Tuesday, November 2, 2021

The Walking Dead (1936)


Režija: Michael Curtiz
Uloge: Boris Karloff, Ricardo Cortez, Edmund Gwenn
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0028478/
Trailer: https://youtu.be/V5A_eUSx4vI
Pogledajte još: Before I Hang (1940)

Odavno nismo opisali neki prastari horor film pa smo se odlučili na jedan pomalo zaboravljeni, sa Borisom Karloffom u glavnoj ulozi. Naravno, imajući u vidu godište filma etiketu „horor” shvatite uslovno: The Walking Dead je u principu triler misterija, ili još preciznije – triler osvete, a elementi koje danas smatramo prepoznatljivim u modernim horor filmovima ovde vidimo samo u tragovima… Ipak, to nikako ne znači da je u pitanju loš film.


John Ellman (Boris Karloff) je bivši osuđenik kojem banda reketaša nakon odslužene kazne namešta ubistvo sudije koji ga je poslao na robiju. Nakon nepravednog suđenja, i pored činjenice da mu je dokazana nevinost, Ellman biva poslat na električnu stolicu i veoma brzo pogubljen. Nakon njegove smrti izvesni doktor preuzima mrtvo telo i oživljava ga naučnim eksperimentom kako bi otkrio šta se događa sa dušom nakon čovekove smrti. Ellman nakon uspešnog eksperimenta staje na vlastite noge a naredni period provodi kao svojevrsna atrakcija: doktor odgovoran za njegov novi život ga vodi po skupovima kao dokaz svog znanja i, verovatno, razlog zašto bi trebao dobiti Nobelovu nagradu za medicinu. No, za gledaoce ovog filma neuverljivi retro eksperimenti nisu toliko bitni, bitno je ono što dolazi malo kasnije a to je kazna za sve krivce, za sve vinovnike Ellmanove smrti. Kao što rekosmo - The Walking Dead je film osvete a osveta hodajućeg mrtvaca će biti smrtonosna po sve članove bande reketaša koji su Ellmana poslali na elektirčnu stolicu…


Ellman ne preduzima direktne mere protiv onih koji su ga poslali u smrt. On ih traži jednog po jednog, želeći da sazna zašto su ga ubili, a svaki zlikovac pojedinačno se pribojava susreta sa jezivim grmaljem ali zna da će do njega kad-tad doći. Svako umire strašnom smrću, ali za nijednu smrt nije direktno odgovoran sam Ellman. Sve se dešava tako da je razlog stradanja – nečista savest, čime The Walking Dead uspeva da ne okalja svog glavnog lika ali i da pošalje jasnu pouku gledaocima. Osim osećanja strašne nepravde publici je servirano i nekoliko emotivnih scena od kojih je najjača ona finalna. Ipak, takvo finale filma je potpuno logično i nijedno drugo ne bi bolje leglo ostvarenju ove tematike i ovakvog razvoja događaja. U ulozi skrhanog, krupnog ali nežnog, nepravedno osuđenog i pogubljenog a zatim „vaskrslog” Ellmana savršeno se snašao Boris Karloff, prava horor ikona prve polovine prošlog veka. Njegov izgled i pogled kojim preseca žrtve pomažu da se ovaj sa današnje tačke gledišta prevaziđen triler horor bolje poveže u jedinstvenu celinu a da gledaoci usled harizme centralnog lika pređu preko subjektivnih i objektivnih slabosti ovog ostvarenja.


Element koji danas može zasmetati gledaocima je što se nijedno ubistvo ne vidi na ekranu. Stvar je u tome što se ubistva 30-ih godina nisu prikazivala na malim i velikim ekranima zbog Produkcijskog kodeksa MPAA, nazivanog još i Haysovim kodeksom, a koji je bio na snazi od početka 30-ih do sredine 50-ih godina prošlog veka. Pomenuti kodeks se „brinuo” da na ekranima ne bude seksa, nasilja ali ni političkih ili kontroverznih elemenata, a kada malo bolje razmislimo za neka moderna horor ostvarenja on kao da je i dalje na snazi, makar kada imamo u vidu da se i u gomili novijih horora ubistva dešavaju van našeg vidokruga. No da se vratimo na The Walking Dead: ukoliko filmu pristupite kao jednom muzejskom eksponatu prethodna zamerka vam ne bi trebala zasmetati ali nešto zbrzaniji i naivniji uvod definitivno hoće. Sa druge strane korumpiranost pravosuđa i svih pratećih elemenata je itekako aktuelna tema nakon svih ovih decenija a napetost koju preživljavamo čekajući dokaze o Ellmanovoj nevinosti je nešto o čemu čak i moderni trileri često mogu samo da sanjaju…

 
I na kraju sledi obavezno pitanje – da li se isplati gledanje The Walking Dead? Apsolutno, ali ukoliko imate toleranciju na stare filmove i sve ono što njihovo gledanje nosi sa sobom. Na neke elemente smo vas upozorili u gornjem opisu a tehnička problematika (mutnjikava kopija filma koja se jedina može pronaći online) nekako ide u kompletu. Ipak, film traje jedva nešto više od jednog časa, ima svojih momenata, pa bi bila velika šteta da bude zaboravljen.

 

+ maestralni Boris Karloff

+ poučna priča o zločinu i kazni

+ nekoliko veoma napetih scena

— dosta zbrzan i naivan uvod

— nekoliko zastarelih momenata

 

Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment