Wednesday, January 23, 2013

Hold Your Breath (2012)


Režija: Jared Cohn
Uloge: Katrina Bowden, Randy Wayne, Erin Marie Hogan
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2240312/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ZiBZWC-SwOw
Pogledajte još: The Gravedancers (2006)

Grupa tinejdžera, planirani mirni vikend u nekoj zabiti, napušten zatvor u kojem su pogubljeni mnogi zločinci, staro groblje oko koga se vrzmaju duhovi tih istih pogubljenih u nadi da će zaposednuti neko novo telo i naplatiti stare dugove... Sve ovo mogu delovati kao sastojci nekog barem prosečnog teen horor filma. Nažalost, to ne biva u Asylum produkciji.


Rutinski odlazak grupice antipatičnih tinejdžera/studenata ide svojim ustaljenim tokom: opuštena atmosfera, ljubakanje, „duvanje“, isprazni razgovori i drugorazredno glumatanje. Gomilu zevanja kod gledaoca prekida scena gde svi putnici moraju da predaju vođi puta svoje ajpode i mobilne telefone da bi „istinski“ uživali u vikendu bez zvonjave prijatelja, šefova i ko-zna-koga. Mobilne telefone on uredno zaključava u kasetu od suvozača pa su time stvoreni uslovi za uzbuđenja koja dolaze. Pri prolasku kroz neko groblje jedna od putnica sa zadnjeg sedišta zavapi da svi moraju da zadrže svoj dah. Ako pitate zašto – u pitanju je verovanje da ako ne zadržite dah dok ste oko i na groblju neki od lutajućih duhova mogu da vam uđe kroz usta (!?) i na taj način zagospodare vama. Ako niste čuli za ovu legendu nije ni mnogo važno, važnije je da su to znali duhovi koji su se ko-zna-koliko dugo tu vrzmali tražeći pogodno telo da se nasele.


E, moji naivni i ničim izazvani tinejdžeri, umesto da slušate „načitanu“ plavušu sa zadnjeg sedišta vi „duvate“ travu, ne možete da zadržite dah a posle vam je đavo kriv! Doduše ne znam ni kako da zadrže dah oni koji odlaze na groblje radi prisustvovanja sahrani ali to je već neka druga priča. Uglavnom, omladina je otišla da protegne noge do obližnjeg napuštenog zatvora a onaj koji je „zaposednut“ duhom ostaje kod automobila i tu počinju da se dešavaju stvari koje za rezultat imaju žrtve. Naime, duh je niko drugi do masovni i davno pogubljeni ali neupokojeni ubica koji želi da nastavi tamo gde je stao pre pola veka, a posebno zadovoljstvo su mu policajci i oni koji su odgovorni za njegovo pogubljenje. Dok to ne saznaju naši junaci će ostati desetkovani a naši gledaoci će ostati razvaljenih vilica od zevanja, no, ima tu nekoliko scenica koje su koliko-toliko vredne pamćenja i pažnje.


Nije da tema nije interesantna, tj. bila bi da je sve ovo obrađeno u nekom ozbiljnijem i bolje produciranom filmu. Nastranu slabija gluma, to se i očekivalo, veći problem su neadekvatni i nerealni likovi, ponašanja pojedinaca (otkud šerif u patroli usred šume?), sudbine nekih ljudi (zašto stari gospodin živi pored groblja ako zna šta ga čeka?), psihofizički momenti (kako sitna devojka može biti jača od krupnog momka samo zato što je ušao duh u nju?), elementi montaže (zašto se u završnoj sceni model kombija menja nekoliko puta?) i nadasve sramotni specijalni efekti gde scena eksplozije policijskog automobila zaista zaslužuje epitet najsramotnijeg efekta eksplozije u poslednjoj deceniji. Ako baš nemaju sredstava za specijalne efekte, zašto autori moraju da stavljaju takve scene u scenario, uostalom, ta scena nije ni toliko bitna po priču filma i mogla je komotno biti izbegnuta.


Da je pomenuti scenario dospeo do nekog drugog i da je uloženo tek malo više novca u sve aspekte od ovoga bi ispao prosečan teen horor. Ovako – rezultat je ispodrposečan pa gledanje filma Hold Your Breath mogu da preporučim samo zavisnicima od TV horor filmova i slabije produciranih direct-to-video filmova.

+ neke scene ubistava, fotografija i ambijenti
+ neki zanimljivi momenti sa zanimljivim idejama...
— ...ali ne u ovom slabo produciranom filmu
— glup zaplet, slab scenario i loši antipatični likovi
— slabi specijalni efekti, montaža kod nekih scena


Ocena: 3/10 







Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment