Saturday, November 13, 2021

Nightwatch (1997)


Režija: Ole Bornedal
Uloge: Ewan McGregor, Nick Nolte, Anais Evans
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0119791/
Trailer: https://youtu.be/gH6a8DzjHI0
Pogledajte još: Eye of the Beholder (1999)

U okviru oktobarskog meseca horora na TV1000 pogledali smo Nightwatch, triler horor film koji smo već gledali početkom ovog veka, takođe na nekoj od TV stanica. U pitanju je američki film ali rimejk danskog filma iz 1994. godine pod nazivom Nattevagten. Oba filma je uradio isti autor (znamo ga i po The Possession) pa se može reći da je Nightwatch verzija filma njegov pokušaj proboja na zapadno tržište. U tome je svakako uspeo jer je za originalni film malo ko čuo...


U skladu sa svojim nazivom centralno mesto filma zauzima – noćni čuvar. Martin Bells je student prava a u nedostatku novca spaja lepo i korisno: zapošljava se kao noćni čuvar u lokalnoj bolnici gde će osim finansijske koristi imati i mogućnost noćnog učenja, u miru i tišini. Martinova stražarska lokacija se nalazi u centralnom holu ogromnog bolničkog zdanja ali on na svakih sat vremena ima obići bolničke prostorije i proveriti da li je sve u najboljem redu. On u predviđenim razmacima obilazi nekoliko bolničkih nivoa koji su povezani liftom a finale svakog obilaska predstavlja provera mrtvačnice na čijem kraju je postavljen checkpoint koji služi kao dokaz da je patrola noćnog čuvara u bolnici zaista i odrađena. U početku dosta hladnokrvan i pribran naš noćni čuvar ipak počinje pokazivati znake straha pri ulasku u poslednju prostoriju; da stvar bude još gora niz jezivih događaja iz zgrade, a pogotovo iz mrtvačnice, uteraće mu strah u kosti već prve radne noći, a ni gledaoci filma neće biti pošteđeni nekih veoma jezivih i napetih scena. I zaista, da li postoji jezivije radno mesto od ovoga koje je naš Martin ničim izazvan odabrao?


Da stvar bude još jezivija u Martinovoj stražari u holu bolnice postavljeno je crveno alarm svetlo koje se pali svaki put kada neko unutar zaključane mrtvačnice povuče kanapče. Po rečima starog čuvara dotično svetlo se nikada u njegovoj karijeri nije upalilo ali je zla sudba htela da se baš u Martinovoj smeni to desi. A on mora otići u mrtvačnicu i proveriti ko je od leševa aktivirao famozni alarm. Potpuno zanemarite smisao postavljanja neke slične naprave i prepustite se jednom od najjezivijih momenata koje ste gledali u poslednje vreme... Ali, stvari se ne završavaju samo na Martinovom pogrešno izabranom ali stresnom poslu: sa njegovim novim noćnim zaposlenjem koincidirala je i serija ubistava u gradu gde su žrtve lokalne prostitutke. Da stvar bude još gnusnija ispostavlja se da ubica nije samo pomahnitali manijak nego i nekrofil a Martin će sve te pojedinosti doznati prilikom donošenja svežih leševa u mrtvačnicu i obilaska onih malo starijih leševa od strane lekara, patologa, policajaca i inspektora. Stvari će se po Martina konstantno komplikovati već od prvog radnog dana (tj. noći), sve do te mere da će postati ni manje ni više nego – glavni osumnjičeni!


Naravno, iako gledaoci u tom trenutku ne znaju ko je nekrofil-ubica definitivno znaju da to nije Martin, pa time Nightwatch osim horora, trilera i krimića poprima elemente misterije. Ewan McGregor je veoma uverljiv u ulozi na početku samouverenog ali kako vreme protiče sve uplašenijeg noćnog čuvara. Njegovog prijatelja igra odlični Josh Brolin a njegov lik je dominantan ali povremeno nejasan, misteriozan pa čak i iritirajući. Tu je i čuveni Brad Dourif u ulozi doktora čija normalnost je upitna a Nick Nolte je vrh glumačke postave ovog filma i on suvereno vlada svakim kadrom u kojem se nalazi. U ulozi Martinove devojke našla se Patricia Arquette ali bi se reklo da njena uloga nije najbolje napisana. Treba napomenuti i da je snimanje Nightwatch trajalo mnogo duže od proseka za slične filmove i da je u postprodukciji pretrpeo određene probleme i naknadna dosnimavanja finalnih scena, a na insistiranje filmske kompanije na čiju inicijativu je autor i odradio prekookeanski remake. Kažu da je insistirano i na promeni određenog broja scena u odnosu na originalni scenario ali za detaljnije poređenje potrebno je pogledati Nattevagten, što ćemo i učiniti.


Iako mnogi imaju primedbe na ovaj film one su za nas minorne, pod uslovom da imate jak stomak koji će svariti određeni broj gnusnih momenata. Odlična atmosfera, nekoliko veoma jezivih scena, odlična glumačka postava i veoma dobra kamera koja uspešno kombinuje senke i specifična osvetljenja čine od ovog filma obavezno triler horor štivo za svakog fana mračnih trilera i atmosferičnih horora. 

+ jeziva atmosfera u mrtvačnici
+ zaista odlična glumačka ekipa
+ kombinacija horora i misterije
— nekoliko nerealnih momenata
— preokret može biti očigledan
 
Ocena: 8/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment