Tuesday, December 24, 2013

Arctic Blast (2010)


Režija: Brian Trenchard-Smith
Uloge: Michael Shanks, Alexandra Davies, Saskia Hampele

Arctic Blast je film katastrofe koji zalazi u naučno-fantastični žanr. Sniman je u kanadsko-australijskoj koprodukciji negde u Tasmaniji a po svom izgledu i produkcijskim okvirima najviše odgovara nečemu što se može videti na SyFy kanalu. Ukoliko vas ovo nije odbilo od filma možete nastaviti sa čitanjem...


Tarapana u Tasmaniji započinje odmah nakon pomračenja sunca kada eksplozija na suncu otvara deo ozonskog omotača oko zemlje a kroz rupu počinje da kulja super hladni vazduh. Nisam siguran koliko je ovakav zaplet čak i teoretski moguć ali za film ovakvog ranga je sasvim dovoljan. Rupu u ozonu iznad okeana i ledenu maglu koja se kreće prema kopnu niko na vreme nije primetio pa čak ni naš junak Jack, meteorolog koji je razapet između posla i privatnih problema. Ostalo je nejasno kako brojni radari u meteorološkoj stanici nisu pokazali šta se sprema primorskom gradiću a kada se ledena magla pojavila bilo je već suviše kasno: magla je toliko niske temperature i toliko je brza da u trenutku guta i ledi sve na šta naiđe, ljude, vozila, brodove, zaustavlja grejanje i prekida strujne tokove. Australija ne može da se izbori sa ovim problemom koji postaje i globalni, budući da se ozonske rupe koje propuštaju hladnoću pojavljuju i na drugim delovima sveta. 


Amerikanci se nude kao pomoć pa deluje kao da će nekoliko raketa ispaljenih u humane svrhe rešiti ovaj problem. Počinje borba sa vremenom koje neumitno i hladno teče a prve akcije združenih svaga doživljavaju neuspeh... Svi ovi kataklizmični događaji pogađaju stanovništvo koje je desetkovano ali je akcenat filma na Jackovoj porodici i na onome što ona proživljava. Film ovog ranga i budžeta obično sadrži mnogo klišea pa tako i Arctic Blast sadrži glavnog junaka koji je pred razvodom (ne treba biti previše filmski iskusan pa znati da će kraj filma biti hepiend), koji ima buntovnu ćerku tinejdžerku, stare roditelje koji ne haju za onaj mali oblačak koji im se približava ili koleginicu koja je bacila na njega oko, što ovaj ne primećuje jer je odan (uskoro bivšoj) supruzi. Kada na početku filma vidite da Jackova koleginica prima insulin znaćete da će u određenom momentu filma doza neophodnog leka biti razlog napetosti i nešto što će Jack morati da pronađe bez obzira na uslove u gradu.


Nisu ovo jedini klišei, njih ima dosta, ali Arctic Blast za ljubitelje ovakvih filmova može biti dovoljno zanimljiv i napet. U filmu nema ničega novog ali uspeva da dovoljno dobro zadrži pažnju pre svega zahvaljujući zanimljivom zapletu, a onda i pristojnoj glumi i dinamici. Specijalni efekti u ovakvim filmovima obično budu slabi a u Arctic Blast su podnošljivi kada je u pitanju efekat zaleđivanja i katastrofalni kada su eksplozije u pitanju. Ukoliko želite da tražite zamerke filmu i rupice u priči – njih ima dosta, a meni su najviše zasmetale dve. Prvo, kako hladnoća od -38ºC može da zaledi brod ili čoveka u trenutku, kao da je po njima prosut tečni azot. Definitivno da bi se na toj temperaturi ljudi smrzli, posebno ako su obučeni kao prosečan Australijanac, ali bi ceo proces malo duže potrajao. Druga mana je standardna za ovakav tip filma a tiče se hepiend završetka. Kako film može imati hepiend završetak samo zato što je jedna porodica na okupu a za prethodnih dan ili dva je svet podneo višemilionske žrtve?


Arctic Blast je zanimljiv filmčić, snimljen skromnim budžetom i za prikazivanje na TV ekranima pa mu u skladu sa tim pristupite. Ukoliko nemate velika očekivanja, pre svega što se tiče efekata i logike cele priče, i ukoliko volite filmove katastrofe i filmove o ledenom dobu Arctic Blast bi vam se mogao svideti.

+ zanimljiva priča o ledenom dobu
+ dinamičan i povremeno napet film
— dosta nelogičnosti i rupa u priči
— pojedini specijalni efekti
— dosta klišea

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment