Wednesday, October 27, 2021

Dawn of the Beast (2021)


Režija: Bruce Wemple
Uloge: Francesca Anderson, Adrián Burke, Chris Cimperman
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt13430932/
Trailer: https://youtu.be/WlsETRA9FsM
Pogledajte još: Abominable (2006)

Bruce Wemple se u prva dva filma okušao kao autor naučno-fantastičnih misterija koje se bave vremenom, svemirom i putovanjima kroz vreme a zatim je napravio oštar zaokret i tržištu ponudio Monstrous (2020), horor film o ženi koja se silom prilika obrela u šumi i nabasala na – Bigfoota lično. Nakon toga je usledio The Retreat (2020), film u kojem se jedan običan smrtnik mora obračunati sa The Wendigom himself, i to u kompletu sa njegovim zlim pomoćnicima. 


I sada nam je stigao Dawn of the Beast, najnoviji horor film koji već svojim posterom nagoveštava da se autor vratio na teren starog dobrog Bigfoota... Na samom početku filma doznajemo da se na severoistoku Bigfoot veoma često može videti između 4. septembra i 2. oktobra. Zašto baš tada, i da li je upravo tog meseca dotični monstrum u sezoni teranja ili hranjenja ostaje nepoznato, tek, zabeleženi su brojni nestanci ljudi u tom vremenskom razdoblju i u tom području a meštani taj period zovu – Dead Month. E baš tada i u taj okrug izvesni profesor vodi grupu svojih studenata, nekog istraživanja radi, nebitno za ovaj film. Bitno je da se oglušuju o upozorenja prodavca u lokalnom shopu (stari dobri glas razuma kojem niko ne veruje, kao u svakom slasheru ili monster filmu) pa završavaju u kolibi oivičenom nepreglednom šumom. Naravno, ništa našim junacima nije sumnjivo, ni upozorenje, ni legenda koja kruži o ovom podneblju, ni izmasakrirani leš na koji nabasaju, ni jezivi svetleći pogledi iz mračne šume... Wait a minute, svetleći pogledi? Pa od kada to Bigfoot ima LED sijalice u očima? 


Oni neupućeni u radove Brucea Wemplea mogu biti malo iznenađeni kada početne napade ogromnog šumskog čudovišta zameni nešto još jezivije. Svetleće oći koje vrebaju iz mraka ne pripadaju ni Bigfootu ni njegovim malim Bigfootićima, već Wendigovim minionima, koje neki gledaoci poznaju iz prethodnog filma istog autora, iz prošlogodišnjeg The Retreat. Dawn of the Beast bi se stoga mogao opisati kao miks prethodna dva Wempleova filma ili kao eventualno završni deo trilogije koji se dešava u nekom Bigfoot/Wendigo univerzumu. Malo nerealno deluje da se toliko različitih monstruma i spodoba nađe na tako malom prostoru ali autor je očigledno rešio da još jednom iskoristi maske i animacije koje je upotrebio u svojim prethodnim ostvarenjima pa šta da se radi, na to svakako ima prava. Ali, da sve bude još bolje (za nekoga efektnije a za nekoga komičnije) tu su i efekti koje izaziva Wendigovo prokletstvo na one koji dođu u kontakt sa famoznom ukletom knjigom i ukletim lančićem. Zaposednuti se pretvara u svojevrsnog zombija pa na taj način malobrojni preživeli učenici moraju spašavati svoje zadnjice i od Bigfoota, i od Wendiga (tj. njegovih pomoćnika jer dotični gospodin neće da rizikuje svoje zdravlje) i od pomahnitalih kvazi-zombija.  


Treba reći da je gluma u ovom filmu prosečna za standarde niskobudžetnog horora, što Dawn of the Beast svakako jeste. Ono što je ispodprosečno čak i za ovaj nivo produkcije su mestimično dosta slabi dijalozi, skoro pa amaterski. Vidi se da je ekipa u filmu uglavnom pokupljena na bazi entuzijazma ali im slab scenario definitivno nije pomogao da se preporuče za neki budući film drugog autora ili ozbiljnije produkcije. S druge strane – film uspeva da stvori pristojno jezive scene, pogotovo u prvoj polovini, dok gledalac ima utisak da će ovo biti film isključivo sa Bigfootom. Neke od scena su poprilično jezive, prepune zastrašujuće i napete atmosfere i veoma dobro režirane, a čak i kada se pojave spodobe sa svetlećim očima gledaoci će biti svedoci nekoliko napetih momenata. Specijalni efekti su odgovarajući ovoj klasi filma a veoma lošim bi se mogli okarakterisati efekti vatre u završnici. Izgled spodoba je svakako prolazan, naravno da vidimo suviše brzu montažu tokom određenih scena kako bi se prikrio plastičan izgled ili loša animacija kreatura ali finalna borba između dve „rase“ monstera jeste atraktivna, dinamična i prilično spektakularna, iako je ruži apsolutno neadekvatni techno soundtrack.


Kome preporučiti Dawn of the Beast? Definitivno ljubiteljima niskobudžetnih monster horora. Fanovi takvih ostvarenja su već stvorili toleranciju na većinu mana koje poseduje ovaj horor film dok bi oni koji su navikli na filmove bolje produkcije mogli Dawn of the Beast okarakterisati kao katastrofalan pokušaj stvaranja creature feture horora, lišenog bilo kakve logike i realnosti.

 

+ nekoliko veoma jezivih momenata

+ zaista spektakularna finalna borba

+ specijalni efekti i izgled kreatura...

— ...ali su efekti vatre izuzetno loši

— dosta slab scenario i svi dijalozi

 

Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment