Monday, December 9, 2013

Nothing Left to Fear (2013)


Režija: Anthony Leonardi III
Uloge: Anne Heche, James Tupper, Ethan Peck
Pogledajte još: Jug Face (2013)

Najuzbudljivija stvar u vezi sa filmom Nothing Left to Fear je ime Slasha, ex-gitariste Guns n' Roses, potpisanog kao producenta. Uzbuđenja se ovde i završavaju jer ovaj film predstavlja bukvalno mediokritetski uradak koji se nijednim svojim momentom ne izdvaja iz horor ispodproseka, čak zalazi na teren CGI neubedljivosti svojstve Asylum produkciji.


A nije sve počelo tako loše. U koloritnom uvodu vidimo jednu porodicu koja dolazi u malo mestašce da tu započne novi život. Nije da života nisu imali i pre, jednostavno otac porodice, sveštenik, na poziv odlazećeg sveštenika i na poziv Boga dolazi na novo radno mesto a njegova porodica oličena u supruzi, dve ćerke i sinu će morati da se navikne na novu i manje urbanu sredinu. Predstavljanje novog sveštenika prođe u redu, supruga beše sređivala stan po njenom ukusu, devojke se privikavaše na ambijent te počeše da sklapaju nova poznanstva od kojih je ključno poznanstvo starije ćerke sa mladim & zgodnim sinom ex-sveštenika. Srećan život novopridošle porodice se urušava kada mlađa sestra u jednoj torti pronađe zub zveri i zamalo se ne udavi s njime. Odakle zub u torti ostalo je nepoznato ali je definitivno jasno da je klinka Odabrana a ostaje da se od koga i u koju svrhu. Pretposlednje pitanje je odmah jasno jer je dovoljno videti njušku odlazećeg sveštenika pa suviše očigledno shvatiti ko je u filmu negativac. 


Na nekim mestima se navodi kako je film navodno snimljen po istinitom događaju mada je teško nekoga ubediti u to jer sve više liči na neku urbanu legendu. Malo mestašce je jedna zatvorena zajednica gde je sveštenik lider i ispod čije crkve se nalazi prolaz u pakao. Kada neka mlada & ženska osoba bude izabrana njenom krvlju vrata pakla bivaju otvorena dok je ona razapeta na krstu, iz prolaza izlazi Tama, zaposeda doskorašnju devojku koja od sada, pa nadalje i ubuduće pravi pokolj po gradiću. Zašto se to dešava, koji je cilj devila, kako seoce i posle brojnih divljanja đavola i dalje ima stanovnika – sve su ovo nepoznanice i nakon odjavne špice, jedino je evidentno da đavo bira svoje sluge preko filovanih torti. Baš ono na čemu je trebao biti akcenat, na dobroj priči, ovaj film zanemaruje jer osim nedovoljne ubedljivosti vidimo mnogo nerazumnih ponašanja kako aktera filma tako i lokalnog stanovništva a upitnici lebde u vazduhu celo vreme. Završni kadrovi takođe ostavljaju otvoren ali pre svega nejasan kraj.


Vizuelno Nothing Left to Fear pokazuje dve strane. Prva polovina filma se dešava danju i bogata je koloritima. Bukvalno svaki kadar prija oku a ambijent je odlično izabran. Predeli su prelepi, bilo da gledamo pašnjake, seoske puteljke ili vidik koji se pruža dokle pogled seže sa platforme za nadgledanje. Kontrast dolazi kada Tama zavlada. Sve postaje mračno i neubedljivo tim pre što je i sama tama kompjuterski generisana i vidljivo veštačka. Promene na telima zaposednutih su izrazito CGI animirane te samim tim i neubedljive. Ogromna animirana crna usta i crne oči, te zaposednuti koji se kreću četvoronoške je nešto što je viđeno stotinama puta u mnogo ubedljivim i strašnijim filmovima. Ovaj film sadrži tek nekoliko scena koje vas mogu preplašiti što je zaista malo. Glumačka ekipa je zadovoljavajuća ali sam od Anne Heche očekivao nešto više od epizodne uloge, samim tim što je njeno ime prvo istaknuto na coveru.


Nothing Left to Fear je izrazito spori, religiozni i generički film sa neubedljivom i nedovršenom pričom i neubedljivim kompjuterskim efektima koji ne mogu da preplaše gledaoca. Da nije glumačke ekipe i lepe fotografije u prvoj polovini filma Nothing Left to Fear bi bio prava katastrofa.

+ bogati koloriti i prelepi pejzaži
+ glumačka ekipa
— nejasna i neubedljiva priča
— neubedljivi i slabi CGI efekti
  Anne Heche igra epizodnu ulogu

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment