Sunday, January 20, 2013

Saw V (2008)


Režija: David Hackl
Uloge: Scott Patterson, Costas Mandylor, Tobin Bell
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1132626/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ZZFgscjL4oE
Pogledajte još: The Collector (2009)

Peti deo Saw serijala donosi promenu na mestu režisera gde debituje dosadašnji production designer po imenu David Hackl. Scenario potpisuju dvojica dosadašnjih scenarista a rezultat svega toga je za nijansu bolji i zanimljiviji film od prethodnika.


U središtu pažnje je Mark Hoffman, detektiv koji je vodio istragu u vezi Jigsawa, a i sam bio njegova „žrtva“ u finalu prethodnog nastavka. Sada, ustvari još na kraju prethodnog dela, se ispostavlja da je on bio Jigsawov pomoćnik, čak štaviše, vrlo uspešan učenik koji punom snagom i pun elana može da nastavi ono što je njegov učitelj započeo. Tako on režira novu „igru“ sa petoro zatočenih negativaca koji su povezani na način koji će otkriti nešto kasnije. Da li će oni uspeti da završe svoju igru života, da li će slediti svoje instinkte ili će ’hladne glave’ razmisliti o svojim postupcima – videćete u nastavku filma, a ne treba ni spominjati da od njihovih postupaka zavisi i njihova sudbina. Za to vreme agent Strahm, koga smo takođe videli u finalu prethodnog dela serijala, jedva uspeva da preživi skoro smrtonosnu puzzle zamku ali za vreme svog oporavka biva skinut sa slučaja. Postepeno zaključujući neke stvari on počinje da vodi svoju privatnu istragu koja ga dovodi do detektiva Hoffmana ali već tokom prve polovine filma postaje jasno da preživeti može samo jedan.


Kao i do sada Saw film ima nekoliko isprepletenih radnji i tako urađen film deluje izuzetno zanimljivo. Osim dela koji se tiče petoro ljudi u klopci pratimo i istragu koju vrši agent, trud koji ulaže detektiv Hoffman da ne bude otkriven, i što je najzanimljivije od svega - pratimo kako je to Hoffman postao blizak pokojnom Krameru i u kojim sve događajima do sada je imao ulogu. Na ovaj način je film dosta dobio na zanimljivosti, jer je Kramer neuporedivo zanimljivija figura od bilo koje koja se pojavljivala do sada, a sa druge strane „zakrpljene“ su mnoge rupe u priči koje su se pojavljivale tokom prethodnih nastavaka. Naprimer, tek sada postaje jasno odakle Krameru toliko podataka o nekim osobama, ko mu je pomagao u nekim drugim situacijama i još mnogo drugih stvari. Tako se vraćamo na mnoge scene iz svih prethodnika samo da bi videli kakvu je ulogu u njima imao nama tada nepoznati Mark Hoffman.


Režija u ovom nastavku je sasvim zadovoljavajuća, ništa se ne može preterano pohvaliti ali ni kritikovati. Scenario je manje konfuzan nego u prethodniku iako se neki gledaoci mogu malo „pogubiti“ u nekoliko paralelno prikazanih niti priče koje se ne prikazuju hronološkim redom. Zamke tj. zagonetke koje se stavljaju pred petoro zatočenika su pažljivije osmišljene nego ranije, deluje da su malo manje brutalne od onih iz „četvorke“ i one su definitivno jedna od stvari zašto vredi pogledati ovaj nastavak Sawa. S druge strane, standardni twist na kraju filma nije toliko ubedljiv i iznenađujuć kao do sada a film se naprasno završava sa, naravno, otvorenim krajem pogodnim za dalje nastavljanje. Posle scenarističkog „zemljotresa“ u prethodnom nastavku u „petici“ se uplovilo u mirnije vode, sa kvalitetnim novim glavnim likom ali je vrlo diskutabilno koliko harizmatičnim i po ukusu publike i fanova serijala.


Moje mišljenje je da ovakav razvoj situacije nema baš mnogo smisla jer će se možda u narednim nastavcima ispostaviti da je Jigsaw imao još ko-zna-koliko saučesnika koje mi sada možda „ne vidimo“. Posle Amande eto i Hoffmana koji je, ako ne toliko, a ono skoro „genijalan“ kao Kramer što je zaista poražavajuće po ugled i status genijalnosti Johna Kramera/Jigsawa..

+ dosta zanimljiviji i manje konfuzan od prethodnika
+ zagonetke koje se stavljaju pred zatvorenike
+ zatvaranje nekih „rupa“ u scenariju prethodnika
— Hoffman je slaba zamena za Kramera
— ne toliko ubedljiv i napet kraj filma

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment