Monday, August 24, 2015

The Abominable Snowman (1957)


Režija: Val Guest
Uloge: Forrest Tucker, Peter Cushing, Maureen Connell
Pogledajte još: The Snow Creature(1954)

Najstariji snežni film koji opisujem ovog leta je The Abominable Snowman, negde još nazvan The Snow Creature ili The Abominable Snowman of the Himalayas. Iako nije u pitanju klasičan horor film podaci da je u pitanju film Hammer produkcije i da je u glavnoj ulozi jedan Peter Cushing su dovoljni kao pozivnica da se prepustite snežnoj atmosferi Himalaja i potrazi za snežnim čudovištem koje se odaziva na ime Yeti. Ovaj film je zapravo neka vrsta remakea jer je rađen po BBC-jevom (BBC Sunday-Night Theatre) televizijskom komadu The Creature, snimljenom dve godine ranije.


Možda zanimljivije od imena režisera ovog filma je ime scenariste koji je više decenija kasnije potpisao scenario za The Woman in Black 1989 a bio je i nezvanični scenarista jednog od najdiskutabilnijih sequela ikada - Halloween III: Season of the Witch. The Abominable Snowman prati britanskog naučnika (igra ga Peter Cushing) koji se pridružuje ekspediciji koja traga za Yetijem. Iako su od svog domaćina (Lame) bili upozoreni da ne kreću u potragu za stvorenjem upućuju se u snežne visine ne sluteći šta ih očekuje.


Članovi ekspedicije počinju da „ozkazuju”, meštani koji su služili kao vođe puta i nosači pomahnitalo beže a Britanci kao da jedan po jedan skreću s uma a neki i nastradaše. Naučnik je ove incidente pripisao šoku, hladnoći, visinski razređenom vazduhu i još koječemu ali kako vreme bude prolazilo, a posebno kada pronađu snežno čudovište, i sam će početi da se menja. Jedna od najznačajnijih promena u filmu je u svesti samog naučnika.


Za razliku od vođe ekspedicije, koji želi samo slavu i novac, i veruje da je snežno čudovište samo zver koju treba ubiti, naučnik počinje da veruje da famozni Yeti nije primitivni organizam već sledeća stepenica u evoluciji koja je naprednija od samog čoveka. On veruje da ova stvorenja imaju sposobnost da manipulišu svešću ljudi u blizini što ovom filmu osim filozofske i dramske dimenzije daje i jednu finu naučno-fantastičnu notu. Kada se siđe na polje horora, što čitaoce možda najviše zanima, stvari stoje nešto slabije.


Za gledaoce navikle na moderne horor filmove The Abominable Snowman ima manje da ponudi. Budući da specijalni efekti kakve danas poznajemo tada nisu postojali sve se svodilo na kostime i maske. Možda dobra odluka je da se čovek u kostimu Jetija vidi u samo jednoj ili dve scene dok je u ostatku filma on predstavljen kroz ruku čudovišta sa oštrim kandžama. Iako se eksplicitno gotovo ne vidi čudovište stvara vrlo napetu atmosferu koja je potpomognuta snežnom belinom i krajolicima Himalaja.


Za ambijente važi isto što i za efekte - sredinom prošlog veka se filmovi nisu snimali na otvorenom već u studijima. Scene u zatvorenim prostorima su očigledne (glasovi upadljivo odjekuju međ' zidovima studija) dok povremeno vidimo i autentične snežne kadrove, obično kada se kamera udalji na bezbednu daljinu do neprepoznavanja likova. Primeti se da je u većini scena korišten beli pesak umesto snega ali sve ovo ne smeta previše osim što je upadljivo.


Iz nekog razloga čak i ovakav kakav je (tehnički zastareo) film poseduje vrlo dobru atmosferu, posebno za vreme snežnih mećava, gde je manjak efekata i autentičnih lokaliteta nadomešćen efektnom vejavicom i odličnim zvučnim efektima. Čak i jedna od početnih prepreka filma (rađen je u crno-beloj tehnici) kasnije prelazi u plus a čak i da je danas snimljen nedostatak kolorita bi bio više nego poželjan da se crno-belom fotografijom metaforički prikaže razlika u karakterima i adekvatnim krajnostima oslika svet u kojem živimo.


The Abominable Snowman je film koji me je prijatno iznenadio jer predstavlja nekonvencionalni monster film u kojem većina démodé elemenata čini da film bude još zanimljiviji i specifičniji, što nije uvek slučaj kod filmova ove dobi. Za fanove starih horora, ali ne samo za njih, ovo je obavezan film jer ga odlični Peter Cushing, njegova maestralna promena i twist na samom kraju čine i danas modernim, čak u mnogo čemu modernijim od novih monster horora.

+ Peter Cushing u ulozi naučnika
+ drugačiji i humaniji monster film
+ odlična snežna atmosfera i kadrovi...
— ...iako je većina kadrova snimana u studiju
— neizbežna tehnička zastarelost


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment