Sunday, February 11, 2018

Jigsaw (2017)


Režija: Michael Spierig, Peter Spierig
Uloge: Matt Passmore, Tobin Bell, Callum Keith Rennie
Pogledajte još: Saw (2004)

Ceđenje suve (horor) drenovine se u XXI veku označava kratkom i efektnom rečju - Saw, što je i naziv verovatno najpopularnijeg ovovekovnog horor serijala. Nakon odličnog prvenca koji je 2004. godine postigao veliki uspeh usledilo je još šest nastavaka koji su se uredno pojavljivali svake godine, dodatno proširujući postojeću priču, umnogome je komplikujući, uvek ulazeći u nove ćorsokake ali redovno briljirajući na poljima preokreta i brutalnih zagonetki te stvarajući od Johna Kramera kultnu ličnost, čak i onda kada on nije bio centralna figura filma (čitaj: kada je bio pokojni).


Iskreno govoreći, i pored toga što sam neke delove serijala pronašao koliko-toliko zabavnim (preporučujem da pročitate njihove opise na ovoj stranici koristeći gornje Search polje) ne mogu se oteti utisku da je sve nakon originalnog Wanovog filma manji ili veći višak, iliti - more of the same, što bi rekla braća preko oceana. Ipak, ukoliko je publika svih ovih godina vapila za još istog ili sličnog materijala zašto joj to i ne ponuditi u vidu još jednog sequela? Prošlogodišnji film jednostavnog naziva Jigsaw pojavio se celih sedam godina nakon Saw 3D (filma koji je trebao biti poslednji u nizu) ali ne sadrži u nazivu nikakvu oznaku ili brojku. Umesto naziva Saw VIII (ili Saw 4K, što bi bila svojevrsna „tehnološka” evolucija oznake 3D iz prethodnika) dobili smo naziv koji može nagoveštavati da sve kreće iz početka, nekakvim rebootom koji čak zanemaruje brojne prethodnike. Ovome u prilog su išle i brojne najave na internetu koje su navodile gledaoce da je film razumljiv i bez gledanja (svih) ranijih delova a da poznavanje dotadašnjih dešavanja apsolutno nije potrebno/ključno za kapiranje novog (Jig)Sawa.


Malo morgen, što bi rekla braća sa ove strane oceana. Naravno, Jigsaw se može gledati i ako nikada u životu niste čuli za prethodne delove Saw franšize ali tada budite spremni da vam štošta ne bude sasvim jasno, da ne ukapirate u potpunosti pozadinu nekih likova i da vam izmiče smisao cele tarapane sa zagonetkama/zamkama, njihovim ciljevima i organizatorom istih. I ovaj put srž priče nije mnogo drugačija (čitaj: potpuno je ista) kao ranije: grupa grešnika (njih pet) je oteta i odvedena na nepoznatu lokaciju gde mora platiti za sve svoje ranije grehe. U tome im pomaže glas legendarnog Jigsawa koji ih vodi kroz krvave „igrice”, nagoveštava im da će malo ko (zapravo niko) preživeti sve te brutalne zamke i „podstiče” ih da se prisete svojih grehova, davnih zločina ili skorašnjih žrtava kojih ne mogu ili neće da budu svesni. Dok se grupa vezanih grešnika temeljno & brutalno smanjuje traje policijska istraga vođena od strane nekoliko ljudi. Dve radnje se paralelno prepliću što je dobar način da se izbegne monotonija i stvori napetost (u prvom slučaju se uglavnom uspelo dok u drugom - ne baš, nažalost).


Nakon inicijalne zamke, koja je veoma brutalna ali upitno izvodljiva, gledaoci postaju svesni da Jigsaw ne odstupa daleko od proverene Saw formule, kako po načinu pripovedanja tako i po svojoj sadržini. To može biti i dobro i loše, u zavisnosti od toga da li više volite originalnost ili proverene vrednosti, ali mislim da se serijal i nije mogao povesti u bitno drugačijem pravcu, pogotovo imajući u vidu finale Saw III i smrt Johna Kramera. Kao i u Saw IV - 3D i ovde (sasvim očigledno već od samog starta) neko ubija u Kramerovo ime a naše je samo da saznamo da li je to opet copycat, neki pomahnitali Kramerov fan, izludeli poštovalac njegovih (ne)dela ili je, eventualno, sam Kramer finaly ustao iz groba i poveo svoj serijal u paranormalnom pravcu... Recimo da to sve nije toliko loše osmišljeno, da radnja filma teče bez nekih većih turbulencija i iznenađenja, da je viđeni materijal začinjen brutalnim zagonetkama (zapravo zamkama) a da je sve krunisano standardno efektnim obrtom i iznenađujućim finalom, dakle nečim što se zaista i očekuje od jednog Saw filma.


Nažalost, to je jedino vredno pažnje u ovom filmu jer je minusa podosta. Osim utiska da smo potpuno isti film gledali i ranije (što neće smetati samo pasioniranim fanovima serijala) veliki problem je i to što film uglavnom ne izgleda previše ubedljivo. Likovi (kako žrtve tako policija i ostali likovi) su dosta slabi i naivni, uglavnom plitki i ne previše kvalitetno odglumljeni, njihove motivacije ostaju neuverljive i pod znakom pitanja a kompletna priča postaje prilično konfuzna, nedovoljno uverljiva i teško razumljiva. Ovo je cena ondašnjem (rekao bih nepromišljenom) sahranjivanju Kramera nakon čega je svaki nastavak bio manje ili više neuverljiv, što film sa ovakvom tematikom i porukom nikako ne bi smeo biti. Poseban komentar zaslužuje sam John Kramer, lik koji je iako mrtav dobio čak pet nastavaka serijala u kojima briljira svojim nedelovanjem! Zamke koje vidimo u ovom filmu jesu brutalne ali kao da je načinjen korak unazad pa su one pojednostavljene, malo manje maštovite i nepreovlađujuće; mnogo veći akcenat je stavljen na policijsku istragu, obrte i sve drugo što sledi a to je ponekad ne previše zanimljivo a zna da guši gledaoca.


Moj utisak je da po sadržini, smislu i obrtu Jigsaw dostiže do poslednjih dosadašnjih nastavaka franšize. Nažalost, na polju priče, likova i glume ovo je korak unazad jer Jigsaw više ne deluje kao sequel jednog bioskopskog hita već skoro direct-to-DVD ili made-for-TV ostvarenje. Kažem „skoro” jer film poseduje eksplicitne brutalnosti i odlične specijalne efekte koji ga jasno distanciraju od TV produkcije ali to, zamke i obrt(i) su jedino vredno što su gledaoci dobili nakon sedam godina strpljivog čekanja.

+ zagonetke/zamke, brutalnosti, efekti
+ prepoznatljivi elementi prethodnika
— u principu slaba i neuverljiva priča
— neubedljivi likovi i njihove motivacije
— ništa novo za serijal; nastavak konfuzije


 Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Možete li odraditi recenziju Human Centipede franšize? Zasad nisam našao nijednu dobru na našem jeziku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda nema dobrih recenzija zato što nije dobar film? :) Hajde, ubaciću ga na listu predloga, svojevremeno sam gledao prvi deo, zaista treba imati dobar stomak za takvo štivo :)

      Delete