Sunday, December 22, 2019

Itsy Bitsy (2019)


Režija: Micah Gallo
Uloge: Bruce Davison, Elizabeth Roberts, Denise Crosby
Pogledajte još: Arachnophobia (1990)

Pretpostavljam da niste nikada čuli za ime Micah Gallo, i to vam ne zameram, jer nisam ni ja. Ali nakon gledanja ovog filma doznao sam da mu je to prvi filmski uradak (nakon dva short filma) ali da njegovo ime nije sasvim nepoznato u horor svetu. Naime, dotični lik je odgovoran za specijalne efekte nekoliko desetina manje ili više poznatih filmova (između ostalih za Frozen triler i Hatchet trilogiju) a tek sada se okušao u ulozi režisera i scenariste a Itsy Bitsy mu je debitantski autorski rad.


Film počinje jednim više nego efektnim uvodom (bizarni pećinski rituali), zatim drugim (krađa misterioznog predmeta iz kuće bogatog starog vlasnika) a zatim se seli u sadašnjost i prati samohranu majku po imenu Kara koja sa svojom decom pokušava da iznova započne svoj život, nakon jedne tragedije o kojoj ćemo nešto više saznati kasnije tokom filma. Ona dolazi sa petogodišnjom Cambriom i nešto starijim sinom Jesseom u predgrađe jednog seoceta (što bi se narodski reklo - u sred nedođije) i useljava se u oveću staru kuću, nedaleko od gospodina Waltera Clarka (onog istog starog gospodina iz drugog uvoda) kojeg mora dvoriti i paziti i čije pokućstvo mora održavati čistim i urednim. Dakle, Kara dane uglavnom provodi u kući svog novog poslodavca, stara se da on svoju hroničnu bolest podnosi što lakše, daje mu lekove, čisti prostorije i radi sve ostale poslove, a večeri provodi u svojoj kući trudeći se da unapredi poljuljane odnose sa svojom decom (pogotovo sa sinom, zbog one tragedije o kojoj ćemo saznati kasnije) ali i boreći se sa svojim traumama (takođe zbog tragedije), uglavnom besomučno konzumirajući medikamente k'o dražeje bombona. Zbog svega toga nije ni čudo da joj promiču razne stvari, recimo jedan krvoločni džinovski pauk...


Odakle pauk pitate se? Gospodin Walter je svojevremeno, dok ga je zdravlje služilo i dok mu je pokojna supruga bila živa, bio svetski putnik, avanturista i kolekcionar (može se reći i lopov, po naški). Njegov hobi je kolekcionarstvo retkih plemenskih stvari, artefakata koje je „pronalazio” kod raznih plemena koja je upoznavao na ko zna kojim kontinentima, šumama i džunglama. Walterov dom je prepun takvih autentičnih predmeta, a jedan od predmeta je i famozno crno jaje koje potiče od sada već nepostojećeg plemena koje je dotično jaje worshipovalo kao svog boga. E pa, to jaje je sad puklo i iz njega je izašao pozamašan ali zato veoma krvoločan pauk koji se ugnjezdio na tavanu kuće u koju su se uselili naši junaci. Pauk vremenom raste, mora da se hrani pa silazi sa tavana ali isključivo kada majka nije kod kuće, dakle tokom dana, samo da bi plašio klince (za početak). No, i da se pojavio pred majkom sumnjam da bi ona išta primetila jer je suviše zaokupljena svojim poslom, ne previše zdravim odnosom sa svojim novim poslodavcem, svojom traumom, svojim unutrašnjim demonima, zavisnošću od tableta i još koječime, što je već viđena situacija u sličnim hororima ali svakako neophodna da bi jedan film poput ovoga uopšte funkcionisao.


Dakle, u uvodu vidimo nekoliko kliše sastojaka ali, na sreću, i nekoliko koji razbijaju kliše monotoniju i podižu ovaj film na pozitivnu stranu lestvice. Glavni adut Itsy Bitsy ćete primetiti već tokom uvodne špice a to su odlični specijalni efekti, što i ne čudi kada znamo ko je autor filma. Specijalni efekti su starinski, retro, dakle rađeni uz pomoć modela a ne uz pomoć animacija, što je u današnje vreme zaista neobično za videti. Pažljivo sam posmatrao scene u kojima se pojavljuje ogromni pauk i tek u jednom kadru sam imao utisak da su mu kretnje animirane ali i bez obzira na to film ocenjujem odličnom ocenom, makar kada su u pitanju specijalni efekti i ukupan izgled jezivog stvorenja. Pauk je sam po sebi jeziv, baš kao i svako dlakavo stvorenje sa osam nogu koje naraste do veličine prosečnog psa, a scene u kojima on polaže jaja na tavanu, tik iznad preslatke devojčice koja u tom trenutku spava u svom krevetu deluju posebno odvratno, prljavo i gnusno, čak i onda kada se pauk ne vidi u svojoj celosti (a često se ne vidi). Očigledno je da se na izgled pauka i na njegove kretnje potrošilo dosta vremena (možda i novca) ali se to svakako isplatilo jer film deluje kudikamo ozbiljnije, kvalitetnije i jezivije nego što bi bio sa standarnim CGI animacijama, koje nisu previše uverljive ni kod filmova više klase.


Ni ostatak jezivih ili gnusnih scena nije ništa manje uverljiv, jer vidimo rane od paukovih ujeda, efekte koje ugriz stvorenja proizvodi nakon određenog vremena i druge efektne kadrove. Između tih kadrova saznajemo ponešto o poreklu pauka, vidimo deliće davne tragedije a posmatramo uglavnom aktivnosti dvoje klinaca. Klinci u glavnim ulogama na momente jesu iritantni, pogotovo dečak i njegovo durenje na majku, dok je klinkina iritantna naivnost delimično ublažena njenim simpatičnim kostimom vile koji gotovo da nikada ne skida. Iritantnija od klinaca je majka jer će vas konstantno nervirati nebrigom za svoju decu i prepuštanjem mališana samima sebi, kao i neprestanim konzimiranjem painkillera. Svakako toplija i pozitivnija osoba u filmu je šerifica, šerifkinja, kako god da se zove ženski šerif, mada njena uloga u filmu nije suviše važna i mogla je biti značajnija po celu priču. Kompletan film je dobro produciran ali bez nekih kadrova koji bi vam mogli ostati u sećanju, osim ukoliko ne patite od arahnofobije. Stoga se savet u vezi gledanja Itsy Bitsy nameće sam po sebi: ukoliko se grozite paukova ovaj film vam može biti prešokantan, mada se horori i gledaju zbog toga, zar ne, dok je druga grupa koja bi mogla uživati u ovom filmu ona koja voli i ceni old-school specijalne efekte.

+ odlični retro specijalni efekti
+ prilično napeta i gnusna priča
+ dobro odglumljena horor drama
— kretnje pauka nisu uvek realne
— nekoliko klišea i neoriginalnosti


 Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment