Saturday, December 28, 2013

Ticks (1993)


Režija: Tony Randel
Uloge: Rosalind Allen, Ami Dolenz, Seth Green
Pogledajte još: Mosquito (1995)

Ticks je direct-to-VHS film koji je još poznat pod nazivima Infested i C2 – Killerinsect. Zanimljivo je videti kako se kvalitet komercijalnog horora strmoglavo sunovratio za prethodnih 20 godina i kako su filmovi koji su tada snimani isključivo za izdavanje u video klubovima kvalitetniji od nekih današnjih bioskopskih „hitova“.


Put u prirodu je ono što predstoji grupici maloletnika različitih društvenih slojeva. Njihovi vaspitači misle da će priroda pomoći devojci da se socijalizuje nakon pretrpljenog silovanja, tamnoputom momku da smanji agresiju i crvenokosom dečaku da pobedi svoj strah iz detinjstva, strah od samoće. Grupicu sačinjava još nekoliko članova, taman dovoljno za jedan oveći kombi i brvnaru u šumi. Ceo produženi vikend u prirodi bi za klince protekao redovno da nije rafinerije droge koja se nalazi u blizini. Da bi pospešili rast marihuane odgajivači je zalivaju steroidima a curenje iz aparata rezultuje da hemikalije dospeju u prirodu. Možda je sreća pa u dodir sa ovim hemikalijama nisu došli vukovi il' međedi nego samo krpelji koji su mutirali, narasli do veličine dovoljne da ubiju čoveka i namnožili se u ekspresnom roku. 


Krpelji počinju da napastvuju sve živo na šta naiđu, pa i dečurliju u kampu, vaspitači im tradicionalno ne veruju a kada se uvere u istinu biće već suviše kasno. Kao da cela krpeljska katastrofa nije dovoljna tu su i sumnjivi likovi koji rukovode gajenjem marihuane i koji ne prezaju ni od zločina da bi njihov posao ostao u najstrožijoj tajnosti. Kulminacija filma biva kada rafineriju zahvati požar pa stotine krpelja krene da beži iz zapaljene šume baš u pravcu kampa u kojoj se nalaze naši junaci. Isparavanje marihuane i hemikalija dovodi do višemetarskog rasta krpelja ali i ne samo toga. Kao i u sličnim filmovima, a Ticks po svom stilu i brojnim scenama najviše podseća na neki horor sa paucima, krpelji ne samo da su se uvećali i postali krvožedniji nego su postali i inteligentniji. Oni napadaju taktički, kada su u manjini skaču samo na usamljene žrtve, koriste zaklone i uspešno se sakrivaju od ljudskih pogleda i sredstava za samoodbranu. 


Ticks vizuelno izgleda zadovoljavajuće (posebno ako ga gledate u kopiji vrhunskog kvaliteta) i da nije nekih sitnica, recimo naočara, vokmena i sličnog što odaje njegovo godište izgledao bi kao da je sniman u današnje vreme. Sa jednom razlikom, i to velikom: specijalni efekti su odlični i u njima nema ni trunke animacije, što je i logično s obzirom na vreme nastanka filma. Maske zaraženih krpeljovom kiselinom su odvratne, dakle dobre (treća slika uz ovaj opis), a sami krpelji su ubedljivi bilo da su male ili ogromne veličine. Manji krpelji su upadljivo pokretniji ali i ogromni krpelj pri kraju filma izgleda jezivije i odvratnije od bilo čega CGI-ziranog. Neki momenti su pomalo i komični, poput scene kada krpelj sa zabodenom injekcijom beži po ordinaciji, i ta scena pomalo podseća na jednu iz Re-Animatora, čiji je autor Brian Yuzna jedan od producenata Ticksa. 


I pored pomalo blesavog zapleta, površne glume i većinom iritirajućih klinaca Ticks preporučujem za gledanje jer sadrži dovoljno dinamike, tenzije i napetosti, ima odlične specijalne efekte i dosta krvavih i sluzavih scena koje će posebno prijati iskusnijim horor gledaocima.

+ napet i dinamičan film
+ vrhunski specijalni efekti
+ dosta krvi, sluzi i krpelja
— luckast zaplet
— antipatični likovi

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment