Sunday, August 23, 2020

Wrong Turn (2003)

Režija: Rob Schmidt
Uloge: Desmond Harrington, Eliza Dushku, Emmanuelle Chriqui
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0295700/
Trailer: https://youtu.be/naUUyD-_oPc
Pogledajte još: The Hills HaveEyes (2006)

Uspeh filma Wrong Turn iz 2003. godine je definitivno bio iznenađenjeje za kritiku koja ga nije dočekala baš blagonaklono. Međutim, gledaoci jesu, što je rezultiralo brojnim nastavcima u narednoj deceniji i jednim od definitivno najpopularnijih horor serijala ovoga veka. Svojevremeno sam pogledao samo prva dva dela Wrong Turn franšize a ovo je prilika da ispravim tu nepravdu, na radost brojnih čitalaca ovog bloga, jer je upravo Wrong Turn jedan od najviše predlaganih serijala za recenziju.

U fokusu naše pozornosti je jedan mladi čovek nebitnog imena, koji je na proputovanju kroz nedođiju u cilju što hitnijeg dolaska na unapred zakazani sastanak lekara. To što ovaj markantni tip u Ford Mustangu iz '66. apsolutno ne deluje kao lekar nije ni najmanje važno jer nas priča čašćava horor klišeima kao na traci, što, paradoksalno, uopšte nije mana ovog filma. Uglavnom, na putu kroz šumovitu zabit došlo je do zagušenja usled nekakve nesreće, naš hrabri junak nije imao vremena da čeka te se odlučio vratiti milju-dve a zatim skrenuti sa glavnog puta u nadi da će prečicom zaobići blokadu. Dolazak na ruiniranu benzisku stanicu koju vodi krezubi štrokavi redneck jasno pokazuje svima osim našem glavnom junaku da je silazak sa glavnog puta definitivno bio loš potez, možda i najlošiji potez njegovog života... Ali, doca se ne da obeshrabriti: i pored upozorenja užasnog ljudskog stvorenja na benziskoj pumpi on opet skreće i sa tog sporednog puta na još sporedniji, iako ne zna dobro put dodatno pritiska papučicu gasa, ne gleda baš ni kuda vozi što rezultira udesom čime njegov automobil biva onespoobljen, baš kao i automobil ekipe na koju je naleteo. Sada svi prisutni (njih ukupno šestoro) moraju isključivo svojim nogama tražiti izlaz iz nepoznate im šume a to neće biti nimalo lako jer u toj i takvoj šumi nisu sami, naravno...

Kao što već rekoh – u Wrong Turn ćete videti gotovo svaki horor kliše kojeg se možete setiti iz nekog horora o glupim klincima koji rade nepromišljene poteze što od ovog filma čini nesmešnu parodiju ili možda bolje rečeno – omaž sličnim filmovima koji su bili popularni nekoliko decenija pre njegovog pojavljivanja, recimo 70-ih godina prošlog veka. Klišei koje ovde vidimo ni u kom slučaju nisu teret filmu, i gotovo svaki od njih je veoma dobro uklopljen. To, istina, dovodi do situacija koje su potpuno očekivane i predvidljive, čime se narušava napetost i iznenađenje ali ne i zanimljivost dešavanja i zainteresovanost gledaoca da vidi hoće li se junaci izvući iz kandži deformisanih kanibala koji se već izvesno vreme hrane isključivo ljudetinom onih koji su pogrešno skrenuli... Deformisani monstrumi koje sada znamo pod „imenima” Three Finger, Saw Tooth i One Eye izgledaju zaista jezivo i uverljivo gnusno, njihova pojava istovremeno izaziva i jezu i gađenje a efektne maske su upotpunjene veoma brutalnim i krvavim specijalnim efektima te brojnim ubistvima i komadanjima tela. U Wrong Turn možemo videti odsečene glave, davljenje bodljikavom žicom, pogotke strelama u oči, razna ubistva sekirom, zatim čitav niz raznih iznutrica (od kojih su neke uredno složene u frižider) i kubike prolivene krvi.

Film je korektno odglumljen iako je tekst koji je stavljen pred glumce veoma jednostavan i generički, mahom ne previše ubedljiv, baš kao što su i svi odnosi među likovima, ali je sve to ovde (čini se) urađeno sa namerom. Mnogo važnije od svega ovoga je što niko od likova nije iritantan, što je ženski deo ekipe ugodan za oko, i što naš doktor koji se silom prilika našao u borbi za život postaje odlučan za borbu poput Setha Gecka. Wrong Turn je odlično režiran i pred gledaoca donosi niz napetih scena te odličnu napeto-bolesnu atmosferu. Tek povremeno je primetan nešto skromniji budžet (nekoliko scena je sasvim očigledno snimljeno u studiju pred zelenim platnom), mračno finale jeste u službi priče ali je vizuelno neatraktivnije od dotadašnjih dešavanja a završetak filma je suviše predvidljiv i očekivan mada takođe sa namerom, kao već spominjani omaž sličnim horor filmovima. Te slične filmove ćete ovde „videti” u mnogim scenama, gde već sam dolazak ekipe u kolibu mutiranih spodoba podseća na legendarni The Texas Chain Saw Massacre a ono što se nadalje dešava našim junacima podseća na brojne momente koje gledamo od tog legendarnog filma iz 1974. godine pa sve do modernih horora.

Redovni čitaoci ovog bloga već znaju koliko često prigovaram horor filmovima zbog raznoraznih klišea koji se na ekranima provlače bukvalno decenijama. U slučaju Wrong Turn moram reći da horor klišei koje vidimo (a ima ih na tone) nikada nisu izgledali svežije i ukomponovanije u već izanđalu, prežvakanu i hiljadu puta viđenu priču. Ovaj film naprosto briljira servirajući nam nešto što smo već bezbroj puta gledali, ne dozvoljavajući nam da podignemo pogled od prilično predvidljivih dešavanja sa veoma očiglednim raspletom. Wrong Turn je najbolji, najoriginalniji, najsvežiji i najgledljiviji horor film koji ste već gledali hiljadu puta, pa ako je to tako, a jeste, zašto da ga ne biste pogledali još jednom?

+ dinamičan, zanimljiv i zabavan horor
+ odlično ukomponovani horor klišei
+ gomila brutalnosti, krvi i ubijanja
+ izgled deformisanih monstruma
— povremena jeftinoća i dijalozi
 
Ocena: 8/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Posto mi je WT prvi horor film na mene je ostavio najveci utisak i urezao mi takav strah u kosti da mi cak i originali koje je kopirao deluju mlako i neubedljivo (vljd je ovaj film najbolje izmixovao sve dobre aspekte starijih filmova u odlicno uklopljenu pricu sta znam) Drugi deo je dosta manje strasan ali je uzbudljiv za gledanje tako da nije los dok su naredni nastavci po meni katastrofa i cisto gubljenje vremena

    ReplyDelete
  2. U drugom je Heri Robins,ali prvi je bolji,da.

    ReplyDelete
  3. Fun fact: U uvodnoj špici, kada se spominju nestali rafteri i nestala lokalna devojcica... u samoj kolibi koju glavni likovi istražuju, na Karli pada veslo nestalih raftera, a Jessie nailazi na krunu nestale lokalne devojčice.

    Inače je ta uvodna špica baš moćna, takođe se u njoj prikazuju stranice neke naizgled medicinske enciklopedije gde se objašnajva da međusobno ukrštanje u pojedinim područjima rezultira genetskom mutacijom sa izraženom psihozom. Takođe se dodaje da su pojedini slučajevi obdareni velikim nivoom snage ali i agresivnošću. Tako da bi to bio odgovor na pitanje zašto ti likovi to rade: međusobno ukrštanje + psihoza + agresivnost + snaga = loša kombinacija.

    ReplyDelete