Friday, October 1, 2021

Fear Street Part Three: 1666 (2021)


Režija: Leigh Janiak
Uloge: Kiana Madeira, Ashley Zukerman, Gillian Jacobs
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt9701942/
Trailer: https://youtu.be/dj3CXY8rKuY
Pogledajte još: The VVitch: A New-England Folktale (2015)

Evo i finalnog dela Fear Street trilogije koji se odigrava u godini kada je sve i počelo – 1666. Nakon kratke rekapitulacije radnje iz dva prethodnika selimo se u davninu i pratimo život i stradanje Sarah Fier, što i nije neko iznenađenje, ne samo zbog toga što već znamo da je dotična završila na vešalima a zatim se poveštičarila, već i zbog toga što smo na kraju prethodnog dela Ulice Straha videli trailer finalnog dela trilogije.


Pratimo život jedne male tradicionalne zajednice čije selo se nalazi na mesto budućeg Shadysidea a fokus je na životu Sarah Fier i, ispostaviće se, njenim poslednjim danima na zemlji, makar u fizičkom, ljudskom obliku. Tadašnji život, naravno, nije bio nimalo lak, postoji tu vedrih momenata i veslih lica ali jasna je dominacija muškaraca i patrijarhalnog načina života, bez obzira da li su pomenuti muškarci pristojni predstavnici zajednice ili neuračunljivi alkoholičari čija reč ne bi trebala vredeti ništa. Neke od scena koje obiluju nasiljem i nepravdama su prilično mučne za gledanje ali ako je za utehu – stvarnost je bila mnogo, mnogo gora, mračnija i brutalnija... I baš takvo vreme, vreme u kojem majka nije smela da prozbori ni reč iako joj vešaju rođeno dete, nije nimalo pogodno za jednu istopolnu vezu a upravo to se desilo: rodile su se emocije između Sarah i Hannah, iste onakve kakve su se rodile i 1994. između Deene i Sam, što je odlična paralela između dva vremenska perioda i element koji čini da se zatvori ceo krug i ova trilogija. Međutim, obzirom na sve okolnosti veza dve devojke nema nikakve šanse na uspeh jer ko bude uhvaćen u istopolnom kontaktu biva automatski obešen, a ženske osobe uz vešanje bivaju optužene i za veštičarenje... Ima tu još nekih manje ili više neočekivanih detalja, dosta napetosti, nekoliko preokreta ali finale priče već znamo i ono ne predstavlja iznenađenje...


Ono što jeste iznenađenje je što događaje iz 1666. godine pratimo kroz iste one likove koje poznajemo iz 1994. i 1978. godine. I dok je to prilično logično, simpatično i više nego efektno za dva centralna lika (Deena ima viziju pa sve gleda kroz oči Sarah Fier, a njenu ljubav vidi kao svoju oličenu u Sam) za sve druge karaktere to baš i nije previše logično i ne vidim za tim svrhu. Ovo kažem pogotovo imajući u vidu da većinu likova vidimo u samo nekoliko kadrova (Ziggy, Kate, Cindy) dok jedini koji ima veću minutažu je Josh, takođe oličen u mlađem bratu Sarah. No, verovatno i zbog toga što gledamo dobro poznata lica i dobro poznatu priču Fear Street: 1666 deluje još bliži gledaocu, on strepi za sudbinu Sarah iako veoma dobro zna šta je čeka, a kada skupa sa njom doživimo njenu tragičnu sudbinu bićemo svedoci verovatno najpotresnijih i najtužnijih kadrova u celoj trilogiji. Treba reći i da je vremenski period veoma realno prikazan, ima tu tradicionalnih propusta koji se ne mogu izbeći, ali sve izgleda prilično autentično i verodostojno pa gledalac zaista ima utisak da posmatra nešto što se dešavalo pre više od 350 godina... Svi likovi su dobro odglumljeni, i oni centralni i sporedni (što bi se reklo – što veća uloga to je uverljivija) a glavna zvezda filma je definitivno Kiana Madeira u ulozi Sarah (a onda i Deene). Reklo bi se da joj priča poput ove, a možda i vremenski period tu ima uticaja, bolje stoji nego ona iz 1994. godine.


Međutim, upravo u tu godinu se i vraćamo nakon polovine filma što može biti iznenađenje za one gledaoce koji očekuju da se kompletan film dešava u 1666. godini. Međutim, ovo je savršeno logično jer u dotičnoj godini predstoji finalni obračun i razrešenje cele trilogije. Zbog toga se film možda trebao zvati Fear Street: 1666/1994 ali autori su izabrali lepše ime, naravno. Uglavnom, finalna borba sa prokletstvom i razlogom stradanja brojnih ljudi tokom minulih vekova se ima odigrati upravo tamo gde je sve i počelo – u supermarketu, a nekolicini preostalih (čitaj: preživelih) likova je dodeljen još jedan, pomalo komičan, koji kao da je banuo iz prethodne decenije. Finalna borba nije predugačka, poseduje nekoliko napetih momenata, ali mi se nije svidelo što poseduje i neke nedoslednosti. Recimo, kao jedno od oružja protiv famoznih slashera ubica naši junaci koriste sopstvenu krv što je element koji do sada nije bio poznat već je iznebuha izvučen iz rukava. Takođe, nije mi se dopalo što je kompletan fokus stavljen na vešticu i još jednog negativca dok su pomagači ipak ostali u zapećku, a za neke od njih nemamo pojma ko su i zašto su se našli u toj ulozi. Mislim da je svaki od pomagača u slashovanju trebao dobiti svoj segment i efektniju neutralizaciji čime bi i kompletan film dobio na težini. Ipak, i ovakva kakva je druga polovina filma zadovoljavajuće zatvara ono što je započeto ali tu je i, naravno, tradicionalno otvorena završna scena.


A da li će se Fear Street u nekom trenutku nastaviti nije teško pogoditi... Cela trilogija je uglavnom hvaljena, dosta je gledana a pretpostavljamo i da je Netflixu donela dobru zaradu.  S druge strane Fear Street knjige su izuzetno popularne u Americi i ima ih zaista mnogo pa je verovatno šteta da neke od njih ne budu filmovane. Autorka ove trilogije je već izrazila spremnost da režira neke buduće filmove po delima R. L. Stinea i mi ne vidimo razlog zašto se to ne bi desilo. A ukoliko se to desi u njima bismo mogli gledati i neke glumce iz ove trilogije jer su i oni raspoloženi da se ponovo nađu u sličnim ulogama...

+ zadovoljavajuće finaliziranje trilogije
+ Kiana Madeira u ulozi Sarah i Deene
+ neke od najpotresnijih scena u trilogiji
+ gluma, režija, scenografija, ambijent
— neke od nedoslednosti u finalnoj borbi
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment