Tuesday, January 29, 2013

The Texas Chainsaw Massacre (1974)


Režija: Tobe Hooper
Uloge: Marilyn Burns, Edwin Neal and Allen Danziger
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0072271/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Vs3981DoINw
Pogledajte još: The Hills Have Eyes (1977)

Teksaški masakr motornom testerom je jedan od najkultnijih horor filmova svih vremena a ako ste ljubitelj recimo vrlo popularnog Wrong Turn serijala eto vam prilike da vidite odakle je to sve počelo. Ovaj film je doveo i do brojnih nastavaka i remakeova koji su (ukoliko me sećanje dobro služi a proveriću uskoro) vrlo diskutabilnog kvaliteta. No, ovaj prvenac koji opisujem je izuzetan i to je najvažnije u celoj ovoj priči.


Početak filma nam donosi pisano obaveštenje o događajima koji su prethodili onima opisanim u filmu a tiču se iskopavanja i komadanja leševa sa nekog lokalnog groblja. Takođe, postoji i naznaka da je u pitanju film snimljen po istinitim događajima što naravno nije istina, ali je to pomoglo filmu u početku njegovog prikazivanja, koje nije išlo laganim tokom. Zatim pratimo grupu mladih ljudi, da ne kažem tinejdžera, koji kombijem putuju u kuću na selu. Sestra, njen nepokretni brat u kolicima i njihovo troje prijatelja čine prvu grešku kada staju sumnjivom autostoperu, ali to su bila davna vremena, a naši junaci nisu gledali mnoštvo horor filmova u godinama i decenijama koje slede pa nisu znali da je to u većini (filmskih) slučajeva opasno po sopstveni život. Elem, autostoper se ne ponaša poput normalnog bića pa nakon ranjavanja nepokretnog mladića biva izbačen iz kombija, no strah od njega ostaje među putnicima.


Da je samo to – ni po’ jada, nego ubrzo nakon što su stigli u svoju „uređenu“ kućicu dvoje odlaze do prvog komšije ni ne sumnjajući da u toj kući živi lično Leatherface glavom i bradom (i kožnom maskom), koga će prekinuti u važnom poslu pa će završiti iseckani u zamrzivaču. Oni preostali odlaze da ih traže ali i oni nabasavaju na ogromnog monstruma sa maskom na licu i motornom testerom u ruci i – eto spektakla! Ako se izuzme pomalo spor uvod u kojem gledamo ne baš kvalitetnu glumu (što je logično s obzirom na mizeran budžet filma) film u druge dve trećine naprosto briljira na svim poljima. Počevši od izuzetno realne atmosfere koja je mnogo ubedljivija čak i od današnjih „realnih“ FF filmova, preko izuzetno ubedljive i zastrašujuće pojave Leatherfacea, do konstantne napetosti i odvratnosti grupe inbred rednecka. Zbilja neverovatno šta je ekipa filma uspela da uradi sa vrlo skromnim sredstvima a još je čudnije kako u današnje vreme to retko kome uspeva sa mnogo većim.


Film osim što je zastrašujuč, napet i zabavan ima istorijsku ulogu u horor žanru jer je postavio mnoge slasher standarde koji važe do današnjih dana: grupa slabo prikazanih i „papirnatih“ tinejdžera spremnih za odstrel koji se ko-zna-zašto upućuju u neki zabit, nepoznati monstrum koji se krije iza maske a za ubistva koristi mnoge alate, pre svih motornu testeru i kuke za kačenje mesa. Osim toga izrazito pohvaljujem kvalitet fotografije jer sve deluje kao da je autentičan snimak, a i ambijent je takođe dosta ubedljiv. Ako se pitate zašto film nije dobio maksimalnu ocenu to je pre svega zbog pomalo neubedljivog uvoda, zbog nekih nerezonskih odluka likova i zbog povremenog insistiranja na odvratnosti kod retard porodice, koje će kulminirati u nastavku.


The Texas Chain Saw Massacre zaslužuje sve preporuke za gledanje kako ljubiteljima slashera tako i ljubiteljima horora uopšte. Njegov jedini „greh“ je pojavljivanje bezbroj neubedljivih slashera sa maskiranim ubicama u decenijama koje će uslediti ali šta da se radi; rodonačelnici u bilo kojim oblastima uvek budu kopirani i eksploatisani do besvesti.

+ originalan film, začetnik slasher žanra
+ jeziv, uznemirujući i napet film
+ zastrašujuća pojava leatherfacea
+ izuzetan proizvod od malog budžeta
— slabija gluma, postupci i poduži uvod

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Film je dosegao visine. Ipak, kada pitate ljude koji ga hvale da vam nesto kazu o njemu... dobijete opise da je radnja glupa, gluma bezveze i da je film odvratan i da ti se nece svideti odmah nakon gledanja vec tek nakon par dana.
    Ja sam ga gledao pre 10-ak godina i skoro - opet. Prepuno kreativnosti u brutalnosti i to je to. Nije bas za ocenu 8, ali tu je negde oko 7-ice mozda ako mu se progleda kroz prste.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pretpostavljam da si ti fan Halloween serijala cim bi mu dao 7 . Ovo je za mene uz Thing najveci horor 20 vijeka.

      Delete