Wednesday, December 18, 2013

Haunter (2013)


Režija: Vincenzo Natali
Uloge: Abigail Breslin, Michelle Nolden, Stephen McHattie
Pogledajte još: Lady in White (1988)

Haunter je novi film Vincenzo Natalija, čoveka odgovornog za odlični Cube ali i vrlo dobri Splice, njegov prethodni film. O Hunteru su mišljenja vrlo podeljenja, počevši od hvalospeva pa do čak predviđanja da je njime Natalijeva karijera završena. 


Lisa je tinejdžerka koja iznova proživljava jedan isti dan. Dok njena majka uvek sa istom ljubaznošću nudi uvek isti doručak, dok njen otac uvek sa istim entuzijazmom popravlja automobil i dok njen mlađi brat uvek sa mnogo volje igra isti nivo Pacmana Lisu sve ovo počinje užasno da nervira. Kompletna porodica je zaglavljena u maglovitoj 24-časovnoj petlji gde se samo Lisa seća prethodnih istovetnih dana i radnji koje se ponavljaju ponovo i iznova. Horor Dan mrmota bi mogla biti zanimljiva tema ali su autori filma tu ideju pozajmili samo kao uvodnu postavku. Posle nekoliko dana Lisa počinje da istražuje po kući, najpre je čula dozivanje svog imena, zatim je pronašla tajni prolaz u podrumu a posle toga i videla nepoznatu prikazu kako se noću šeta hodnikom kuće. Neću dalje otkrivati priču koja sadrži nekoliko twistova i neočekivanih grananja ali treba da znate da se u kući nekada davno desilo nešto tragično a otkrivanje toga i raspetljavanje svih događaja bi moglo da rezultira svitanjem novog dana za Lisu i njenu porodicu.


Haunter zahteva da ga gledate sa pažnjom jer površni gledaoci mogu biti zbunjeni njegovom konfuznom radnjom. Zbog komplikovanog toka radnje film je podložan višestrukim gledanjima, naravno onima kojima se prvo gledanje filma svidi. Iako sam dobro pohvatao sve niti raznoraznih grana i grančica priče film ću pogledati još jedanput, možda u nečijem društvu. Kome se svideo Cube skapiraće kako se tok priče odvija ali treba da znate da Haunter nije sasvim obična ghoust priča iako duhovi u njoj postoje. Film poseduje neke specijalne efekte ali sam po sebi nije strašan, krvi nema ni u tragovima a zločini se samo spominju. Kada bih morao da ga svrstam u neki žanr rekao bih da je Haunter horor bajka, ne samo zbog tematike već i zbog povremenih bajkovitih kolorita, 17-togodošnje devojčice u glavnoj ulozi ili bajkovitog završetka, pomalo neoriginalnog ali svojstvenog ovom režiseru.


Lisu glumi Abigail Breslin, devojčica koju smo gledali u Signs i Zombielandu i koja se definitivno orijentisala na horor žanr. Abigail je u glavnoj ulozi odlična, iako je još maloletna u nekim scenama pokazuje svoj glumački talenat. Ostatak kastinga je takođe na nivou a izdvaja se Stephen McHattie u ulozi Lisinog oca. Da nema dvoje pomenutih film bi zasigurno bio slabiji. U mane ovog ubrajam suviše monoton izgled duhova jer danas gotovo svaki horor prikazuje duhove izduženih lica koji otvaraju neprirodno velika usta vrišteći na prosutno ljudsko biće. Još nekoliko scena je upadljivo CGI animirano a ni magla koja okružuje kuću nije prirodna i to se vidi. Takođe, i pored toga što se film dešava sredinom 80-ih ni soba tinejdžerke ni ona sama ne izgledaju verodostojno. Ako se već htelo radnju smestiti u taj period moralo se uraditi više od kačenja postera Davida Bowia po zidovima i oblačenja majice Siouxsie and the Banshees.


Haunter je lep film, skladan i zgodno skrojen, bajkovit i ne preterano strašan, zanimljiv i na momente tužan, komplikovan za gledanje a opet jednostavan za shvatiti. Zbog manjka strašnih scena i zbog mlade devojke u glavnoj ulozi film je pogodan za gledanje i mlađoj populaciji. U svakom slučaju, svrstavam se na stranu onih kojima se film svideo i kojima je 100-tinjak minuta trajanja filma bukvalno proletelo.

+ uvrnuta u nestandardno zapetljana priča
+ Abigail Breslin u ulozi Lise
+ režija, bajkovit izgled filma, koloriti...
— ...ali ima nekoliko upadljivo animiranih scena
— nedovoljno strašan film koji ima predvidljiv kraj

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment