Tuesday, December 3, 2013

Dead of Night (1945)


Režija: Alberto Cavalcanti, Charles Crichton, Basil Dearden, Robert Hamer
Uloge: Mervyn Johns, Michael Redgrave, Roland Culver
Pogledajte još: Triangle (2009)

Tokom rata je u Britaniji bilo zabranjeno snimanje horor filmova ali već prve godine nakon završetka sukoba svetlost dana je ugledao vrlo cenjeni i hvaljeni Dead of Night. Film je omnibus sastavljen od nekoliko priča koje povezuje posebna priča, zanimljivija od ostalih. 


Jedan arhitekta biva pozvan da odradi intervenciju u kući na selu. Kada je stigao u pomenutu kuću zatekao je domaćine i nekoliko gostiju ali nije imao dovoljno koncentracije za upoznavanje: čim je video lica prisutnih setio se svog sna u kojem je ceo ovaj susret već doživeo. San je sanjao iznova i iznova, poput nekog košmara i jutrima se budio u goloj vodi. Sustret sa domaćinom je bio okidač da se seti svog sna koji je do tog trenutka sasvim skrajnuo u svoju podsvest. Kako bude viđao nove likove i razgovarao sa njima prisećaće se delića svog sna, zapravo će predviđati ono što će se desiti u neposrednoj budućnosti a čitav sled događaja koji predstoji će se, oseća on, završiti tragično. Da bi saznali šta se to zaista zbiva, ali i da bi oraspoložili zbunjenog arhitektu ukućani pričaju raznorazne čudne priče, na prvi pogled nepovezane. Za razliku od većine novih omnibus filmova u Dead of Night je važnija glavna priča koja povezuje naigled nebitne kratke pričice i anegdote.


Film poseduje pet priča i onu glavnu koja ih povezuje. Prva natprirodna priča je vrlo kratka i govori o vozaču trka koji se nakon nesreće oporavlja u bolnici i ima predosećaj o velikoj saobraćajnoj nesreći koja će se dogoditi. Druga priča govori o sablasnom susretu jedne devojke i dečaka duha tokom igre skrivalice na božićnoj zabavi. Ova priča je inicijalno bila izbačena iz verzije filma za američko tržište. Treća priča je priča o ukletom ogledalu, kada jedan čovek gubi razum videći u ogledalu koje je kupljeno u antikvarnici odraz koji niko drugi ne vidi. Četvrta priča je anegdota o dva prijatelja golfera koji igraju meč za devojku koja se sviđa obojici. Nakon što izgubi meč jedan golfer oduzima sebi život ali se veoma brzo vraća u obliku duha. Peta priča u ovom filmu je i najpoznatija a govori o trbuhozborcu koji veruje da je njegova lutka zaista živa. 


Sve priče, uključujući i glavnu, po svojim radnjama i tematikama najviše podsećaju na epizode iz serije Twilight Zone, čak verujem da je Dead of Night svojim uspehom i bio inspiracija za pomenutu seriju. Svaka od priča je zanimljiva na svoj način, drugačija je po tematici i po dinamici, po trajanju i po žanru. Neke od priča su dosta uznemirujuće (recimo završetak glavne priče) dok su neke vrlo komične, poput neuspelih pokušaja duha golfera da koristeći šifru opet bude nevidljiv. Naracija u glavnoj priči je odlična a kraj šokantan i danas. Korištena je forma petlje, forma koja se i danas dosta retko koristi. Glumačka ekipa u filmu je vrlo dobra i tek povremeno se primećuje da je u pitanju vrlo stari film. Ono gde ćete sigurno primetiti da je film vrlo star su naivni „specijalni efekti“, recimo saobraćajna nesreća u prvoj priči. Ipak, kada se sve uzme u obzir film je „ostario“ vrlo dobro i mnogo je gledljiviji od, recimo, SF filmova tog doba.


Dead of Night je vrlo dobar film koji preporučujem svim ljubiteljima Twilight Zone serijala budući da priče u filmu najviše liče na priče iz tog serijala. Mnogi čak tvrde da je Dead of Night jedan od najboljih horora ikada ili najbolji crno-beli horor film. Nisam siguran koliko je to tačno ali je film definitivno vredan gledanja.

+ glavna priča je neočekivana i uznemirujuća
+ većina sporednih priča je zanimljiva
+ i posle toliko godina film nije previše zastareo
— možda se moglo bez komičnih segmenata
— neke priče suviše kratke; specijalni efekti

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment