Sunday, January 3, 2016

SnakeHead Swamp (2014)


Režija: Don E. FauntLeRoy
Uloge: Terri Garber, Ayla Kell, Antonio Fargas
Pogledajte još: Snakehead Terror (2004)

Dani praznika su kao stvoreni za spektakularne neobavezne filmove a ima li većeg „spektakla” od SyFy filma gde su glavne uloge poverene mutiranim zmijoglavim ribama koje su se pretvorile u ogromne ljudožderke? Da bi takve ljudožderke mogle krenuti u krvavu akciju potrebno je stvoriti uslove za mutaciju a nakon toga dovesti grupu tinejdžera mečki tj. zmijoglavki na rupu (zapravo rukavac). Ovo je postignuto na spektakularno „originalan” način a kada budete videli kako nećete verovati svojim očima (što bi rekli pisci famoznih naslova na internet portalima).


Nakon nekakvih tajnih eksperimenata dvojica rednecka prevoze lokalnim putem nepoznate tajne hemikalije međ' koje su famozne ribe već položile jaja. Već znamo da nesreća nikada ne dolazi sama pa tako u celu priču svoje prste meša i voodoo magija u obliku neke davno preminule starice koja uspeva da kombi skrene s puta a njegova sadržina izlije u rukavac rečice. Ne znam da li je moguće da ribe koje obitavaju u ovom rukavcu mutiraju za tako kratko vreme ali se to ovde dešava i to je najvažnije za dalje odvijanje filma.


Mutanti počinju da terorišu (čitaj: jedu) meštane, pecaroše i klince koji su se (oh, sudbine) baš danas uputili u pravcu mrtvih rukavaca radi provoda, seksa & alkohola. Majka jednog od momaka je lokalna šerifica a njen bivši suprug je poznavalac riba pa se uz pomoć ovih likova saznaju pojedini detalji i postavljaju temelji za odbranu od proždirućih stvorova. Odbrana pred sam kraj filma postaje prilično banalna jer se u sve uključuje američka vojska koja kao da radi na telefonski poziv ili SMS dojavu.


Jedan od glavnih problema koji se tiče uvodnog dela priče (ali i raspleta) jeste što autori nisu striktnije definisali jedan tok radnje već su pokušali da naprave nekakvu mešavinu vladinih eksperimenata i voodoo magije, gde nije uvek jasno za šta su odgovorna neuspela testiranja a gde leži krivica voodoo shit magije i preklanih peradi. Ni do samog kraja filma gledaocu nije najjasnije šta je dovelo do ove katastrofe a verzija kako američka vlada tajno sarađuje sa zlim duhovima upokojenih starica je zbilja budalasta.  


Što se ostatka priče tiče ona nije toliko katastrofalna kakva bi se dala očekivati od ovakve produkcije. Priča je prilično zanimljiva, dinamična i neloše odglumljena, sadrži dobro uklopljene flashbackove ali i mnogo više zanimanja porodičnim, bračnim ili ljubavnim sudbinama likova nego onim životnim. Recimo, scene u kojima klincima visi život o koncu a oni razglabaju o bivšim ljubavima i uzajamnim preljubama ne deluju nimalo životno. No, ko zna kakva je ta današnja američka omladina države Luizijane...


Film tu i tamo sadrži poneke ispodpresečne linije teksta, ima i onih koji su na tragu komike, ali sve deluje gotovo pristojno i prija gledaocu koji samo želi da se odmori od pretencioznih i ozbiljnih filmova koji guše svojim porukama i poentama. U filmu se niko od glumaca nije posebno istakao svojim umećem ali se srećom niko nije istakao ni negativnim stvarima. Recimo da je gluma u rangu prosečnog slasher filma što je za SyFy produkciju više nego pohvalno.


Meni lično je najveće iznenađenje bila Terri Garber u ulozi šerifice koju nisam video na ekranima još od vremena Dinastije. Terri je i dalje lepa za svoje godine, gluma joj je možda na nešto višem nivou od većine likova u ovom filmu ali povremeno deluje kao nedovoljno spretna za ulogu policajke i kao da nije u zadovoljavajućoj fizičkoj kondiciji. Likovi su pametno podeljeni na mlade i starije po otprilike ravnomernom odnosu što je vrlo dobro jer na taj način film izbegava odrednicu „tinejdžerski”.


Ono gde su filmovi ove produkcije uvek debelo kaskali i što je nepremostiva prepreka većini gledalaca jesu specijalni efekti. Izgled zubatih ribetina je kompjuterski animiran i to ne spektakularno. Uvek je vrlo primetno da odudaraju od ostatka scenografije a čak i tako animirane se najčešće ne vide. Dok su u vodi ribe su predstavljene podvodnim ispuštanjem kiseonika ili kretanjem leđnih peraja. Ono što je takođe na niskom nivou su (sasvim očekivano) efekti eksplozija i vatre, te neki nedostajući kadrovi uslovljeni skromnom produkcijom.


Stvar je donekle popravljena brutalnostima prilikom napada vodenih mutanata i ponekim duhovitostima ali postoje i neki apsolutno nepotrebni momenti koji su daleko od smešnog (naprimer, gluva baka sa automatom). Film karakteriše i prelepa priroda Luizijane i okolnih močvara pa se, ako ništa drugo, barem u ambijentu i prirodi može uživati. SnakeHead Swamp je film tokom kojeg možete komotno pustiti mozak na pašu ali i komentarisati ga sa društvom tako da je gledanje sa prijateljima apsolutna preporuka.

+ prelepa priroda i izgled močvara
+ dinamičan film; neke brutalnosti
— priča sastavljena iz dva dela
— većina specijalnih efekata
— neuspeo humor; završetak

Ocena: 4/10





Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment