Tuesday, December 31, 2013

Abducted (2013)


Režija: Lucy Phillips, Glen Scantlebury
Uloge: Trevor Morgan, Tessa Ferrer, Vivan Dugre
Pogledajte još: Progeny (1998)

Abducted, ili Griffith Park 8 kako se zove na nekim tržištima, je film koji objedinjuje naučno-fantastični horor i home invasion filmove. Osim ljubiteljima filmskih kućnih upada Abducted je namenjen i fanovima vanzemaljskih otmica i svemu onome što iz takvih postupaka sledi.


Uvod filma me je malo uplašio jer sam pomislio da je u pitanju još jedan film gde neki Krvolok otima muško-ženski par, odvodi ga u neku nedođiju i natenane maltretira/seče na komade dok ovi vrište, suze, preklinju i neuspešno pokušavaju da pobegnu. Abducted je, srećom, drugačiji, na šta navodi i njegov naziv. Dok se Jessica i Dave šetaju po Griffith Parku nešto ih – ubode. Ne bejaše to ni osa, ni obad, ni ljubavna strela, beše to strela maskiranih osoba koji naše zaljubljene a sada i uspavane golupčiće odneše na nosilima na nepoznatu lokaciju. Nakon izvesnog vremena njih dvoje se bez odeće bude u mračnoj sobi, ne znaju gde se nalaze i ne znaju ko ih je i zbog čega kidnapovao. Razloga za kidnapovanje možda ima, Jessicin otac ne voli Davea a njegov otac je oficir, ili beše obrnuto, tek, opcija da su ih oteli talibani figurira u nekom momentu filma.


To se srećom nije ispostavilo kao tačno, pa je film postao malo zanimljiviji. Jessica i Dave moraju da se spasu, moraju da pobede maskirane likove koji povremeno ulaze u prostoriju da bi im doturili hranu ili kaznili za neku nedisciplinu. Da bi ih privremeno pobedili i uspeli da uteknu moraće da dobro isplaniraju svaki potez ali i da koriste njihovo oružje. Tokom bega će otkriti još zarobljenika ali i deo pozadine otmice koja je možda očekivana ali i šokantna. Zapravo, ovo poslednje jeste najveća mana filma jer dobar deo stvari nije jasan ni po njegovom završetku. Mnogo stvari je nagovešteno, neke pozadine se naslućuju ali mnogo znakova pitanja lebdi u vazduhu dok kreće odjavna špica. U ovom tekstu neću pominjati nikakve nedoumice da ne bih narušio potencijalna gledanja iako verujem da iskusniji gledaoci ovakvih filmova u Abducted mogu da predvide dosta momenata. 


Abducted je niskobudžetni film u kojem se pojavljuju likovi koje možemo nabrojati na prste dve ruke. Gluma jeste u nekim momentima sumnjiva ali ne smeta previše da se u film uživite jer on poseduje zanimljivu priču i dosta nepoznanica koje vas teraju da ga gledate do kraja. Ambijent se sastoji od mnogo istovetnih ili sličnih prostorija što zaista stvara beznadežan osećaj tokom potencijalnih bežanja zatočenih jer deluje kao da se kreću po lavirintu prostorija, hodnika i spratova. Jedna od stvari koja narušava gledanje filma je neodlučnost likova tokom pomenutih bekstava kao i nerezonske odluke kako njih tako i maskiranih likova. Zašto bi neko ostavio zarobljenicima mobilni telefon i zašto bi taj zarobljenik mobilnim telefonom pozvao svoju sestru umesto 911? Sa vizuelne strane iritira jedna sitnica a to je da gledaoci vide šta se dešava u polumraku sobe u kojoj su zatočeni Jessica i Dave dok oni ne vide ni prst pred nosom jer je to, kao, potpuni mrak. 


Abducted preporučujem za gledanje jer je dovoljno napet i intrigantan, dovoljno zagonetan i zanimljiv ljubiteljima filmove ove tematike. U svojim budžetskim okvirima on je sasvim korektan film a paradoksalno je da njegova najveća mana nema toliko veze sa budžetom i tiče se same priče i njene nejasne pozadine.

+ napet i zagonetan film
+ dinamična i bizarna priča
— nelogični postupci likova
— nejasna pozadina otmice
— završetak filma

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment