Sunday, January 6, 2013

Baby Shower (2011)


Režija: Pablo Illanes
Uloge: Ingrid Isensee, Patricia López, Claudia Burr
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1810543/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=06UYmgI7DwA
Pogledajte još: Chained (2012)

U početku sam mislio da je Baby Shower španski film, no kasnije saznadoh da je ipak zemlja porekla Čile. To ne menja moj utisak da je u pitanju slab film, zapravo, možda ne toliko slab koliko je to tip filma kakve ne volim. Gađenje gledalaca umesto plašenja istih nikad nije bilo nešto što sam podržavao i voleo da gledam. Ako vas baš zanima evo o čemu se radi...


Film se dešava na farmi izolovanoj od bilo kakve civilizacije (nema ni signala za mobilni) a počinje više dramski nego horor: na baby shower partiju, trudnoj Angeli dolaze četiri prijateljice (devojke i žene) sumnjivog morala i ponašanja, ali prijateljice su prijateljice pa se moraju ugostiti. Kupanje u bazenu, priče o trudnoći, merkanje zgodnog baštovana, pričanje o sexu i povremeno šmrkanje belog praha, tek (napaljene) cure (i žene) se dobro provode i ne sumnjajući da ih je Angela pozvala zbog još nečega. Naime, ona je saznala da je njen sada već bivši momak/dečko/muž, koji je direktno odgovoran za ono što nosi u stomaku, u vezi sa jednom od prisutnih prijateljica (devojakom ili ženom). Nijedna ne želi da prizna da je ona ta koja je narušila (skladnu?) Angelinu vezu a Angela upada u anksiozna i histerična stanja koja mogu da naruše njeno drugo stanje. Devojke (i žene) uvređene pokušavaju da odu sa imanja ali nijedan automobil ne može da upali, baš slučajna koincidencija.


Naravno, ništa nije slučajno i neko ne dozvoljava da devojke (i žene) odu uspravno sa imanja već samo sa stopalima napred (one koje ih budu imale). Da li je to Angela pomahnitala i rešila da pobije sve prijateljice pa tako sistemom eliminacije pogodi i onu odgovornu za raspad njene veze, ili u svemu tome ima zasluga misteriozne reverse-hippie grupe ljudi, žena i dece koji se motaju po šumi i oko imanja? To ostavljam vama da vidite, ukoliko budete imali živaca i stomaka da ispratite film do kraja. „Živaca“ kažem jer je uvod dosta spor i dosadnjikav, a „stomaka“ jer ono što se pojavljuje na ekranu redovno bude više odvratno nego strašno. Ubistva devojaka (i žena) nikada ne mogu biti izvršena iz prvog pokušaja, već se žrtva mora dobro izmučiti i osakatiti sečenjem udova, puštanjem krvi iz vratnih žila, zatvaranjem u kaveze za zečeve ili vešanjem kukom da visi k’o šunka o gredi. Naravno, da bi sve bilo šokantnije žrtva bi trebala biti naga, mora toliko vrištati da se stišavanje zvučnika tokom gledanja filma stavlja pod prioritetnu radnju.


Osim filmova sa maltretiranjem žrtava i njihovom drekom, cikom & vriskom, nikada nisam voleo ni filmove o raznoraznim kultovima koji se klanjaju nekom svom wierd Bogu za koga ubijaju a on im sve to toleriše i čašćava ih novim kontigentom potencijalnih žrtava. Takvih scena ima pregršt i u ovom filmu a po odvratnosti se mere sa scenama neke tamo dece što se klanjaju kukuruzima. Tako umesto strašnih scena gledamo odrasle ljude u glupim scenama poštivanja i klanjanja nečemu što do kraja nije ni objašnjeno, ljude koji ne prezaju od masakra i ubistva zbog nečega što ni njima nije najjasnije ali im je dovoljno ubedljivo da i svoj život daju za te ciljeve. Da li je sve ovo samo kritika religije uopšte ili nešto drugo – nije ni toliko bitno ali umesto da se preplašimo mi gledamo morbidne scene klanja i puštanja krvi, pijenje iste, povraćanje, porađanje, griženje pupčane vrpce zubima i još toliko bljuvotina da ni jedan krupni kadar penisa u blowjob sceni ne može dodatno da naruši utisak odvratnosti.


Dalje, film drži visoko mesto u disciplini „najgluplji potezi aktera u horor filmovima“, pa tako u trenucima dok je juri pomahnitali ubica naša devojka (ili žena) ima vremena da sedne i svom spasiocu detaljno obrazloži situaciju, a beseda traje taman dok ubica ne dođe. Spram ovoga su scene gde se neko više puta uboden nožem u stomak pridiže i hoda zaista zanemarljive. U slučaju da volite torture horor filmove možete pogledati i Baby Shower ali moja krajnja ocena je u skladu sa mojim ukusom, naravno.

+ dešava se u lepom ambijentu i prirodi
— prebrutalan bez (nama jasnog) smisla
— gomila odvratnih scena mučenja
— scene sa odvratnim članovima kulta
— brojne nejasnoće u priči i ponašanje likova

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment