Tuesday, August 18, 2015

The Pact II (2014)


Režija: Dallas Richard Hallam, Patrick Horvath
Uloge: Camilla Luddington, Scott Michael Foster, Patrick Fischler
Pogledajte još: The Pact (2012)

Snimanje nastavaka kvalitetnih ili filmova koji su ostvarili uspeh kod gledalaca se naprosto podrazumeva, međutim, zašto bi neko snimio nastavak ionako osrednjeg filma? Verovatno se razlog nalazi u bezidejnosti i kolikoj-tolikoj zaradi The Pacta 1 ali mnogo važnije po gledaoce je to što autori nastavka nisu dovoljno zagrejali stolicu i napisali originalniji i zanimljiviji materijal. Iz toga je proizašla jeftina odrada napisanog a proizvod je The Pact II, ispodprosečan film koji možete pogledati isključivo ukoliko vas privuče neko glumačko ime koje se pojavljuje u njemu.


Pact se opet bavi Judas Killerom a osobe koje su ovoga puta u centru pažnje, i na neki način umešane u njegova ubistva, su policajac koji obezbeđuje mesta Killerovih zločina i njegova nevenčana saputnica koja čisti krvavi nered nakon njih. Osim što čisti krvave poruke sa tavanica i prosute mozgove po zidovima soba čistačica proživljava i strašne košmare u kojima vidi Judas Killera i jednu njegovu žrtvu koja pokušava da joj nešto poruči.


Mlada čistačica (i crtačica stripova u slobodno vreme) postaje zaintrigirana misterioznim ubicom a kako se ubistva nastavljaju i postaju učestalija njene halicinacije i košmari postaju sve strašniji. Uz sve to postavlja se pitanje da li ubistva vrši imitator originala ili je Judas Killer i posle toliko godina još uvek živ i aktivan. Osim dva nevenčana lika u glavnim ulogama tu je i FBI agent koji sprovodi istragu, te nekoliko sporednijih karaktera pa žurka može da počne.


Da bi bilo šta na ekranu počelo da se dešava treba da prođe dosta vremena. Za ljubitelje sporijih filmova ovo neće biti toliki problem ali za one koji isključivo traže horor ovo bi mogla biti nepremostiva prepreka. Osim što je spor film je prilično jalov i horor gledaocu ne pruža dovoljno scena strave. Sve što vidimo je nekoliko uspelih jump scare momenata i mnogo više neuspelih i jeftinih horor scena ili pojavljivanja samog Killera. Prostorije nakon ubistava su vrlo efektno zakrvavljene ali je takvih kadrova samo nekoliko.


Za razliku od prvog Pacta u drugom kuća ne poseduje zavidnu horor atmosferu iako su svi sastojci na papiru tu (policajac radi isključivo noćne smene a partnerka je sama u kući, gomila prostorija i spratova, nekoliko efektnih pojavljivanja duhova/vizija). Pri tome sve deluje prilično jeftino i sterilno pa gledaoca ne uspeva da uvuče dublje u celu problematiku i zainteresuje ga za kompletna dešavanja i izlaz iz date situacije. Recimo da sve izgleda kao prosečan direct-to-DVD film.


Jedan od većih problema je i sam scenario koji je povremeno prilično konfuzan (posebno za one koji nisu gledali Pact 1 ili su zaboravili dešavanja iz njega), neubedljiv i nezanimljiv. Rasplet ionako nespretno napisanog filma je prilično budalast i neuverljiv ali zato Pact II poseduje „obavezan” obrt koji može da šokira samo one koji nisu pogledali više od dva-tri horor/triler filma u životu. I pored povremeno slabog vizuelnog izgleda filma scenario ocenjujem kao najslabiju tačku Pacta II.


Što se tiče glume u glavnoj ulozi gledamo Camillu Luddington koja je odskočila od ostalih likova i čini ovaj film gledljivijim. Ostatak kastinga je tek odradio posao (užasni Patrick Fischler u ulozi FBI agenta nije ni to) dok je pojavljivanje likova iz prethodnika (Caity Lotz u ulozi Annie i Haley Hudson u ulozi Stivie) urađeno dosta na silu i neprirodno samo da bi se dva filma na neki način povezala i opravdala isto ime. Negde u taj koš trpam i Judas Killera koji nikada nije bio niti će biti ubica koji ijednog gledaoca zanima.


Čak i pored toga što je u pitanju nastavak (ispod)prosečnog filma neverovatno je da Pact II ne uspeva da bude makar malo strašniji, zanimljiviji, originalniji ili šokantniji. Da nema simpatičnu glavnu glumicu, nekoliko kadrova sa vrlo kvalitetnim stripovima koje ona povremeno crta i tri-četiri štrec momenta u filmu bukvalno ne bi imalo šta da se vidi.

+ nekoliko odličnih jump scarea
+ Camilla Luddington u glavnoj ulozi
— nema kvalitetne horor atmosfere
— jeftinoća; scenario; „stari” likovi
— Patrick Fischler u ulozi FBI agenta


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment