Monday, August 10, 2015

Frozen (2010)


Režija: Adam Green
Uloge: Shawn Ashmore, Emma Bell, Kevin Zegers
Pogledajte još: Open Water (2003)

Adam Green je horor publici mnogo poznatiji kao autor slasher serijala Hatchet ali je 2010. godine snimio vrlo dobar triler film pod nazivom Frozen. Kao što i sam naziv filma govori Frozen je vrlo leden film koji se dešava na izvesnom američkom skijalištu i prati celodnevne aktivnosti troje prijatelja, Parker i njenog momka Dana te njihovog prijatelja Joea. Sticajem nesrećnih okolnosti „švercovanje” žičarom se na kraju dana završilo katastrofom a nakon gledanja ovog filma barem jedno mogu da tvrdim: moju guzicu nijedna žičara definitivno videti neće.


Dakle, nakon celodnevnog provoda ova tročlana ekipica želi još samo jedan spust niz snežnu padinu a tome mora da prethodi penjanje žičarom. Mrak je već uveliko pao, posetioci su se već razišli a snežna mećava se približava. To našim junacima nimalo ne smeta ali će im dobrano zasmetati kada se žičara zaglavi. Slučajna koincidencija, kraj radnog vremena, nepredviđena smena majstora koji upravlja žičarom i nailazak nevremena su doveli do toga da sve u trenutku trena stane ostavljajući troje ljudi zaglavljeno na velikoj visini.


Dozivanje upomoć ovde ne pomaže jer one koji zapomažu jednostavno nema ko da čuje. Sve što se vidi je snežna pustoš, stabla drveća i snežna oluja koja nailazi. Ostaje nada da je žičara samo trenutno stala ali kada se pogase sva svetla definitivno je jasno da su naši junaci zaboravljeni. Treba preživeti ovu noć i sačekati jutro kada zaposleni ponovo dođu na posao, ali... Danas je nedelja a žičara radi tek sledećeg vikenda. Za vukove, pak, ne postoje radni dani, oni uredno čekaju na svoju gozbu koja mora da usledi.


Kompletan film prikazuje pokušaje junaka da se izbave iz bezizlazne situacije. Između raznoraznih pokušaja samospasavanja (gde se kao prvi nameće bezuspešni skok na snežno tle) gledamo panične napade, mahom od strane Parker, svađe koje dolaze kao rezultat panike, promrzlosti i beznađa, ali i diskusije o ranijem životu i planovima ukoliko se izvuku. Film iz nepoznatih razloga, ali na moju sreću, nije previše patetičan tokom pomenutih ispovesti i namera pa se te scene daju pregledati.


Film briljira na polju pokušaja spašavanja i na polju „šta biste vi radili da ste na mestu junaka koje posmatrate”. Hteli - ne hteli moraćete da se stavite u poziciju likova na ekranu i da porazmislite kako bi ste reagovali u datoj situaciji i na šta bi ste se odlučili. S obzirom da nema nikoga na vidiku, da je visina prevelika za bezbedan skok i da je hladnoća takva da teško može da se preživi duži vremenski period svaki pokušaj deluje glupo i unapred osuđen na propast.


Iako na ekranu gledamo samo tri lika, plus nekoliko sporednih koji se pojavljuju na par minuta, film nije monoton za gledanje, verovatno jer su glumci koji su izabrani za ovaj film korektno odradili posao. Najviše se istakla Emma Bell u ulozi Parker koja zaista deluje kao prosečna devojka u datoj situaciji a njeni napadi panike izgledaju prilično uverljivo. Glumci koji igraju Joea i Dana su zadovoljavajući ali su u senci Emme Bell.


Da bi stvorio ovakvu postavku filma (tri lika na izolovanom visokom mestu) autor je morao da učini neke kompromise koji će mnogi gledaoci pronaći kao problematične. Mnogo je tu slučajnh koincidencija, počevši od nepostojanja video nadzora nad žičarom, preko toga da nijedan karakter nema mobilni telefon pa do bezbednosnih standarda žičare, prisutnosti velikog broja vukova na ski centru i toga da likovi nisu zaštićeni od hladnoće iako za to imaju uslova (čitaj: mogli su da se ušuškaju mnogo bolje).


No, i pored ovih mana film je vrlo gledljiv i napet. U nekim momentima on ne sadrži dovoljno eksplicitnih scena, na koje su barem gledaoci horora možda navikli, ali u nekim drugim momentima poseduje vrlo živopisne i brutalne specijalne efekte. Za ljubitelje snežnih predela i likova zarobljenih u ekstremnim uslovima Frozen je must-see film a čak i oni koji ne preferiraju ovakve filmove treba da mu daju šansu.

+ snežni ambijent
+ visinska klaustrofobija
+ osećaj bespomoćnosti
+ nekoliko efekata
— problemi u zapletu


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

6 comments:

  1. Slazem se sa opisom u potpunosti. Radnja filma je u realnom okruzenju i sami postupci likova su realni, kao sto si napisao, poklapaju se sa tim sta bi mi radili u takvoj situaciji. Zanimljiv i napet, za preporuku..

    ReplyDelete
  2. Može biti jedino visinska fobija, jer klaustrofobija je strah od zatvorenog prostora, a čim oni vise u prirodi znači da nisu u zatvorenom :) Inače odlična analiza ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, moj previd, ali šta je - tu je... Hvala na ispravci :)

      Delete
  3. Samo mi nije jasno da li je devojka na kraju umrla ili zaspala?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni deluje kao da je samo odahnula i da je preživela definitivno...

      Delete
  4. Sto negde procitah, ono sto je JAWS za leto, to je FROZEN 2010 za zimu.

    ReplyDelete