Friday, October 21, 2016

Haute Tension (High Tension) (2003)


Režija: Alexandre Aja
Uloge: Cécile De France, Maïwenn, Philippe Nahon
Pogledajte još: Intensity (1997)

Alexandre Aja je veoma dobro poznat horor publici jer malo koji ljubitelj horora nije pogledao neki njegov film, poput The Hills Have Eyes 2006, Mirrors ili eventualno Piranha 3D. Dokazao se i kao scenarista (osim gore pomenutih filmova potpisao je P2 i Maniac remake, između ostalih) a nije zanemarljiva ni njegova uloga kao producenta (osim većine gore pobrojanih filmova producirao je i The Pyramid i nedavno opisani The Other Side of the Door). Međutim, njegov najpoznatiji i najcenjeniji film je - High Tension, francuski horor koji su mnogi kritičari i gledaoci proglasili najboljim hororom XXI veka!


Nakon kratkog i misterioznog prologa upoznajemo dve devojke, Marie i Alexiu, koje Peugeotom 206 putuju kroz nepreglednu pustoš i atare kako bi stigle na farmu Alexijinih roditelja i tu provele jedan sasvim miran i opušten vikend. Da stvari neće biti onakve kakve su planirane znamo već onog trenutka kada ugledamo stari Citroenov kombi čiji misteriozni vozač ordinira okolinom a voli da upražnjava oralni seks sa odsečenim ženskim glavama ali gledaoci ne očekuju da će se dotični okomiti na žitelje farme već prve noći po dolasku devojaka iz grada. Nepoznati krvolok ničim izazvan cele noći teroriše domaćine, decu, gošće i kućne ljubimce, otima Alexiu i odvozi je svojim jezivim kombijem na nepoznatu lokaciju a Marie mora da ga prati, pokušava spasiti prijateljicu kako zna i ume a istovremeno čuvati svoj život kako ne bi postala još jedna žrtva na dugačkom popisu monstruma. Sasvim dovoljno za jedan odličan, napet i dinamičan horor film a Haute Tension/High Tension to svakako jeste.


Mnogo stvari u ovom filmu je odlično. Kao prvo, tu je odlična lokacija farme koja je sama po sebi jeziva. Mnogo prekookeanskih filmova se dešava na farmama okruženim nepreglednim kukuruznim poljima ali (koliko se sećam) nijedan po jezivoj atmosferi ne može prići blizu High Tension i ovoj staroj farmi na sprat koja se nalazi u sred mračne nedođije. To nije samo zasluga odlične lokacije (koja se by the way nalazi u Rumuniji) već i odlične režije koja doprinosi stvaranju turobne atmosfere i osećaja da nešto nelagodno treba da se desi. Kada se to teško & turobno desi osim napete radnje gledaćete i širok dijapazon raznoraznih brutalnosti koje su veoma uverljive i prilično šokantne, toliko da su čak morale biti izbačene u nekim verzijama filma. Naravno, preporuka je da pogledate uncut verziju filma jer ćete samo u tom slučaju moći da vidite neke od najkrvavijih momenata u ovovekovnim hororima. Dakle, što se tiče režije, lokacije, efekata, atmosfere, ambijenta i napetosti - High Tension je domaći zadatak ogromnoj većini horor filmova.


Svakako treba pohvaliti i mnogobrojne sitnice, zapravo stvari koje samo na prvi pogled deluju kao sitnice a ukupno gledajući čine da film kao celina izgleda strašnije, ubedljivije, dublje, ozbiljnije i kvalitetnije. Pun pogodak je korišćenje Citroenovog "H" kombija jer ne verujem da evropski kontinent poznaje neko vozilo koje u datim okolnostima može delovati jezivije. Isto se odnosi i na veoma efektnu pojavu pomahnitalog vozača kombija a pohvaljujem i muziku koja je veoma dobro uklopljena u film i ostaje u pamćenju i nakon njegovog završetka (baš kao i erotska scena koja se dešava prve večeri). Poslednje ali ne i najmanje važno - angažovanje ove dve glavne glumice (Cécile De France u ulozi Marie i Maïwenn u ulozi Alexie) je pun pogodak jer dotične svojim izgledom kao da predstavljaju dve sasvim normalne, obične devojke iz našeg komšiluka. Ovo je element koji se vrlo često javlja u evropskim horor filmovima i koji uvek pozdravljam jer mi je angažovanja (silikonskih) lepotica u prekookeanskim hororima već preko glave.


Svi ovi elementi su bili zaslužni da se tokom gledanja filma kolebam oko ocene 8/10, međutim, onda je nastupio preokret. Preokret ovog filma je njegov najkontroverzniji deo, stvar o kojoj traju diskusije, rasprave i razmena mišljenja čak i posle više od decenije (često uz teške reči) i element filma od kojeg zavisi kako će vam se on dopasti i da li ćete ga svrstati u razočarenje ili masterpiece. Preokret svakako neću prepričavati ali ću reći da nijednog gledaoca neće ostaviti ravnodušnim i neopredeljenim kao što nije ni mene lično. Na mene ovaj i ovakav preokret nije ostavio pozitivan utisak, najblaže rečeno. Lično nisam protivnik preokreta iako ih kritikujem kada deluju bespotrebno i/ili nakalemljeno na radnju a u ovom slučaju autor je na jedan home invasion/torture porn/slasher film nakalemio psihološki obrt koji gotovo u potpunosti potire sve ono što smo do tada gledali. Nekome će ovako svršavanje događaja delovati kao vrhunsko majstorstvo, kao veoma pametan film, a nekome kao prilični bezobrazluk.


Kako god da posmatrate film videćete da on prikazuje dešavanja iz više različitih uglova i završava se na više potencijalnih načina. Koji god smer i perspektivu uzeli u obzir potrebno je da iznova pogledate film a čak i tom slučaju mnoge stvari će ostati prilično nejasne. Sledeći put se možete opredeliti za neki drugačiji ugao a tada ćete videti da se nejasnoće pojašnjavaju ali, avaj, otvaraju neke druge rupe i rupice. Autor filma kao da je hteo da stvori nedovoljno jasan film a ako jeste tako definitivno mu treba čestitati na tome: malo koji film i nakon toliko godina od pojavljivanja izaziva rasprave, diskusije i sukobe mišljenja. Od objektivnih mana filma, dakle mana koje nisu vezane za rasplet/obrt, tu su samo skromno prikazani članovi Alexine porodice i glasovna sinhronizacija likova. Da li je problem u mojoj kopiji filma ili kod svih, tek, francuski izgovor je sinhronizovan na engleski, ubedljivo, ali ipak primetno i nerealno. No, minimalistički scenario osim što koristi stvaranju specifične atmosfere pomaže i kod ovog problema.

+ atmosfera, režija, kamera, zvuk
+ izgled farme, lokacija, ambijent
+ brutalnosti, efekti, ceo kasting
— preokret mi se nije dopao
— glasovna sinhronizacija


 Ocena: 6/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

4 comments:

  1. kraj je uzas ...nejasan film totalno! samo ubistva su ok.

    ReplyDelete
  2. Ja sam ti preporucio ovaj film, je l'?

    Ajoj jadan, sto si gledao sa engleskom sinhronizacijom? Na francuskom deluje mnoogo bolje i mnoogo jezivije...

    Ja cak ni "Derikoze" nisam hteo gledati sa švapskom sinhronizacijom... :D

    ReplyDelete
  3. steta je gledati film sinhronizovan.. i ne samo ovaj, bilo koji!

    ReplyDelete
  4. zeljno iscekujemo opis za "Martyrs"(2008):-)

    ReplyDelete