Thursday, December 5, 2013

Evil Dead (2013)


Režija: Fede Alvarez
Uloge: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Jessica Lucas
Pogledajte još: The Evil Dead (1981)

Posle nedavno odgledane originalne Evil Dead trilogije red je došao i na ovogodišnji poluremake/reboot, prvi u serijalu gde prste nisu umešali ni Sam Raimi ni Bruce Campbell, osim kao producenti. Kako izgleda Evil Dead bez dvojice ljudi koji su još pre više od tri decenije stvorili ovaj serijal pročitajte u daljem tekstu...


Reboot je možda najpokvarenija ideja poslednjih godina u horor filmskoj industriji. Uzme se originalna ideja, setup, glavni lik i još neke sitnice koje odgovaraju modernom vremenu radnje a onda se sve smesti sa novim likovima u moderno vreme sa novim zapletom ali sa starim klišeima, sa neoriginalnošću i sa obaveznom inferiornošću ne samo na original koji se rebootuje već i na redovno slabije nastavke originala. Zovite to pomanjkanjem ideja, ceđenjem suve drenovine (iz koje cure dolari) ili jednostavnim približavanjem kultnih filmova mlađim naraštajima koji nisu tolerantni na 4:3 VHS kvalitet slike ili ne-CGI specijalne efekte. Tek, grupa tinejdžera dolazi u onu istu kolibu iz 1981. godine, koju i dalje nije načela crvotočina niti su daske istrulile. Da je u pitanju ista koliba svedoči i olupina Ashovog automobila Oldsmobila Delta 88 a u kakvoj su relaciji nekadašnji vlasnici kolibe i roditelji dvoje tinejdžera iz ovog filma nije mi poznato.


Tek, nekoliko prijatelja je dovelo mladu devojku u ovu kolibu da bi je izlečili od kunzumiranja heroina jer nijedno medicinsko odvikavanje nije uspelo. Dok se devojka rastaje sa dušom & tijelom ekipa pronalazi desetine ubijenih i obešenih mačaka u podrumu kolibe. Ako ne pobegnete iz kolibe kada pronađete ovakav mačiji masakr barem se trudite da sa sobom ne vodite nedokazanog štrebera velikih đozluka i isusolikog izgleda. On pronalazi knjigu viđenu u prethodnim filmovima koja je sada zaštićena bodljikavom žicom. Žicu skida, reči za koje je izričito napisano da se ne izgovaraju on pedantno naglas govori a posle će im svima đavo biti kriv, u ovom slučaju i bukvalno. Zlo prvo napada ženske a nakon toga i muške članove ekipe. Nakon prve polovine filma koja je zadovoljavajuće protekla dolazi druga polovina filma, što je i logično, jel, ali je problem što film tada kreće u sunovrat. Zlo prelazi iz jednog u drugog, ne zna se ni ko šta radi ni zašto nešto radi a brat mestimično pokušava da upokoji svoju zaposednutu sestru narkomanku a mestimično da je oživi.


Dok se u prvom delu filma autor trudio da zadrži neke konekcije sa originalom u drugom delu filma je rešio da se razmaše svojim scenarijem. Nemaštovite borbe zaposednutih likova, tuča oko džipa, prevrtanje džipa i otkidanje ruke, krvava kiša koja pada samo su neki momenti koji su poražavajući i suviše generički. Evil Dead 2013 je izgubio duh koji je krasio original, izglubio je šmek, originalnost, čak i povremeni humor i postao je samo još jedan u nizu horora koji dobro izgledaju, tehnički su besprekorni, vrlo su krvavi ali zato i dosadni, mestimično predvidljivi, glupi i toliko mračni da se povremeno ništa ne vidi na ekranu. Reditelj se trudio da oponaša Raimijeve kretnje kamerom što izgleda jadnije nego Van Santova kopiranja Hitchcocka. Glavna glumica ne liči na heroinsku zavisnicu ali je dovoljno ubedljiva u zaposednutosti, no šta to vredi kada jednom Bruceu Campbellu nije ni do kolena. Ostali likovi su manje ubedljivi a neki skoro i neprimetni. Na sve to se nakalemio i apsolutno neprikladni hepiend, valjda da američka omladina ne bude razočarana, ali mislim da je to više urađeno da bi se radnja mogla nastaviti na sequel koji je već najavljen. 


Novi Evil Dead se može svideti samo onima koji nisu gledali originalne filmove ili im se oni ne sviđaju zbog zastarelosti. Zbog svega ovoga film će najviše prijati mlađoj publici dok će oni stariji mahom biti razočarani.

+ vrlo krvav i brutalan film
+ specijalni efekti
— polu-remake, polu-reboot
— generički film bez duha
— nema Campbella, nema Raimija

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Veliko razočaranje, iako sam već u startu smatrao da ovakvo skrnavljenje neće izaći na dobro.

    ReplyDelete