Wednesday, January 2, 2013

The Maze (2010)


Režija: Stephen Shimek
Uloge: Shalaina Castle, Brandon Sean Pearson, Clare Niederpruem
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1675758/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=vJW7NKC5c6U
Pogledajte još: Husk (2011)

The Maze je suprotno svom pomalo ohrabrujućem nazivu zapravo samo još jedan niskobudžetni uradak koji nema ni trunke originalnosti a ni sigurnosti pa koristi spajanje nekoliko žanrova u cilju zadovoljenja najšire publike. Naravno, to što nije uspeo i što nijedan gledalac neće biti zadovoljen njime ne znači da nećemo slične filmove gledati opet iznova i iznova again...


Kada se snima niskobudžetni film onda ekipa nema baš mnogo izbora, ili će ga snimati u šumi, ili u nekim poljima kukuruza ili u nekom objektu. The Maze kombinuje potonja dva lokaliteta, u različitim delovima filma. U prvom delu filma pratimo grupu tinejdžera koji putuju negde ali wrong turnuju, tačnije pogrešno skrenu kod Albukerkija ili tako negde i završe u kukuruznim poljima. Zbilja zanimljivo kako ti američki tinejdžeri kad god ne znaju šta će sa sobom odu mečki na rupu, tj. ubici u kukuruznim poljima pod nož. E sad, pošto se tinejdžeri iz nekih razloga moraju razdvojiti da bi ubica lakše izašao na kraj sa njima, autori filma su se dosetili da se zaplet dešava u lavirintu od kukuruznih polja, a klinci će se igrati čudne verzije žmurke pa je time nađen dosta naivan razlog da se njih petoro raštrka na pet strana sveta. Da bi sve izgledalo još jezivije celokupna nihova igra se odvija noću, jer ko još normalan čeka jutro pre ulaska u corn fields, jel.


I to sve ne bi bilo ništa strašno, igraju se đeca po kukuruzu noćom, da baš u tom kukuruzu od svih kukuruza na koje su mogli naići ne dela i poremećeni killer, sa navučenom kapuljačom od duksa na glavi, prizor od koga zaista ne znam ko može da se uplaši (mislim da je posečan fudbalski navijač strašniji od njega). Nakon ganjanja i ubijanja po kukuruzima radnja se seli u policijsku stanicu i poprima neki sasvim drugačiji tok, umesto natprirodnog slashera postaje horor triler, jer posle „velikog“ twista gledaoci saznaju ko je ubica ali to ne saznaju oni koji treba da znaju u filmu. Za razliku od prvog dela filma koji je blizu katastrofe ovaj drugi deo ima koliku-toliku napetost a nema nekoliko likova koji su pružili katastrofalni nivo glume, i ovde prvenstveno mislim na zamenika šerifa kome nije preterano pomogao ni zaista naivan scenario. Uglavnom, da nije te poslednje trećine film bi zasigurno dobio još manju ocenu.


Spomenuh slab scenario, spomenuh slabu glumu (realno samo dva lika su zadovoljavajuće iznela svoje likove), ali ima tu još slabih stvari. Neoriginalnost pre svega uzimam kao zamerku, gomilu puta viđene stvari od kojih je nepostojanje signala za mobilni kao šlag na torti, gomilu neprirodnih situacija, nerealnih dijaloga i pre svega lošeg, izuzetno lošeg i nerealnog ponašanja likova. Tu su i neke nategnute i usiljene situacije, gde se momak u kabanici ne ubija iako se ima prilika za tako nešto, gde on s lakoćom preživljava ubod nožem u stomak, gde devojka kojoj su spale naočare ne može da vidi da li to njen momak ili ubica na dva metra od nje, gde ranjenom ubici sumnjivog izgleda staje prvi auto na putu iako nije stopirao i još bezbroj drugih sličnih idiostkih situacija koje iskusnijem horor gledaocu obavezno dižu pritisak. Mislim da bi čak i film ovakvog produkcionog nivoa bio kudikamo zanimljiviji i ozbiljniji da nema ovakvih gluposti.


Zato kada se sve sabere i oduzme možda je i „četvorka“ previsoka ocena ali se ja uvek trudim da pronađem nešto pozitivno u filmu, pa tako i The Maze ima nekoliko napetih momenata, u jednom delu zanimljivu priču, nekoliko smešnih delova koji to nikako nisu smeli biti a sve ostalo je za brz zaborav. Možda se od filma sa budžetom od 200k dolara zaista i nije moglo očekivati više.

+ poslednja triler trećina filma
+ neke ozbiljne scene su smešne
— promašena prva polovina filma
— film nije strašan
— scenario, gluma, neubedljiv ubica

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment