Wednesday, December 11, 2013

Diary of a Madman (1963)


Režija: Reginald Le Borg
Uloge: Vincent Price, Nancy Kovack, Chris Warfield
Pogledajte još: Twice-Told Tales (1963)

Diary of a Madman je horor film zasnivan na kratkoj priči Guy de Maupassanta Le Horla koja je napisana 1887. godine. Film je originalno trebao da se zove The Horla ali je pritisak producenata rezultirao ubedljivijim naslovom po širu publiku.



Film započinje nakon sahrane Simona Cordiera, sudije i skulptora, koga igra Vincent Price. Njegov sluga, prijatelji, policijski službenik i advokat se okupljaju oko stola i otvaraju Simonov tajni dnevnik čije iščitavanje bi trebalo da dovede do odgovora kako je pokojnik preživeo poslednje dane i da li je veliki požar u kojem je nastradao nameran ili samo nesrećni slučaj. Radnja se seli u prošlost kada sudija Cordier posećuje osuđenika na smrt koji mu govori da je bio nateran na zločin od neke nevidljive sile. Naizgled bulažnjenje mentalno poremećenog čoveka pred sopstveno pogubljenje odjednom prelazi u agresiju i on napada sudiju Cordiera koji u samoodbrani obara zatvorenika koji nezgodno pada i gubi život. Što se tiče smrti zatvorenika stvar je uspešno zataškana ali od tog momenta po sudiju nastaju problemi: izgleda da je zlonamerni entitet prešao sa pokojnog zatvorenika na sudiju, da psihokinezom kontroliše njegov um i tera ga na zločine.


Pre gledanja filma preporučujem da pročitate kratku Maupassantovu priču (postoje dve verzije) koja kazuje događaje ispričane iz prvog lica tj. od osobe koja se susrela sa Horlom, nevidljivim bićem budućnosti koje se na zemlji pojavilo kao sledeće u lancu ishrane, u svakom smislu superiornije i dominantnije od čoveka. Film servira svoju verziju priču na dosta zanimljiv način uzevši u obzir da je končni ishod i sudbina sudije Cordiera već poznata a priča se dodatno proširuje raznim zločinima koje zaposednuti sudija Cordier nesvesno čini, njegovim odnosom prema jednoj ženi koja mu služi kao model za skulpture a koja je spremna na sve zarad novca, kao i odnosima sa drugim likovima. Jedna od razlika u odnosu na originalnu priču je lik samog Horle, nevidljivog ali glasovno stalno prisutnog, dominantnog, zlog i autoritativnog. Horla je vidljiv u samo jednoj animiranoj sceni dok kuća postaje buktinja a fotografiju ove scene možete videti uz ovaj opis. Inicijalno je planirano da glas Horle bude distorziran i iskrivljen ali se na nagovor producenata od ovog nažalost odustalo. 


Diary of a Madman jednostavnu i starinsku priču obogaćuje momentima koje franscuski pisac nije imao na umu, prvenstveno što se tiče religoznih i moralnih aspekata. Moralne dileme su oličene u ženi koja Cordieru postaje draga, prelepom modelu koji od vajara sakriva da je zapravo udata. U kasnijem razvoju filma model odlučuje da ostavi svog muža i počne da živi sa mnogo imućnijim sudijom/vajarom ali Horla ima drugačije namere. Dok je Cordier zaposednut nevidljivom silom i u kasne sate kreće u zločin hodajući pustim ulicama grada na svom nožu vidi odraz crkve i njenog tornja što je veoma dobra i uspela scena. Još jedna scena koja je i dan danas upečatljiva je otkrivanje lica modela ispod glinenog poprsja. Film poseduje i jednu dosta brutalnu scenu ubistva sa mnogostrukim ubodima nožem. Svako zaposedanje je animirano zeleno-plavom svetlošću oko Cordierovih očiju što danas izgleda vrlo retro.


Ne treba posebno spominjati kakav je Price u svojoj ulozi. On je maestralan kao i obično i ako ste njegov fan film će vam se svideti čak i ne uzimajući u obzir još nekoliko efektnih scena koje Diary of a Madman poseduje.

+ Vincent Price
+ nekoliko efektnih scena
+ proširena originalna priča
— povremene animacije
— glas Horle

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment