Friday, October 7, 2016

House of the Dead 2 (2005)


Režija: Michael Hurst
Uloge: Emmanuelle Vaugier, Ed Quinn, Sticky Fingaz
Pogledajte još: Zone of the Dead (2009)

Opis ovog filma je mali presedan budući da je u pitanju sequel prvenca kojeg do sada nisam ni pogledao ni opisao. Ali, opis filma House of the Dead 2 je bila izričita želja (vapaj, tačnije) jedne od najvernijih čitateljki ovog bloga, Nadice Nady, a ja sam tu da ispunjavam sve želje čitalaca a čitateljki pogotovo :) Ovaj zombie survival horor film je nastao po istoimenoj akcionoj nišanskoj video igri s kraja prošloga veka (jedan od nastavaka sam čak i igrao neko vreme) a prvi deo filma je režirao čuveni Uwe Boll, što je definitivno jedan od razloga zašto je taj film dočekan na nož.


Po rečima mnogih ovaj film nema dodirnih tačaka sa originalom a najbliže mu prilazi po tome što se njegova radnja dešava nedugo nakon završetka House of the Dead 1. Naravno, situacija neće ostati na ovome jer ću u narednom periodu pogledati sve nastavke ovog filma ali u ovom trenutku iz sasvim očiglednih razloga neće biti poređenja drugog sa prvim delom a jednog dana ovom opisu možda dodam još jedan pasus. Elem, na samom početku komentarisanja radnje ovog filma biću veoma iskren: tokom prvih nekoliko minuta filma sam bio u velikom iskušenju da odustanem od gledanja a cenjenoj Nadici se izvinim (izvinem, kako se to moderno kaže) jer uvod nije ništa drugo do najobičniji tinejdžerski erotski šund (da ne upotrebim neke teže reči a jedva se suzdržavam). Deo scena mi je srećom promakao jer sam po internetu kopao nekakav info da nisam slučajno pogrešio film i pristupio gledanju neke niskobudžetne erotske tinejdžerske parodije na istoimenu igricu/film. Baš u trenutku kada sam dohvatio daljinac i posegnuo za gumbom "STOP" radnja je sa trulih fazona, grupnog seksa, žurki i silikona prešla u odaje famoznog poludelog naučnika koji se bori sa silikonskom plavušom.


E al' ta borba nije ona na koju ste pomislili već borba na polju oživljavanja! Naime, ludi naučnik je dopustio da se mrtvo telo plavuše ohladi a sve u cilju testiranja nekakvog novootkrivenog seruma oživljavanja mrtvaca. I taman kada je naučnik razočarano digao ruke, bačen u depresiju spoznajom da ni ovaj Serum v2.0 ne funkcioniše, plavuša sa i dalje čvrstim silikonima ustaje (rigor mortis silikona!) ekspresno ubija naučnika a onda kreće uvodna špica filma. Nakon špice zombi zaraza je već dobrano uzela maha, civilizacija je na kolenima i nema joj povratka a nama ostaje nepoznato da li je za sve to zaslužan samo naš ludi naučnik koga je kratko igrao Sid Haig (House of 1000 Corpses, The Devil's Rejects). Uglavnom, američka vlada šalje tim dobro obučenih specijalaca da se probije kroz zombijima pretrpani kvart i iz jednog univerziteta donese uzorak sa nultog zombija, tzv. ”generation zero” uzorak. Uz pomoć tog uzorka bi se moglo doći do nekakvog protivotrova koji bi mogao zaustaviti zarazu a radi svega toga je i pronađen razlog za sve napete dogodovštine kojima prisustvujemo gledajući House of the Dead 2.


Okosnicu tima čine vojnici Ellis (Ed Quinn) i naučnica Alex (Emmanuelle Vaugier) dok su svi ostali tu samo da bi u jednom trenutku zaginuli od oštrih zuba zombija ili, što je mnogo češće, od metaka saboraca kada postane definitivno jasno da su zaraženi i da će kroz nekoliko trenutaka postati opasni agresivni zombiji. Zombiji u ovom filmu su brzi, agresivni, napadaju u grupama, vode se čulom mirisa a pokazuju rudimentalne znake inteligencije, naravno uvek kada ne treba. To umnogome otežava posao našim junacima kojima se ekipa saboraca nakon svakog napada trajno osipa, sve dok ne nastane armija sastavljena od dvoje (i to nije nikakvo iznenađenje jer je veoma očekivano). Sama priča filma može da se prati i sa isključenom desnom polovinom mozga, dakle nije previše ni komplikovana ni duboka, a to verujem da nije načinjeno slučajno već sa ogromnom dozom namere - da bi film izlgedao poput video igrice. Dijalozi u filmu su prilično naivni, likovi su stripovski (dakle gamerski) plitku i povremeno skoro karikirani a brojni detalji kao da dolaze sa komjuterski zamišljene zabave a ne iz filmskog materijala.


Posmatrajući niz polepljenih scena ovog filma imao sam utisak kao da gledam introe starijih PC igara ili FMV međuscene akcionih misija, dok sam pravo „igranje” primetio u tek nekoliko navrata i to isključivo u poslednjoj trećini filma (recimo scena sa ragbi timom). Na video igre (i to starije survival horor) podseća i konstantna bezizlazna situacija u kojoj se likovi nalaze ali i to što se ogromna minutaža filma odvija po prostorijama zgrade, hodnicima ili otvorima za ventilaciju. Ipak, ovako zamišljen film prilično dobro funkcioniše, svakako pod uslovom da znate šta gledate, od čega je to nastalo i na čega sa namerom podseća. Ukoliko to ne budete imali u vidu pogledanom materijalu ćete pronaći tonu zamerki i ocenićete ga mnogo manjom ocenom nego ja. Film je sastavljen od brojnih akcionih scena između kojih tek povremeno možemo videti neuspele emotivne jadikovke koje nikome ne mogu izmamiti suzu u oku već više služe kao predah do naredne akcije i kao jalovi pokušaj da se 3D modelima u ljudskom obliku koje gledamo na ekranu udahne barem malecka doza životnosti.


Jedna od začuđujuće uspelih stvari u ovom plitkom niskobudžetnom filmu su specijalni efekti, tačnije izgled zombija koji je efektniji nego u nekim izvikanim, novijim i bolje produciranim filmovima. Uz kvalitetne zombi njuške bićete svedoci i dosta krvi te pregršt pregriženih vratova pa se brutalnost ovog filma može okarakterisati kao vrlo pristojna. Povremeni humor zna da izazove osmeh (mislim na humor nakon užasnog uvoda) a detalj sa konstantnim prskanjem krvi na lica glavnog dvojca bi se mogao dopasti gledaocima sa jednocifrenim brojem godina. Film obiluje prilično glupim scenama i postupcima likova (reklo bi se da postaje nerealniji što se više približava svom završetku, koji nije neki, by the way) ali nisam siguran da je ovo zamerka filmu jer je, ponavljam, većina stvari u njemu urađena smišljeno - da bi podsećao na video igru.

+ dinamičan i (najčešće) zabavan film
+ po radnji dosta podseća na video igru
+ izgled zombija i mnogo brutalnosti
— užasan uvod; prilično slab završetak
— dijalozi i postupci; predvidljivost


 Ocena: 5/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: