Monday, April 21, 2014

The Monkey's Paw (2013)


Režija: Brett Simmons
Uloge: C.J. Thomason, Stephen Lang, Michelle Pierce
Pogledajte još: Tales from the Crypt(1972)

The Monkey's Paw je kratka priča W.W. Jacobsa objavljena još 1902. godine u Engleskoj. Priča se zasniva na tipičnoj temi o zlatnoj ribici koja je u ovom slučaju – majmunska šapa. Šapa može svom vlasniku da ispuni tri želje ali kao i obično kada se do nečega dođe bez truda nagrada će vlasniku šape biti vrlo skupa i imaće po njegov život nesagledive posledice. The Monkey's Paw je postala hit priča a vrlo brzo je krenulo njeno igranje po pozorištima, rađene su radio drame i filmovana je bezbroj puta, počevši od britanskog horor filma iz 1948. godine, preko direktnih i indirektnih omaža pa do filma čiji je opis pred vama. 


Jake Tilton je umoran od svakodnevnog radničkog života. Radi ceo dan za siću od koje ne može sebi da priušti ni automobil a devojku mu je preoteo imućniji šef. Umesto da pogleda kako žive radnici u Srbiji, što bi mu dalo elana i podstreka da opstane na poslu putem kojeg barem može da se prehrani, Jake se polakomi na amajliju otpuštenog poslovođe i, i dalje ne verujući sasvim u njenu efikasnost, poželi da poseduje sportski automobil koji je parkiran ispred kafića. Za divno čudo ključevi se pojavljuju u automobilu, vrata su otključana, te on i njegov stariji kolega sa posla, Tony Cobb, sedaju i brzom brzinom se vozikaju mračnim šumskim puteljcima. I dalje ne veruju da amajlija zaista deluje, moguće da je neko zaboravio ključeve u bravi a oni su jednostavno prisvojili automobil. Iznebuha se u jednoj krivini na sred puta ispreči aligator te Jake naglo skreće (logično, jer je bolje udariti u drvo nego pregaziti aligatora tuđim automobilom), udara u drvo, pravi totalku na sportskom automobilu ali mnogo bitnije - Tony Cobb izleće kroz vetrobransko staklo i na licu mesta ostaje mrtav. Druga želja koju majmunska šapa treba da ispuni se nameće sama po sebi: Jake želi da mu je prijatelj živ ali u panici ne čeka ispunjenje želje za koje i ne veruje da će se zaista desiti.  


Sledeći dan donosi prekretnicu u Jakeovom životu, Cobb se ne pojavljuje na poslu, iduću noć šef biva ubijen, dešavaju se i druga ubistva ljudi iz Jakove okoline a onda se pojavljuje i sam Cobb. Baš kao što je Jake poželeo Cobb se vratio ali sa jednom „zanemarljivom“ manom: nema duše ni emocija; jedina emocija koja mu je preostala je ona prema maloletnom sinu kojeg je sud dodelio majci a njemu zabranio da ga viđa. Sada Cobb želi da Jake iskoristi treću i konačnu želju i napravi da se Cobbu vrati sin. Pošto to ovaj ne želi Cobb se trudi da ga na to natera ubijajući sve ljude iz njegovog okruženja od kojih je definitivno najmorbidnije ubistvo Jakove smrtno bolesne majke. U početku filma sam se plašio kako će Stephenu Langu pristajati uloga zlikovca budući da u običnom filmskom životu izgleda kao dobričina. Glumački kvaliteti, pristojna šminka ali i mršava figura samog Langa i njegov prazan pogled doprinose da on izgleda zastrašujuće gotovo poput Roberta Englunda.


C.J. Thomason u ulozi Jakea je dobar, nisam ga gledao do sada ali je njegov karakter sasvim zadovoljavajući. Film ima još nekoliko likova od kojih su neki dovoljno ubedljivi a neki sasvim neubedljivi, poput tamnoputog policajca koga glumi ne baš nepoznati Charles S. Dutton. Režija je vrlo dobra i sam režiser uspeva da izvuče dosta dobrih kadrova i lepe scenografije uz pomoć skromnog budžeta. U tome mu dobro pomaže okruženje New Orleansa, sa svim tim aligatorima, močvarama, vračarama i vradžbinama. Na jedno ovakvo mesto se savršeno dobro uklapa i jedna ukleta majmunska šapa i rekao bih da je premeštanje originalne radnje iz Londona u ovaj deo Amerike više nego uspelo. Film sadrži scene nekoliko ubistava ali ona nisu previše direktno prikazana, niti je na samim ubistvima akcenat. Akcenat filma je na starinskoj priči i moralnim poukama koje možemo iz nje izvući. Iako ima morbidnih i krvavih scena The Monkey's Paw se konstantno trudi da ih suzbije koliko god je to moguće i često se desi da se radnja premesti sa masakra na neki drugi kadar baš u trenutku kada bi hard core horor publika očekivala close up klanja. Da li je ovo dobro ili loše po vas zavisi samo od vašeg ukusa ali je činjenica da film nije previše strašan.


The Monkey's Paw je vrlo dobar film, sa starinskom pričom i vanvremenskom porukom, sa malobrojnim efektima i pristojnom glumom. Za klasu je bolji od prethodnih Chillerovih filmova (ChillingVisions: 5 Senses of Fear, Dead Souls i Beneath) što samo po sebi može biti dovoljna preporuka za gledanje.

+ retro priča o ispunjavanju tri želje
+ odličan ambijent i nekoliko efekata
+ vrlo dobra glumačka postava
— u nekim trenucima preozbiljan
— neki likovi; završetak

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment