Wednesday, September 9, 2015

Backcountry (2014)


Režija: Adam MacDonald
Uloge: Missy Peregrym, Eric Balfour, Jeff Roop

Backcountry je kanadski triler horor film koji se labavo oslanja na istinitu priču od pre 30 godina. Letimičnim pregledom pomenutih događaja zaključio sam da su se oni odigrali nešto drugačije nego ovi opisani u filmu ali to nije veliki problem jer Backcountry sasvim uspešno može da funkcioniše i bez natpisa „based on the true story” na coveru. Ukoliko se plašite šuma i šumskih zabiti, ukoliko se zgražavate samoće i bespomoćnosti, ukoliko vaz spopadne jeza od prisustva divljih zveri - ovo je film za vas!


Sasvim suprotno jednom nedavno opisanom filmu, kada je tip bio u kandžama dominantne devojke, u Backcountry je Jenn apsolutno potčinjena svom budućem vereniku Alexu i toliko ga se plaši da ne može naprosto reći „Ne, Alekse, ne želim da idem u tu god damn šumu tokom vikenda”. U šumu koju je Alex u detinjstvu posećivao se naprosto moralo otići, na nekoliko intimnih romantičnih dana van civilizacije, bez telefona, mape, GPS uređaja ili bilo čega što bi pomoglo ukoliko dođe do nepredviđenih situacija.


A nevolje su, sasvim očekivano, došle veoma brzo. Umesto romantičnog kampovanja, ispijanja šampanjca i darovanja vereničkog prstena Alex se povređuje već po pristajanju na, čini mi se, ostrvo, a misteriozni stranac spopada zaljubljeni par koji se veoma brzo gubi u lavirintu šumskih puteljaka i stabala. Tu je i crni medo koji nije krenuo na bal već na večeru, sa ljudetinom kao glavnim jelom na meniju. Nije nikakav spoiler: gledalac već u ovom trenutku zna da se jedan ili oba glavna lika neće vratiti odakle su krenuli.


Za uspešan početak filma potrebno je da podnesete samouverenog alfa mačo muškarca željnog dominacije i dokazivanja pred inferiornom i povučenom devojkom. Tako je sasvim očekivano da i ono malo sredstava preživljavanja koje je plašljiva Jenn ponela za sobom Alex krišom poizbacuje iz ranca. Kako događaji budu odmicali a par upadao u sve veće probleme tako će padati Alexova samouvrenost a jačati Jennin karakter i sposobnost preživljavanja u neljudskim uslovima i krvoločnim medom za petama.


I pored toga što likovi (a posebno Alex) nepromišljenim potezima kao da prizivaju smrt u šumi ovaj film na iznenađujuće dobar način uspeva da stvori simpatiju i strepnju za glavne likove (posebno za Jenn). Oseća se konstantna napetost u šumskom vazduhu pa gledalac sedi k'o na iglama bukvalno do samog kraja filma. Za dana likovi nemaju predstavu u kom smeru se kreću a ogreničena vidljivost i jednolično okruženje stvaraju osećanje beznađa i prilične klaustrofobije na otvorenom prostoru.


Tek povremeni predasi su samo zatišja pred buru i pred nova šunjanja, bežanja, spašavanja, penjanja i spuštanja. Postoji nekoliko momenata koji se ne uklapaju najubedljivije u film (večera i šampanjac uz logorsku vatru i suviše opuštena atmosfera iako par nema pojma gde se nalazi i ko ga okružuje, naprimer) ali njih nema mnogo. Kada se spusti mrkla noć a par uđe u šator nastaju još jeziviji momenti jer svaki šumski šum ili zvuk mogu da znače da nailazi neko ili nešto. U tim trenucima sam se pitao da li bih uopšte mogao zaspati.


Šuma u kojoj je snimljen film je zbilja maestralo odabrana a režiser filma često uspeva da iz nje izvuče ono najbolje i ovekoveči to u veoma dugačkim i širokim kadrovima ili panoramama od 360°. Tu je i nekoliko veoma dobrih snimaka Jenn koji pojačavaju atmosferu i veoma uspešno dočaravaju njenu izgubljenost i bezizlaznost. Nažalost, autor veoma često koristi krupne i mutne kadrove, kao i kadrove van fokusa pa se, osim što tada sve izgleda jeftino, nisam mogao oteti utisku da određene scene jesu snimljene u studiju.


Opasnost koja okružuje likove je vizuelizovana samo u nekoliko navrata ali ovakvom filmu to nimalo ne smeta. Opasnost je ovde strašnija kada se očekuje i nazire dok likovi spavaju, pa tako specijalnih efekata nema mnogo ali su u jednom slučaju vrlo uverljivi i neće prijati osobama sa slabijim stomakom. Svideo mi se i prebražaj Jenn koja možda nije postala prava horor heroina ali je uspela da deluje ubedljivo i realno do samog finala. Kraj filma nije onakav kakav ćete očekivati ali je veoma dobar, nestandardan i zaista izgleda kao ispričan iz usta protagoniste.


Glavna karakteristika Backcountry je jednostavnost pa tako u njemu nećete videti mnogo suvišnih stvari ili skretanja sa toka glavne priče. Sve zaista deluje kao tragični izlet sasvim običnih smrtnika i kao film koji zaista jeste baziran na istinitom događaju.

+ odlično šumsko okruženje
+ jeziva i napeta atmosfera
+ medved i rezultat njegovog napada
— nekoliko neubedljivih momenata
— dosta krupnih i mutnih kadrova


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment