Wednesday, January 23, 2013

Saw VI (2009)


Režija: Kevin Greutert
Uloge: Costas Mandylor, Betsy Russell, Tobin Bell
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1233227/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=MW8BaH-w7-4
Pogledajte još: Cube (1997)

Ovog šestog puta režiser Saw nastavka je Kevin Greutert a scenario potpisuje tandem iz prethodna dva nastavka Melton/ Dunstan. Takođe, poput prethodnih nastavaka i ovaj deo je pristojno zanimljiv za gledanje, pristojno se proširuje priča ali je i pristojno nepotreban nastavak, nažalost.


Sada kada je Strahm mrtav agent Hoffman koristi njegove otiske da mu pripiše sve zločine i killer puzzle od Kramerove smrti naovamo. Budući da je Hoffman manje vičan od pokojnog Kramera načiniće sitne greškice koje će dovesti do toga da se obruč istrage polako ali sigurno steže oko njega, što za divno čudo stvara barem malo napetosti za razliku od prethodnih nekoliko nastavaka. Za to vreme centralna figura filma nije ni Hoffman ni njegova bivša supruga već – Kramerovo nasledstvo: kutija u kojoj je pokojnik ostavio podatke o šestoro osoba koje se imaju baciti u unapred smišljene igre iz kojih neće svi izaći u jednom komadu, a bogami ni živi. Petoro učesnika igre biva poznato tokom filma ali čiji su podaci biti u koverti sa brojem „6“? Eto misterije čije razrešenje vas čeka u finalu ovog filma.


Posle građevinske mafije ovaj nastavak serijala se bavi američkim sistemom zdravstva, tačnije lošom stranom tog sistema i na ovu temu je potrošeno dosta vremena filma. Verovatno je to sve zanimljivije tamošnjim građanima ali je dobro videti šta i nas potencijalno očekuje u budućnosti. Iz razloga što je godinama odlučivao o životu i smrti svojih bolesnih klijenata agent zdravstvenog osiguranja mora da u Jigsaw/Hoffmanovoj slagalici odlučuje o bukvalnom životu i smrti svojih kolega i poznanika i to tako što će za samo nekoliko trenutaka odlučiti koga će i da li će ostaviti u životu a uz to primiti na sebe ozbiljne povrede. Ovaj put su zamke pristojno osmišljene, manje brutalne nego u onom najbrutalnijem nastavku, reklo bi se da su po brutalnosti na nivou prethodnika. Ovaj put nema nikakvih mehanizama kojima bi se zarobljeni oslobodili svojim odlukama i sposobnostima već je sve prepušteno na volju šefu osiguranja tako da je dojam malo drugačiji nego ranije, ali svakako ne manje ubedljiv.


Režija je korektna, iako je iza kamere debitant. Scenario je standardan, ništa manje - ništa više od očekivanog iako se povremeno vidi sindrom ’ceđenja suve drenovine’ tj. ima ponavljanja pa opet gledamo neke scene iz prethodnika gde nam se daje pojašnjenje i novo gledište zbog nekih stvari koje tek sada saznajemo. Nije to sve loše, čak je i prilično zanimljivo samo što nema baš mnogo smisla tako veštački razvlačiti radnju u nedogled. Drugi problem je što ovaj nastavak najmanje liči na Saw od svih nastavaka do sada. Kramera ima manje nego ikad, i tih nekoliko scena gde se on pojavljuje u vidu sećanja nije toliko ubedljivo i ubačeno je dosta na silu i reda radi. S druge strane, Kramerov zamenik/učenik je vrlo ubedljiv (čak previše ubedljiv, pa mi nije jasno kako i ranije njegove kolege nisu posumnjale u njega) ali pitanje njegove harizme stoji; jednostavno Kramera niko ne može (i ne bi trebalo) da zameni a cela Saw priča je trebala i morala da bude završena još pre nekoliko nastavaka.


Ipak, za sve Saw fanove i ovaj nastavak je obavezan jer daje odgovore na neka davno postavljena pitanja i dodatno kompletira davno započetu priču. Samo to i nekoliko (ne)uspelih zamki je jedino što vredi u Saw VI, a finale cele priče se definitivno približava.

+ postepeno kompletiranje priče
+ nekoliko manje-više uspelih zamki
+ pristojna režija i audio-vizuelni utisak
— premalo noviteta; prežvakavanje starih tema
— utisak bespotrebnosti

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment