Wednesday, August 12, 2015

The Drownsman (2014)


Režija: Chad Archibald
Uloge: Michelle Mylett, Caroline Palmer, Ry Barrett

Moru bezličnih, generičkih i nemaštovito smandrljanih modernih horora dodata je još jedna kap u vidu The Drownsmana, filma od kojeg sam makar na osnovu covera očekivao malo više. Film ima prilično zanimljivu ideju o čudovištu koje se pojavljuje iz vode i devojci koja pati od hidrofobije, bez obzira o kojoj količini tečnosti se radi. Iako ovo na papiru deluje originalno i zanimljivo u praksi se desilo upravo suprotno: film je mahom dosadan i nezanimljiv za gledanje, vizuelni doživljaj je sterilan a film je u većem delu neuspela kopija jednog legendarnog filma (ANOES).


Već sam početak filma nema preterane logike. Upoznajemo se sa devojkom koja ima strah od vode i to toliko da je apsolutno ne pije. Devojka ni ne jede već se hrani na infuziju (što je opet tečnost ali iz nekog misterioznog razloga prolazi), ne izlazi napolje kada je kiša a uspeva da upropasti svadbu svojoj najboljoj drugarici jer se tokom venčanja nebo otvorilo. Ostaje nepoznato kako se dotična devojka kupa, održava higijenu, pere zube ili desni (verujem da bi od višegodišnjeg nejedenja imala velike problema sa istima).


Dotična devojka ima problem sa vodom jer je svojevremeno upala u jezero a nekakvo čudovište (Drownsman) je pokušalo da je uvuče u dubine. Kako bi joj pomogli da se izbori sa problemom prijateljice organizuju „klin se klinom izbija” skup i stavljaju je u kadu punu vode. Dešava se incident nakon koga monstera iz vode mogu da vide i sve prijateljice koje narednih dana počinju da nestaju. Devojka sa hidrofobijom mora da pobedi Drownsmana pre nego što on ubije i nju pa zbog toga počinje istragu o njegovom poreklu.


Prvi problem koji sam primetio je da The Drownsman zapravo predstavlja kopiju filma A Nightmare on Elm Street. Umesto Freddyja ovde je sada Drownsman, koji je nekada davno takođe ubijen pa se sada sveti koristeći svoje super moći. Snovi kao poligon za ubistva su zamenjeni vodom, a nekada delimično iritantni tinejdžeri koji su se plašili sna su zamenjeni bezličnim, nesimpatičnim i ne previše talentovanim mladim ženama u ulozi devojaka koje se plaše i kapljica vode.


S obzirom da Drownsman može da se pojavljuje samo iz vode, a voda ne dolazi sama od sebe kao što bi došao san na oči ako se dugo ne spava, vidimo kako se slavine samoodvrću, voda se sliva sa spratova, veš mašine same prorade a klima uređaji toliko cure da napune pola lifta. Nijedna od ovih scena nije previše napeta, zanimljiva ili strašna, dakle potpuno suprotno od makar nastavaka Freddyjevih avantura. Drownsman svoje žrtve uvek uvlači u vodu koju je sam stvorio i koja nakon nekoliko trenutaka netragom ispari.


Ubistva su uvek gotovo istovetna (uvlačenje žrtve u objekat ili posudu sa vodom) nakon koga se ona pojavljuje u Drownsmanovom vodenom brlogu i tu skončava. Sve deluje prilično monotono i dosadno, krvi nema ni u tragovima (kao da je u pitanju PG13 film) a nemojte očekivati niti bilo kakvu golotinju iako je u filmu prisutno nekoliko ženskih likova a nijedan muški. Kad već nema horora mislim da bi barem nekoliko ženskih grudiju moglo doprineti zanimljivosti filma.


Što se tiče priče u filmu ona je takođe dosadnjikava, glupa, neubedljiva i nezanimljivaa čak i pri „najšokantnijim” obrtima ne uspeva da trgne gledaoca jer je to sve već viđeno (u jednom od Freddyjevih nastavaka). Gluma nije na previsokom nivou a glumica koja je izabrana za glavnu ulogu je po mom mišljenju promašena. Baš iz tog razloga, ali i zbog same priče, gledaoca apsolutno nije briga kako će dotična skončati, niti će se nakon gledanja filma plašiti vode kao spavanja nakon gledanja ANOES.


Drownsman izgleda jezivo ali ne ostavlja neki preterani utisak na gledaoca. Valjda smo se nagledali i jezivijih kreatura prethodnih godina. On se ne ponaša po nekim utvrđenim pravilima što je dodatni problem po funkcionisanje filma. Kada se sve sabere i oduzme The Drownsman može biti zanimljiv samo mlađim gledaocima, kojima čak i osrednji ili ispodprosečni filmovi mogu izgledati kvalitetnije ili strašnije zbog neiskustva dok će iskusniji gledaoci biti vrlo razočarani viđenim ukoliko drastično ne smanje svoja očekivanja.

+ dosta dobrih podvodnih kadrova
+ povremeno liči na mnogo bolji film...
— ...ali je samo njegova neuspela kopija
— sterilni cenzurisani izgled; priča
— atmosfera, gluma, zaplet i rasplet


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment