Wednesday, January 1, 2020

Crawl (2019)


Režija: Alexandre Aja
Uloge: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Morfydd Clark
Pogledajte još: Bait (2012)

Nova godina je pokucala na vratima pa je red da je započnemo jednim horor filmom koji nema ama baš nikakve veze sa dotičnim ili nekim drugim praznikom već je komercijalni animal attack film. Crawl nam dolazi iz radionice čuvenog Alexandre Aje koji se ovaj put potpisao samo kao režiser a ne i kao scenarista, za razliku od nekih prethodnih horora (High Tension, The Hills Have Eyes 2006, Mirrors). I to za njega nije ništa novo jer se već okušao u isključivo režiserskim poslovima (Piranha 3D, Horns) ali uz diskutabilne rezultate.


Glavne uloge u filmu Crawl gotovo podjednako dele devojka po imenu Haley, koja je dosta otuđena od svog oca po imenu Dave, pas nebitnog imena, nekoliko aligatora još nebitnijih personalnih imena ali bitnih ubilačkih namera i jedan ali zato vredan razorni uragan pete kategorije. Svi ovi likovi su se sticajem okolnosti našli na jednom mestu u jednom američkom gradiću na Floridi, tačnije – u Daveovoj kući odakle ga ćerka pokušava spasiti u poslednji čas pre nego što uragan postane još jači i razorniji. Ona naravno ne zna da su kuću koja je dobrano poplavljena od nevremena i izlivenih vodotokova već naselili krvožedni aligatori; kada to sazna biće skoro kasno jer će dotični držati naše glavne likove kao taoce. Haley i Dave su bukvalno saterani u ćošak klaustrofobičnog, mračnog i poplavljenog podruma, deluje da izlaza nema, makar ne u jednom nemasakriranom komadu, ali odlučna i hrabra devojka izgleda da ima nekoliko aduta na raspolaganju, aduta na koje prevejani aligatori možda nemaju odgovora...


Za razumevanje filma Crawl i potencijalno uživanje u viđenom neophodno je da učinite nekoliko stvari. Osnovna radnja koja je ovde potrebna je da zanemarite dosadašnja iskustva sa ovim režiserom i da ne očekujete ništa slično, epohalno, teško, ozbiljno ili šokantno kao njegov najoriginalniji i najpoznatiji rad (High Tension). Takođe, zanemarite i ime producenta na coveru i njegov legendarni hit (Evil Dead) i pristupite gledanju ovog filma kao komercijalnoj razbibrigi i animal attack filmu namenjenom najširim masama pred TV ekranima. Ukoliko to učinite Crawl bi vam se mogao dopasti; ni tada nećete biti oduvani niti ćete viđeno pamtiti do kraja života ali će vas film zabaviti i pružiti intesantnih i napetih sat ipo. Ukoliko to pak ne učinite Crawl bi vas mogao dobrano razočarati, u tolikoj meri da biste film mogli nazvati nešto ozbiljnijim Sharknado klonom, što on u neku ruku i jeste. Bilo kako bilo – jedna stvar je sigurna: filmu Crawl ime Alexandre Aje istovremeno i pomaže i odmaže a stepen fanovanja ovo lika je proporcionalno odgovarajući hejtu koji ćete uputiti ka njegovom filmu.


Ako zanemarimo nasleđe dotičnog režisera možemo reći da je Crawl pristojno produciran film, uglavnom napet, dobro uslikan i dinamičan ali film koji se uglavnom sastoji od klišea i ne baš toliko realnih situacija. Iako se glavnica filma dešava u ne baš spektakularnom prostoru (poplavljeni podrum) autori filma su izbegli zamku i uspeli da film ne izgleda monotono. To je postignuto time što se delovi radnje dešavaju i iznad podruma, dakle u samoj kući ali i poplavljenoj okolini, u kojoj aligatori takođe takođe imaju nešto da kažu. Podrumsku monotoniju nećete osetiti i zbog toga što su napadi aligatora česti a dotični izgledaju veoma uverljivo iako su zapravo animirani. Aligatori imaju tako uverljive kretnje da ćete često zaista imati utisak da gledate prave krvožedne životinje koje zaista ništa ne može pobediti, makar ne u njihovom prirodnom staništu – vodi. Ljudski likovi su nešto manje uverljivi ali nagledali smo se i nelogičnijih odluka i neuverljivijih situacija. Činjenica je da su kod ovog filma postupci likova i realnost sekundarni a da je akcenat stavljen na napetost i bezizlaznost situacije i tu film zaista briljira.


Jeste, ima tu patetičnih momenata, besmislenih (čitaj: američkih) razgovora oca i ćerke, prisećanja detinjstva, izvlačenja pouka iz davnih očevih reči koje su tek sada shvaćene na pravi način i drugih elemenata koji služe da gledaoci prevrću očima ali ostatak filma uspešno pegla ove manjkavosti. Gledajući Crawl nikako nećete doživeto horor otkrovenje ali je u pitanju sasvim odgovarajući film za jedno nedeljno popodne, zabavu i razbibrigu. Najveća zanimljivost vezana za ovaj film je što on nije ni video Floridu, iako gledamo uragan i aligatore, već je kompletno snimljen u Srbiji, u Beogradu.

+ zanimljiv, napet i dinamičan film
+ uverljiv izgled digitalnih aligatora
+ Kaya Scodelario u glavnoj ulozi
— nekoliko neuverljivih momenata
— zna biti patetičan; neoriginalnost


 Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment