Saturday, February 6, 2016

Halloween (1978)


Režija: John Carpenter
Uloge: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Tony Moran

Opis originalnog filma Halloween je bio želja nekoliko čitalaca a ja ću u narednom periodu opisati kompletan serijal, uključujući i dva filma nakon reboota. Verujem da je velika većina gledalaca pogledala ovaj legendarni horor film iz 1978. godine (čak i mlađi gledaoci su to sigurno učinili) pa se ne bih detaljnije osvrtao na radnju filma i sitnice kojima se obično bavim u ostalim recenzijama. Osvrnuo bih se na neke činjenice i subjektivno-objektivne stavove zbog kojih mislim da je Halloween postao to što zaista jeste - jedan od najboljih horor filmova ikada.


Hronološki posmatrano po puštanju filma će vas prvo dočekati odlična špica. Jednostavna ali efektna narandžasta slova koja najavljuju glumce i autore filma postaju pre nestajanja krvavo crvena a u kombinaciji sa gorućom bundevom stvaraju dozu jeze i pre nego što je film zapravo počeo. Naravno, ništa od svega ovoga ne bi bilo da nije odlične muzike koju je komponovao John Carpenter lično. Kompletna muzika filma je iskomponovana za svega tri dana a naslovna tema je jedna od najprepoznatljivijih melodija u istoriji horor žanra. Dovoljno je čuti tu jednostavnu, zaraznu ali jezivu melodiju i već znate da ste u Halloween filmu.


Nakon špice dolazi prolog koji se dešava 1963. godine i prikazuje 6-godišnjeg Michaela Myersa kroz odlične POV (point-of-view) kadrove koji ni do danas nisu ušli u upotrebu u masovnijem obliku. Ovaj uvod je prepun maestralnih kadrova i odličnog rada kamere (uvod je sniman čak tri dana!) pa ćete se toliko uživeti u priču i samu napetu atmosferu da vam neće smetati što se prvo ubistvo relativno slabo vidi i dešava praktično van vašeg vidokruga. Ne treba zaboraviti ni šok po otkrivanju lica ubice; danas, nakon ko-zna-koliko projekcija ovog filma, iznenađenje je izvetrilo ali svojevremeno, kada sam prvi put u detinjstvu gledao film, bio sam vrlo iznenađen da je to samo - dete.


Nakon prologa radnja se seli u „sadašnjost”, dakle u 1978. godinu, i odigrava tačno na dan tragedije od pre 15 godina - na Halloween. Tokom kišne noći Michael koristi priliku da pobegne iz mentalne ustanove u kojoj je bio smešten prethodnu deceniju ipo a ovaj beg je jedan od malobrojnih neubedljivih delova filma. No, i životne situacije su pokatkad neuverljive ali se ipak dešavaju tako da i u ovaj i ovakav beg možemo poverovati, posebno što se desio u vremenu pre elektronike i video nadzora. Nakon ovoga se upoznajemo sa tinejdžerkom dadiljom, klincem kojeg ona čuva i njenim prijateljicama pa automatski znamo ko će biti potencijalne žrtve pomahnitalog i ubistveno nastrojenog Michaela.


Dok se upoznajemo sa likovima primećujemo još jedan adut ovog filma: fotografiju. Nakon nekoliko mračnih scena (prolog i Michaelov beg) sledi deo filma koji se dešava po jesenjem danu a koji je, što je veoma zanimljivo, možda i jeziviji od mračnih scena koje slede u poslednjoj trećini filma. Većini mojih tadašnjih prijatelja (koji su sada već odrasli ljudi) ove scene su ostale u dubljem sećanu od finalnih slashovanja. Bez obzira što je sve vidljivo i što je uveliko dan veliki Carpenter uspeva da stvori izuzetnu atmosferu i nekoliko vrlo strašnih situacija iako se na ekranu zapravo ne dešava bilo šta dinamično. Apsolutni dokaz da je majstor sa druge strane kamere.


Nikada posle ovoga nijedan autor filma nije uspeo da stvori toliko jezivih scena u po bela dana, nikada neko nije bio toliko zastrašujuć samo zato što stoji među vešom koji se suši, nikada nečija nepomična prilika nije bila zastrašujuća kao Michaelova ispred školske zgrade ili na trotoaru puste ulice i nikada nijedan automobil i iznenadno kočenje nisu delovali toliko grozno kao u ovom filmu dok Michael vozi Ford LTD Wagon. Koristeći odlična kadriranja, sumornu jesenju atmosferu i odličnu muziku (plus efektnu Michaelovu masku) Carpenter uspeva da od nekih naizgled običnih situacija stvori jedne od najjezivijih momenata u istoriji horor žanra.


Halloween ne bi bio to što jeste da nije odlične glumačke postave i jedne od najboljih „final girl” ikada. Za Jamie Lee Curtis je ovo bila prva veća uloga a ona ju je iskoristila na odličan način glumeći sasvim običnu devojku iz našeg komšiluka. Jamie nije prelepa, nije presimpatična, nije vrhunska glumica, ne briljira na bilo kojem polju ali baš zato što je sasvim obična i što kao takva može biti naša komšinica, majka, sestra, devojka ili prijateljica nam je toliko prirasla srcu i toliko strepimo nad njenom sudbinom do samog kraja filma. Potpuno drugačije od današnjih iritantnih i praznih „heroina” kakvima slasheri obiluju poslednjih sezona pa i decenija.


I ostatak kastinga je zadovoljavajući; od klinaca pa do najstarijih - svi su pošteno odradili ono što se od njih očekivalo. Od mlađih se izdvaja Nancy Kyes (koja je uspela da odglumi čak i jednu polusmešnu scenu kada se zaglavila na prozoru) a od starijih definitivno Donald Pleasence u ulozi Michaelovog psihijatra. Odlična uloga odličnog glumca a mali problem može biti kako je uloga psihijatra osmišljena. No, ako pređete preko načina na koji je Michael pobegao iz ludnice progutaćete i kompletnu potragu za njim a ona se odvija isključivo od strane naoružanog psihijatra i lokalnog šerifa koji patrolira svojim automobilom.


Slasher delovi ovog filma su takođe za pamćenje iako ove scene poredeći ih sa modernim slasherima sadržinski deluju krajnje inferiorno. Halloween je snimljen za skromni budžet ali i nevezano za to on ne sadrži jake grafičke elemente već igra na kartu realnosti. Umesto kasapljenja i gomile iznutrica videćete pre svega zastrašujuće scene nabijene atmosferom i iznenadna pojavljivanja maskiranog ubice dok će ubistva koja se dese pre svega šokirati hladnokrvnom brutalnošću ubice a ne količinom krvi na ekranu. Michael više voli da se pojavljuje iza leđa žrtvi i više voli da ubistvo bude kratko i efektno nego da vizuelno atraktivno.


Za razliku od današnjih horor filmova u Halloweenu je sve savršeno vidljivo, bilo da se radnja dešava u podne na ulicama pomalo neprirodno avetinjski pustog grada ili tokom mrkle noći (kada je grad opet pust). Nekada davno, u vreme snimanja ovog filma, talentovani horor autori nisu imali potrebe da slabe kompjuterske efekte ili svoj netalenat maskiraju gomilom mračnih scena u kojima se gotovo ništa ne vidi ili prebrzim smenjivanjem kadrova koji stvaraju glavobolju kod gledaoca; kod Carpentera se sve jasno vidi i kod Carpentera nema plašenja gledalaca na jetine načine. Jump scare je prisutan u samo jednoj sceni što je više nego prihvatljivo.


Finale filma je odlično, ono je postavilo neke standarde u žanru koji se i danas poštuju a otvoren završetak je samo jedan od njih. Verujem da autoru filma ni na kraj pameti nije bilo da će se Halloween nastaviti čak devet puta već je ovakav završetak osmislio kako bi jeza i strah od Michaela Myersa živeli i nakon odjavne špice. Halloween i pored nekoliko sitnijih slabosti ima veoma mnogo aduta koji ga sasvim zasluženo svrstavaju u sam vrh horor produkcije (filmovi koje bebisiterka sa klincima gleda na TV-u: The Thing from Another World i Forbidden Planet) pa ako postoji iko među vama da ga nije pogledao jasno vam je šta da činite.

+ definitivno jedan od najboljih horora ikada snimljenih
+ mnogi momenti filma su postavili standarde u žanru
+ atmosfera, kamera i fotografija, režija i kadriranja
+ muzika, lokaliteti, kompletna glumačka postava
+ dosta scena za pamćenje; nekoliko ubistava


 Ocena: 10/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

5 comments:

  1. Konačno opis mog omiljenog horora :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. JAMIE LEE CURTIS=IKONA HORORA....Ona je jedna vrhunska glumica....i bice velika sramota za Holivud ako ona jednog dana ne dobije oskara...savrsena glumica koja je podjednako dobra i u drugim zanrovima...

      Delete
  2. U svemu se slazem sa ovom recenzijom..osim u opisu glavne glumice Jamie Lee Curtis....mozda nije prelepa kako si rekao ali je sasvim sigurno jedna od najharizmaticnijih VRHUNSKIH glumica IKADA...Zasto vrhunska? To je jedna glumica sa pedigreom i to debelim...od majke Janet Leigh i oca Tony Curtis koja je podjednako odlicna i u svim zanrovima pocev od komedija,akcije,trilera i drame...skoro svi njeni filmovi su bili hitovi i visoko rangirani....narocito do 2000 godine...bice veliki promasaj za Holivud ako ovakva glumica jednog dana ne dobije oskara....ako se pak to ne desi uci ce svakako u istoriju kao jedna i
    od malobrojnih savrsenih glumica koje nisu dobile oskar...

    ReplyDelete
  3. S obzirom da nema na ovom blogu neka vrsta chata sto bi bilo odlicno....onda cu napisati jos jednu poruku ovde i preporuku za sledece recenzije....ono sto bi trebalo biti pod obavezno jesu fransize Jaws,Final Destination i Friday the 13th

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobra ideja je ovo za chat, razmotriću da li postoje mogućnosti za tako nešto... Imam u planu nastaviti opisivanje kompletnih serijala, nakon dovršavanja Halloween (slede još dva opisa) i Poltergeist (još jedan deo) krenuću u sledeća dva. Friday the 13th će biti jedan od njih a drugi će biti jedan manje poznati serijal ali čim ima toliko delova verovatno je to s razlogom :)

      Delete