Sunday, December 1, 2013

All Hallows' Eve (2013)


Režija: Damien Leone
Uloge: Katie Maguire, Mike Giannelli, Catherine A. Callahan
Pogledajte još: Trick 'r Treat (2007)

Potencijalni gledaoci All Hallows' Eve mogu biti ljubitelji omnibus filmova, ljubitelji horora 80-ih i ljubitelji horora sa klovnovima. Ova dva potonja razloga se nekako i podrazumevaju jer su horor filmovi sa klovnovima i bili najpopularniji tokom te decenije. All Hallows' Eve kao da pokušava da vrati klovnove na horor scenu i to u filmu koji ima šmek starih VHS horor filmova. 


Sve počinje na Halloween noć kada dečak u džaku sa poklonima među gomilom slatkiša pronalazi i jednu neobeleženu VHS kasetu. Ko je kasetu stavio među poklone ostaje nepoznato, još veća nepoznanica je kako 12-togodišnji dečak uopšte zna šta je to video-traka a najveća misterija je odakle u modernom američkom domu video rekorder i dalje ispravan i spreman za rad. Dadilja se protivi puštanju kasete ali dečak i njegova sestra pobeđuju te puštaju traku i omnibus segmenti mogu da počnu. Film poseduje tri omnibus segmenta koje povezuje isti lik – klovn, koji se pojavljuje u svakoj priči, kao i u stvarnosti sa dadiljom i klincima. Prva priča se dešava u metro čekaonici kada tajanstveni klovn drogira i odvlači jednu devojku u (svoje?) katakombe. Ona tu pronalazi još žrtava ali i nepoznata bića iz pakla koje se hrane devojkama i ženama. Koja je uloga klovna u svemu ovome ostaje nepoznato, ali je činjenica da je ovaj segment zapravo snimljen još 2008. godine pod nazivom The 9th Circle.


Ako je klovn mutantu ljudožderu i ekipi iz podzemlja nekakav rod ili pomoz Bog teško je verovati da je u nekoj relaciji sa vanzemaljcima a baš se dotični pojavljuju u drugoj priči i napadaju (opet) ženu dok ova čeka svog supruga u velikoj kući na periferiji. Ova priča mi je bila i najzanimljivija, ne zato što je previše kvalitetna koliko zbog toga što je vizuelno neobična. Vanzemaljcima se ne vide lica već preko njih nose maske vanzemaljaca onako kako ih mi zamišljamo, sa velikim crnim očima. Na usta imaju spojena creva za disanje a kroz vazduh se kreću poput ljudi kroz vodu, praveći sličan zvuk kao kod ronjenja. Treća priča je najprofesionalnije urađena i sadrži najkvalitetnije specijalne efekte. Ona je snimljena dve godine ranije pod nazivom Terrifier i poput The 9th Circle može se pogledati online. Klovn stopira i napada (opet, naravno) jednu ženu i pumpadžiju na benziskoj pumpi u morbidnojoj i krvavijoj priči od prethodne dve.


Osim starih horora inspiracija za All Hallows' Eve je i Ring što primećujemo kada klovn pokuša da izađe iz TV aparata dok dadilja gleda poslednji segment. Osim što klovnove ne pronalazim preterano strašnim bez obzira u kojem obliku bili ovom filmu ne ide na ruku ni to što ostaje nepoznato ko je zapravo klovn, koji mu je cilj, ko je snimio kratke fimove i odakle kaseta u vreći sa poklonima. Najveće pitanje ipak ostaje zašto bi u digitalnoj eri neko snimao svoj materijal na VHS, ali to pitanje smo već dva puta postavljali u poslednje vreme. Što se tiče VHS izgleda segmenata on nije na zadovoljavajućem nivou jer i pored trikova kojima su se autori trudili da dočaraju stari izgled trake on ne liči na to. Slika je previše jasna i kristalno precizna pa mislim da bi mnogo bolji efekat bio da su se segmenti zaista snimali opremom starom dve ili tri decenije a ne digitalnim kamerama. Povezujuća priča sa dadiljom i klincima izgleda suviše sterilno i jeftino, skoro drugorazredno, a jedino što je izvlači je pristojna gluma dadilje.


All Hallows' Eve je pomalo jalov omnibus, nema u njemu neke priče koja može da zainteresuje niti završetka koji poentira a specijalni efekti su neujednačeni i kreću se od slabih do pristojnih. Jedino što me je teralo da ga pogledam do kraja je želja da vidim šta će se to još dogoditi i ko je zapravo klovn ali se na kraju filma ne desi ništa objašnjavajuće, već samo krvavo, brutalno i nejasno.

+ dinamičan i vizuelno raznolik film
+ gluma i pojedini specijalni efekti
— VHS u 2013.-oj a snimci digitalni
— nepoznato ko je klovn i koji mu je cilj
— film mestimično izgleda vrlo jeftino

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment