Saturday, October 30, 2021

Spell (2020)


Režija: Mark Tonderai
Uloge: Omari Hardwick, Loretta Devine, Lorraine Burroughs
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10736580/
Trailer: https://youtu.be/fTznGVd8nyo
Pogledajte još: The Skeleton Key (2005)

Evo opisa jednog filma koji smo već duže vremena izbegavali, uglavnom zbog nedovoljno atraktivnog omota. Ipak, naziv filma nas je uporno privlačio te smo pogledali Spell, najnovije ostvarenje Marka Tonderaia, koga mnogi znaju po režiji nekih hit serija (Locke & Key) a mi ga pamtimo po dosta dobrom House at the End of the Street. Ime scenariste filma koji opisujemo (Kurt Wimmer) vam ne mora značiti ništa ali se dotični takođe oprobao u nekim filmovima, mahom rimejkovima poznatih serijala (Total Recall 2012, Children of the Corn 2020).


Spell je paranormalni horor film u čijem fokusu imamo imućnog tamnoputog advokata po imenu Marquis T. Woods. Nakon vesti o smrti svog oca, sa kojim Marquis nije bio u najboljim odnosima i kojega nije video već izvesno vreme, on seda u svoj mali privatni avion i skupa sa svojom porodicom (supruga, sin i ćerka) upućuje se u ruralne američke predele (Wikipedia kaže da je u pitanju Appalachia, Kentucky). Anyway, skoro pa rutinski let (Marquis je iskusan pilot) pretvara se u pravu noćnu moru jer mala letilica upada u jaku oluju. Nakon više udara munje slika se zatamnjuje, avion pada, a Marquis se budi u krevetu u jednoj njemu nepoznatoj prostoriji. On ne zna koliko vremena je prošlo od pada aviona, ne zna gde mu je porodica a oseća i izvesne povrede zbog kojih ne može napustiti misteriozno mesto na kojem se nalazi a za koje će se ispostaviti da je tavan jedne stare kuće... Ubrzo u prostoriju ulazi i domaćica, tamnoputa gospođa Eloise, koja se bespogovorno nudi da ga dvori, sve dok Marquis ne ojača, i to koristeći izvesnu hoodoo lutkicu! Jeziva lutkica koju je gospođa postavila na prozor tavana, njena preterana ljubaznost ali i zaključana vrata prostorije navode zatočenog advokata na zaključak da ovde nisu sve stvari kakvim se čine...


I nisu. Veoma brzo se ispostavlja da je lik bukvalno zatočen od strane na prvi pogled suviše ljubazne ali zapravo vrlo jezive gospođe a tek njene namere će biti veoma šokantne, mada više Marquisu nego nama gledaocima. Nakon izvesnog vremena on će pokušati beg iz zaključane prostorije, na više načina, što će dovesti do nekoliko veoma napetih scena. Jedan od pokušaja bekstva će dovesti i do saznanja šta se zapravo dešava i u kakvu uvrnutu komunu je upao. Biće svedok bizarnih događaja koji su povezani sa hoodoo magijom ali i svedok opšte klime na podneblju u kojem se obreo. Malo nerealno deluje da neko ko je odrastao u ovom okrugu, ili eventualno blizu njega, nije upoznat kakvi običaji tu vladaju, ali to nije jedino što je nerealno u kompletnom filmu. Ceo doživljaj je u neku ruku bajkovit, naravno na uvrnut način, pa gledaoci posmatrajući Spell imaju jak utisak da gledaju neku od epizoda The Twilight Zone pomešanu sa kultnim Misery. Pozajmljeni elementi iz Kingovog filma se u prvoj polovini filma ređaju jedan za drugim pa se može govoriti i o svojevrsnoj kopiji, ili eventualno omažu, ali na nekakav hoodoo način.


Naravno, film poseduje i pozadinsku priču, onu malo dublju, koja govori da Marquis koliko god bio uspešan u svom gradu nije uspeo ostaviti traumatičnu prošlost iza sebe. Kada bude uspeo da pobedi davno potisnuta sećanja – pobediće i gospođu Eloise i njene mađije a treba reći da su se u dvema glavnim ulogama odlično snašli Omari Hardwick i Loretta Devine. Gospođa Devine ovde bukvalno krade show od svog mlađeg kolege ali ni sporedni glumci nisu ništa manje uverljivi. Nešto slabije su prošli članovi Marquisove porodice ali isključivo zbog slabijeg scenarija koji im nije posvetio dovoljno pažnje. Film je odlično režiran i ne poseduje bespotrebne scene koje bi gledaocu omogućile da se dosađuje. Seoce u kojem se Spell dešava deluje prilično autentično, specijalni efekti su zanimljivi i uverljivi a kompletan film je snimljen uz upotrebu specifičnog osvetljenja i kolorita što veoma odgovara radnji koju posmatramo na ekranu. Film poseduje nekoliko momenata koji su mogli biti daleko šokantniji ili više uznemirujući ali Spell nije želeo da bude potresan, gnusan ili previše nelagodan iako je za tako nešto svakako bilo osnova. S tim u skladu je i finale koje je moglo biti šokantnije i jezivije.


Filmu ne ide u prilog ni scena sa velikim ekserom koja je čisto preterivanje i ogromna nerealnost čak i za film koji nije baš sasvim ozbiljan. Da stvar bude gora ova scena se ponavlja nekoliko puta i definitivno predstavlja low point kompletnog ostvarenja. No, i pored nekoliko slabosti Spell predstavlja zanimljiv film koji obrađuje temu koja se ne vidi često na malim i velikim ekranima. Ukoliko ste zainteresovani za voodoo/hoodoo magije zaista nema razloga da preskočite ovo ostvarenje iako nijednim njegovim elementom nećete biti oboreni s nogu.


+ zanimljiv film o hoodoo magijama

+ nekoliko prilično nelagodnih scena

+ odlična Loretta Devine kao Eloise

— preterivanje u scenama sa ekserom

— mogao je biti jeziviji; predvidljivost


Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment