Saturday, August 8, 2015

Wyrmwood: Road of the Dead (2014)


Režija: Kiah Roache-Turner
Uloge: Jay Gallagher, Bianca Bradey, Leon Burchill
Pogledajte još: The Battery (2012)

Nedavno sam opisao jedan vrlo slab religiozni film na temu određenog biblijskog proročanstva i apokalipse koja je došla sa neba. Ista apokalipsa sa istog neba je došla i u Wyrmwoodu ali sa potpuno drugačijim rezultatima i u mnogo zanimljivijem i kvalitetnijem filmu. Umesto dosade, patetike i religioznog bulažnjenja meteorska kiša je ovde dovela do toga da se većina stanovništa australijske periferije (nepoznate ostaju razmere katastrofe) pretvorila u zombije a pošteđeni ostaju samo malobrojni koji poseduju određenu krvnu grupu.


Film u svom uvodu prati dešavanja neposredno nakon pojave „zaraze” i bavi se sudbinom nekoliko likova čiji će se putevi ukrstiti jednog trena. Posmatramo mehaničara Barryja koji pokušava da sa suprugom i ćerkom pobegne iz zombi grada ali biva primoran da likvidira svoje najmilije kada i sami postanu zombiji. Tu je i tamnoputi kosijaner po imenu Benny koji je po nastanku zaraze morao da onesposobi svog zombi brata i seksi Brooke koja je Barryjeva sestra.


Tok filma se može opisati odrednicom road trip, jer ekipa celo vreme putuje i pokušava da se probije do nezaražene teritorije ali i kao roller-coaster jer je tempo filma upravo takav. Film vozi gledaoca gore-dole, naizmenično mu servirajući dinamiku, napetost, humor i akciju, ni za trenutak ne odustajući od ove formule i ne dajući mu ni sekunde vremena za predah. Povremeno su tu emotivni delovi, posebno oni koji se tiču Barryjeve porodice, ali oni nemaju preveliku emotivnu težinu.


Dinamičnoj radnji pomaže i odlična režija koju karakterišu brzi kadrovi (ali ne prebrzi da bi vas pripalo muka kao u nekom found footageu), moderna montaža, živopisne boje i izuzetno jasna i čista fotografija. Radnja se naizmenično smenjuje tokom praćenja nekoliko likova a svaki lik se nalazi u karakterističnom ambijentu. Čak i kada su ambijenti neatraktivni i jeftini, a većina ih je takvih, autor iz datog okruženja izvlači maksimum i stvara ga vizuelno upečatljivim.


Tako se većina road tripa odvija po ruralnim i poljskim putevima, po šumama, pored napuštenih rančeva i objekata a dešavanja oko Brooke se dešavaju u improvizovanoj laboratoriji gde nekakav doktor ludak vrši nasumične eksperimente i na njoj i na zombijima sa nepoznatim rezultatima. Doktor ludak ponekad deluje komično ali je njegova uloga ovde dosta nejasna i maglovita. On je tu samo da bi od Brooke napravio to što ona postaje u drugom delu filma ali je sve to moglo da protekne i mnogo brže.


Ono što se sa Brooke događa u drugoj polovini filma zalazi već u naučnu-fantastiku i Wyrwood dovodi gotovo na teren dečijeg ili stripskog SF horora. Zombi film koji i do tada prilično liči na neku video igru (odlični head shootovi) postaje još neozbiljniji ali spektakularniji. Nažalost, film se veoma brzo po ovom neočekivanom, neobjašnjivom i luckastom obrtu privodi kraju ali srećom po gledaoce kojima se film svideo Wyrmwood nastavak je već najavljen.


I pored skromnog budžeta zombiji ovde izgledaju odlično, primetno je da su njihovi delovi i proizvodi animirani ali animacije ovde ne smetaju previše jer film sadrži mnoge originalne delove. Film takođe sadrži i mnoge prekopirane elemente iz zombi filmova (prepoznaće ih zombi fanovi) ali su oni na zadovoljavajući način uklopljeni u film i ne deluju kao preveliki plagijati. Komičnih elemenata ima dovoljno ali srećom ne previše pa tako Wyrmwood ostaje na sigurnoj teritoriji i ne postaje preterana i usiljena horor komedija.


Poslednje vredno spomena je glumačka postava. Možda je glavni lik mogao biti harizmatičniji a možda je to sve smišljeno kako bi lik Brooke isplivao na površinu. Lično mislim da je ovde Benny ukrao šou od oboje i da on mora biti obavezan u nastavku. Dok nastavak ne stigne preporučujem vam gledanje ovog filma jer on predstavlja gotovo odlično iskustvo i jedan od najboljih zombi filmova poslednje decenije. A na „Mad Max” natpise ne obraćajte pažnju; omoti su odavno samo reklama, nekada i kontraproduktivna.

+ dinamičan, napet, komičan akcioni SF horor
+ preobražaj Brooke; Benny je ukrao šou
+ nešto drugačiji i zanimljiviji zombi horor
+ tehnički kvaliteti, fotografija i maske zombija
— neoriginalni delovi; pojedini likovi su nejasni


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment