Tuesday, October 25, 2016

Below (2002)


Režija: David Twohy
Uloge: Bruce Greenwood, Olivia Williams, Matthew Davis
Pogledajte još: The Ghost Ship (1943)

Čitalac Emir Čaušević je poželeo opis filma Below a ja sam pohitao da mu uslišim želju tim pre jer su mi uvek zanimljivi istorijski triler/horor filmovi a pogotovo ako im se radnja odigrava na jezivim i/ili ograničenim prostorima. Below je upravo takav film: u pitanju je triler horor misterija koja se dešava u vreme II svetskog rata i to u podmornici koja se konstantno nalazi na dubini, gotovo na morskom dnu. U jednoj takvoj američkoj podmornici, koja se krije na dubini jer je u misiji torpedovanja nemačkih brodova, počele su se dešavati čudne, neobjašnjive i zastrašujuće stvari.


A sve je počelo jedne noći avgusta 1943. godine kada podmornica prima u sebe nekoliko preživelih Britanaca sa torpedovanog broda od kojih je jedan teško povređen a treći je - žena. Početno oduševljenje posade podmornice time što su se nakon dužeg perioda našli u prisustvu ženske osobe suprotnog pola ubrzo je splasnulo jer su se nedugo po pristizanju ovih neočekivanih „gostiju” podmnornicom počeli dešavati nepredviđeni i neobjašnjivi akcidenti. Paranormalna dešavanja koja doživljava i stara posada i novi putnici su konstantno osećanje nečijeg prisustva, jezivi šapat koji šalje nedovoljno jasne poruke i potmulo lupanje koje (čini se) predstavlja morzeov kod kojim se nešto nepoznato unutar ili oko podmornice oglašava i šalje poruke ili upozorenja. Deo posade objašnjenje za ove neobjašnjive događaje pronalazi u novoj putnici jer je, navodno, žena na moru simbol loše sreće, dok nova putnica pokušava da smisao novonastale situacije pronađe u događajima koji su prethodili njihovom dolasku na podmornicu.


Naime, stari kapetan broda je misteriozno nastradao tokom naizgled rutinske operacije dok je podmornica bila na površini vode a nasledio ga je novi kapetan koji je u najmanju ruku - sumnjiv. Istraživanje misteriozne smrti starog kapetana se nameće kao imperativ ali ženska istraga potencijalno (ne)prirodne smrti na ovako ograničenom, uskom i veoma disciplinovanom i uzdržanom prostoru neće biti nimalo laka. Plus, incidenti postaju sve ozbiljniji, leševi se gomilaju, situacija je sve više van kontrole i sve preti da se okonča velikom havarijom koja će za rezultat imati potonulu podmornicu koja će u roku od 24h ostati bez kiseonika i tako sama likvidirati svoju posadu. Film nije toliko napet koliko je misteriozan i tajanstven a upravo otkrivanje pozadine cele priče i spoznaja šta se krije iza svih tih paranormalnih incidenata primorava gledaoca da ostane uz Below do samog kraja. Taj kraj može a i ne mora da vas zadovolji; on daje odgovore na neka pitanja ali delom i dalje ostaje tajanstven svesno ostavljajući neke delove nejasnim ili dvosmislenim.


Ono što je svakako dobro je prikazani život u podmornici sa akcentom na deo problema koji može da nastane kada samo jedna stvar krene naopako. Čitav niz situacija koji je prikazan u ovom filmu je samo delić pakla u kojem su se nalazili ljudi zarobljeni u metalnoj konzervi na dnu mora, u naizgled nepobedivom i nevidljivom podvodnom oružju ali zapravo veoma ranjivom u određenim situacijama. Film ne ide u „sitna crevca” podmorničkog života ali ovo što je prikazano je zaista odlično, uz efektan dodatak klaustrofobije koji je obavezan za jedan film koji se dešava u ovako skučenom prostoru. Ideja o ljudima koji bivaju zastrašivani, proganjani i zaposedani je dobra sama po sebi a ako se nešto slično dešava u podmornici koja ne može ili ne sme da izroni (čitaj: nema bežanja sa paranormalnog bojnog bolja) situacija postaje praktično bezizlazna, što je samo jedan od razloga zašto je atmosfera u ovom filmu veoma jeziva i prilično zastrašujuća.


S druge strane, horor efekti nisu brojni, nisu previše strašni, niti previše brutalni (mada ima i takvih) što se savršeno dobro uklapa u zamisao autora o Below kao paranormalnom istorijskom psihološkom horor filmu. Film poseduje nekoliko jezivih scena (recimo, scena pred ogledalom) i tek nešto slabije spoljne animacije koje odaju da je film snimljen pre deceniju ipo a da ni tada nije bio visokobudžetni. Glumačka postava filma je veoma dobra a većinu njuški ćete prepoznati iako se nijednog lika nećete setiti po imenu. Sam film ima veoma malo izričitih mana pa predstavlja apsolutnu preporuku svim ljubiteljima paranormalnih filmova a posebno onim gledaocima koji vole istorijski kontekst i radnju koja se dešava na moru. Uostalom, bezizlazniji film od ovoga ćete teško naći a verujem da je podmornica na dnu okeana poslednje mesto na svetu na kojem biste želeli da budete proganjani od strane nekakvog ubilački nastrojenog duha. 

+ atmosfera i unutrašnjost podmornice
+ paranormalni psihološki horor triler
+ misterija; neizvesnost; glumačka ekipa
— završetak je mogao biti malo bolji
— nešto slabije spoljne animacije


 Ocena: 7/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment