Wednesday, May 18, 2016

Vamp (1986)


Režija: Richard Wenk
Uloge: Chris Makepeace, Sandy Baron, Robert Rusler
Pogledajte još: From Dusk Till Dawn(1996)

Na predlog čitataljke Anči pogledao sam Vamp, američku horor komediju iz sredine 80-ih. Film je režirao čovek koji je u svojoj karijeri imao veoma malo dodira sa horor žanrom (Richard Wenk) a scenario je napisao Donald P. Borchers (producent nekoliko poznatijih horor naslova i autor filma Children of the Corn iz 2009. godine). Sam naziv filma jasno otrkiva da je ovo film o vampirima ali otkrivanje tematike filma ima i svoje mane: iznenađenje zbog preokreta nije toliko šokantno i neočekivano a sam film time postaje manje efektan.


Ovo za preokret sam napisao iz sledećeg razloga: Vamp po svojem zapletu veoma podseća na From Dusk till Dawn (čini se čak da je Tarantino pozajmio dosta stvari za svoj hit) a svi vrlo dobro znamo koliko je šokantni obrt značio gledaocima kada su prvi put gledali film, tamo negde sredinom 90-ih. Stvari u Vampu kreću otprilike ovako: dva gimnazijalca, Keith i AJ, žele da angažuju jednu kvalitetnu striptizetu kako bi se nametnuli nekakvom školskom bratstvu. Kada ih svaka poznata prijateljica sumnjivog morala „ispali” oni donose odluku da odu u veliki grad i tamo angažuju profesionalku koja zna „posao”. Budući da nemaju automobil sa sobom vode i usamljenog bogatog kolegu koji im ustupa svoje luksuzno prevozno sredstvo u zamenu za jednonedeljno prijateljstvo. Trojka već po dolasku u grad upada u probleme a oni pravi, naizgled bezizlazni, ih čekaju po ulasku u striptiz bar „simpatičnog” naziva „Klub sumraka”.


U ovom baru ekipa upoznaje simpatičnu plavokosu konobaricu/striptizetu, prisustvuje nekolicini striptiz izvođenja ali i gleda neobični performans izvesne Katrine koja je atrakcija kuće. Katrina je tamnoputa, crvenokosa, bledolika žena, neobično našminkana i obučena u veoma ekstravantnu garderobu. Pored toga što je vizuelno specifična Katrina opčinjava ljude svojim egzotičnim erotskim plesom ali nije samo ples i njen izgled odlučujući za to da je svi gosti gledaju kao omađijani: Katrina je vampirica, drevne dobi i velikih apetita. Njeni apetiti se ne ogledaju samo u erotskim potrebama već i u mesno-prehrambenim: Katrina se naprosto mora hraniti, najčeće usamljenim gostima čiji nestanak niko neće primetiti. No, jedno pogrešno predstavljanje AJ-a dovodi do greške koja pokreće spiralu neverovatnih, bizarnih i tragičnih događaja, koji su tu i tamo protkani (ne)duhovitim momentima, čisto da se zadovolje standardi teen horor komedije.


Vamp karakterišu ne baš najubedljiviji dijalozi i osmišljena priča ali ukoliko podnesete naivnost koja je potrebna kako bi se neko našao na nekom mestu da bi otpočela tarapana to sve može da prođe. Sledeća stvar koju ćete primetiti je nedovoljno izbalansiran odnos između horora i komedije. Komedije je u filmu mnogo više nego horora što dovodi do toga da Vamp (posebno u svojoj prvoj polovini) mnogo više liči na tinejdžersku komediju nego na horor film. Taj utisak dodatno pojačava ne baš uvek uspešan humor ali humor koji ne prelazi granice dobrog ukusa i koji nije vulgaran. No, neki momenti naprosto ne funkcionišu kako bi trebalo (završna scena filma, naprimer) a sa ove vremenske distance je zaista teško odgonetnuti da li su ti momenti (tj. humor) zastareli, da li su i onomad bili duhoviti/smešni ili je nešto naprosto omanulo još na polju scenarija. Upravo zbog ovoga film se teško može dopasti mlađim generacijama modernog doba željnih horor humora.


Film mnogo bolje funkcioniše kada se dođe na polje horora jer su neki momenti zaista za pamćenje (prvi „kontakt” AJ-a i Katrine, naprimer). Maske su prilično efektne, ubistva mnogo manje a specijalni efekti u finalu gotovo odlični. Svaka scena u kojoj vidimo Katrinu daje filmu neku dozu misterije i nekonvencionalnosti, budući da je dotična potpuno nema ali dela postupcima i to veoma brutalnim. Katrinu veoma efektno igra Grace Jones, jedna od ikona 80-ih godina i (ukoliko je uloga Katrine zamišljena upravo ovako) - jedina osoba koja ju je mogla odigrati. Zamerke se mogu uputiti scenaristi filma jer gledalac ne zna pravu pozadinu niti istorijat ove ženske osobe. Sve što vidimo su nekakve slike Egipta pa njenu pravu starost, moć i sposobnosti možemo samo da nagađamo. Umesto što se film bavio teen dogodovštimama i neduhovitim replikama kosookog bogataša bolje bi bilo da se temeljnije usredsredio na Katrinu. No, onda to više ne bi bila teen horor komedija 80-ih...


Mlađi glumci angažovani na ovom filmu su prosečni a možda najsimpatičnija je plavokosa striptizeta kojoj stalno spada bretela (inače rođena sestra Michelle Pfeiffer). Starija glumačka postava je ubedljivija pa ćete videti nekoliko njuški za pamćenje. Film poseduje erotsku crtu, što nekako ide uz vampirizam, ali takve scene nikada ne postaju neukusne niti preterane. Vamp je zanimljivo iskustvo i pored brojnih mana mada je mogao biti mnogo bolji. Da je makar količina horora povećana nauštrb humora stvari bi izgledale mnogo bolje ali i ovakav kakav je on pruža nekoliko dobrih i napetih trenutaka, kao i retro povratak u 80-te godine prošlog veka.

+ Grace Jones u ulozi vampirice Katrine
+ retro feeling; muzika; specijalni efekti
+ dinamični i zanimljivi horor delovi...
— ...a nešto manje uspeli su komični
— slab zaplet i neubedljiv scenario


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment