distribuira dobro nam poznati Netflix, nastao je u za horor žanr više nego korektnoj Blumhouse produkciji a pre špice vidimo čuveni Universal logo. Pa, pitate se šta bi onda moglo poći po zlu kada je ovaj film u pitanju? Well, gotovo sve... Ali krenimo redom, ukoliko u ovom haosu od filma uopšte ima reda...


Hajdemo prvo na priču jer je ona jedini element filma koji ne zaslužuje žestoku kritiku. U prologu vidimo nekakvu dečurliju koja u nedostatku drugih zanimacija želi da „prankuje” najslabijeg među njima, dečaka ometenog u razvoju po imenu Chauncey Page. Rešavaju da ga dovuku u nekakvu napuštenu zgradu i maskirani ga preplaše, ali kao što to obično biva sve je krenulo neplaniranim tokom i završava se smrću jednog klinca koji pada sa visine. Ostali klinci se istog trenutka dogovaraju da za tragediju okrive druga im ometenog u razvoju pa ovaj dobija kaznu zatvora, pretpostavljam maloletničkog. Četiri godine kasnije nekada 11-togodišnjaci sada su 18-godišnjaci (logično) i pripremaju se za matursku večer. I sve bi to bilo bajno i sjajno da se baš u tom trenutku u njihovom gradu ne pojavljuje Chauncey lično & personalno. Klinci bivaju prestravljeni njegovim povratkom a gotovo istovremeno jedan po jedan bivaju ubijani na brutalne načine. Čini se da se sada već odrasli klinac sveti onima koji su ga smestili iza rešetaka ali tu je šokantno finale puno obrta da to potvrdi ili opovrgne...


Zaista, koliko god ovako prepričani uvod deluje ekspoatisano i hiljadu puta viđeno mogao bi da prođe kada bi ovaj film bio dobro snimljen, što on nije. Prvo što ćete primetiti po startovanju filma Thriller je da je ovo crnački film. Dakle, svi likovi u filmu su tamnoputi, Afroamerikanci, među klincima ima tek jedan hispano par dok su i sporedni likovi (policajci, profesori i naravno roditelji) takođe iste rase. I to ne bi bio nikakav problem jer protiv crne rase zaista nemam ništa i svedoci ste da to nikada do sada nisam zamerio nekom filmu (recimo Us), čak to smatram i kao dobrodošlim osveženjem u učmalom horor žanru. Problem je što su klinci u ovom filmu kao iz nekog gangsta rap spota, dakle ukoliko nisu krimosi onda barem pokušavaju to biti. Malo je reći da su svi antipatični, da se sporazumevaju na kriminalan loš način, da se svaka komunikacija uglavnom završava fizičkim obračunom, da se primitivizam nadoknađuje oružjem i da nemoral vrca na sve strane. Verujem da postoje među vama gledaoci oni kojima ovo ne da neće smetati već će im i prijati ali meni je bilo na granici gledljivosti. Ukoliko sam ove sezone ikada imao želju da batalim jedan horor film onda je to bio upravo Thriller i to upravo zbog klinaca, mada ni ostali (čitaj: stariji) likovi nisu mnogo bolji.


Umesto da autor filma makar pokuša stvoriti neku tenziju, napetost ili horor atmosferu on istrajava na stvaranju napete atmosfere među klincima koji šetaju granicom retardiranosti i kriminala. U više navrata gledamo preljube, ali ne eksplicitno prikazane već ono što iz njih proizilazi - zaustavljanje bivših frajera po ulici, rasprave, svađe, muvanje drugih, pa onda opet rasprave, planiranje kako da se smuva treći, i tako redom. Oni koji nemaju emotivne veze ili seksualnih problema imaju problema sa zakonom ili crnačkim bandama, pa tu takođe slušamo dosta rečenica o temi koja je definitivno bitna za autora ovog filma. On nam direktno u facu saopštava da crni klinci nisu krimosi već su u takav sistem ugurani, baš kao što je većina klinaca uvučena u zločin prema nesretnom Chaunceyu, i to je ok, valjda, samo je problem što mene lično to ne zanima. Mene zanima da vidim dobru, jezivu atmosferu, dobru glumu, simpatične likove u glavnim ulogama, jezivog ubicu koji je pomahnitao s razlogom i neku poentu na kraju filma, čisto da se izvede određeni zaključak. Nažalost, ovaj film nema ništa od toga i nema nijedan razlog zašto biste ga pogledali.


Ubica je neharizmatičan, verovatno iz prostog razloga zato što se i ne vidi - uvek šeta ulicama u kapuljači, kao da je član bande. Ubija uglavnom nevidljivo i nečujno, tek u jednoj sceni vidimo eksplicitno klanje po grudima dok u ostalim slučajevima se cela tarapana dešava van našeg vidokruga. Scene ubistava su loše osmišljene i izvedene pa neće nikoga ni prestraviti ni šokirati, uglavnom je sve sasvim očekivano, od samog početka do kraja, a finale filma možemo provaliti još na polovini. Gluma je veoma slaba, bukvalno svih aktera na ekranu, možda jedina koja ima prođu je Lisa Walker (Jessica Allain), jedina koja je koliko-toliko simpatična na ekranu. Dijalozi su naporni i neuverljivi, baš kao i kompletan film. Vidljivi su brojni problemi tajminga, montaže a komentarisanje svake situacije je nebitno i bespotrebno. Poslednje, ali ne i najmanje bitno, je zaista užasna muzika koju čujemo tokom trajanja filma, često i u vidu polu-spota. Nisam fan nikakvog rapa a pogotovo ne u jednom horor filmu kojem ovakvi zvukovi ne pomažu ni u jednom pogledu. Pevanje o provodu, sexu, devojkama i ostalim značajnim stvarima možda prigoduju izlascima ili opuštanju uz dozvoljene i nedozvoljene supstance ali ne i jednom filmu koji pretenduje da bude slasher moderne generacije.


Preskačem užasno jeftine scene maturske večeri na kojoj se skupilo jedva 30-tak učenika (jer su statisti skupi, naravno) i urnebesno loše odglumljene scene u kojima sestra nastradale devojčice iz uvoda tripuje da je svoja pokojna sestra i prelazim direktno na zaključak: ukoliko ste pripadnik crne rase ili vas zanima njihov način života u kriminalu, getou, okruženju koje sačinjava neprijateljska (ali takođe crna) policija i pijane razvedene majke i ostali problemi slobodno na moju krajnju ocenu filma dodajte još koju, u suprotnom nemojte prilaziti ovom filmu.

+ recimo, ideja filma nije loša
— izuzetno loš scenario i gluma
— veoma malo horor momenata
— antipatični likovi i negativac
— užasna muzika i loše scene


 Ocena: 2/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment